Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kuchenka Mastercook 3400 programator

staruszek 19 Jan 2004 18:41 29249 8
    staruszek
    Level 11  
    Witam,
    mam problem, po użyciu piekarnika zdarza sie, że zegar sie wyłącza i zaczyna mrugać. Wygląda, że coś się przegrzewa bo jak ostygnie to wraca do normy. Może ktoś powie jak się do tego dostać żeby nic nie pourywać a gdyby jeszcze jakiś schemacik połączeń elektrycznych. Elektryki się nie boję ale gazu trochę.
    Pozdrawiam
    Jerzy
    Gorgoroth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mam ten sam problem (pomijam felerne przekazniki ktore juz dawno wymienilem na zewnetrzne na 30A). Po nagrzaniu przekaznik od grzalek zaczyna klepac i cyfry migaja, trzeba wylaczyc i odczekac... Wymienillem elektrolit filtrujacy bo zostalo mu 10u z 470u ale nic to nie zmienilo, zimne luty poprawione. Moze ktos zajmowal sie serwisem tych sterownikow i moze cos doradzic ?? Zblizaja sie śięta i piec będzie potrzebny... :roll:
    elempe
    Level 11  
    Dzisiaj w Święta widziałem dokładnie, taką samą kuchnię (gazową z piekarnikiem elektrycznym), u swojej siostry, z takimi objawami.
    Kuchnia eksploatowana jest dwa lata. Problem z programatorem zaczął występować ostatnio. Nie wiem czy jest, to wynikiem przypieszonego zestarzenia się elementów (wskutek wysokiej temeperatury), czy innego np. brakoróbstwa.
    A może jest to efektem podwyższenia napięcia do 230V i tego jak powyżej.
    Siostra nie zauważyła co jest przyczyną. Nie była pewna, ale chyba występuje , to czasami podczas zapalania gazu z z zamontowanych iskrowników. Może padł jakiś kondensator przeciwzakłóceniowy w zapalarce, niekoniecznie w programatorze, albo jakiś inny blokujący.
    Zresetowć wyświetlacz można przez wyłączenie bezpieczników. Siostra wezwała magika podobno elektronika (prawie, jak w programie TVN "Usterka"), który stwierdził, że musi wymienić bezpiecznik automatyczny na zwykły topikowy i skasował forse za przybycie. Efekt jest taki, że siostra resetuje programator wykręcając bezpiecznik, zamiast wył- i włączając automat. Ale to historyjka...
    Przydałby się schemat całej kuchni. Chętnie skorzystam z czyjegoś doświadczenia i pomocy.
    Alleluja....
    jjjanek
    Level 18  
    Witam przepraszam, że się podpinam pod ten temat, ale mnie padł również programator w kuchence Mastercook typ3400 moglibyście mi doradzić gdzie mogę kupić taki programator i ile by mnie kosztował
    Red-Fox
    Level 2  
    Widzę, że to nie odosobniony problem. Ja mam 4-letnią kuchenkę i jakiś czas temu padł mi też programator, a dokładnie chyba wyświetlacz (nie wiem jak to sprawdzić). Trafo już sprawdziłem, przekaźniki też, elektrolity i inna drobizna też sprawdzona, zostały tylko układy scalone i wyświetlacz. Wyświetlacz ma w lewym górnym rogu pociemniałe miejsce jakby był wewnątrz nadpalony.

Proszę o pomoc.

Co do twojego problemu jjjanek to nie wiem, czy jeszcze cię to interesuje ale np. strona: http://www.hurt-agd.bazarek.pl/opis/171704/mastercook-zegar-orbitron-m01-zt-cf-13646-002.html
    zawiera różne typy części do kuchni, ale perspektywa wydania 350zł (1/4 ceny kuchni) plus koszta przesyłki, mnie raczej odpychają.
    Pozdrawiam
    jjjanek
    Level 18  
    Red-Fox masz racje ,ominołem programator i żona korzystam na razie bez ustawiania temperatury ,koszty naprawde spore lepiej wyjdzie wyszukac kuchenke w promocji .Spotkałem w saturnie już za 900zł nową kuchenkę tak więc myśle że nie opłaci się zakup nowego programatora.
    milanito
    Level 11  
    Ten sam problem w moim Mastercooku serii mk34 - klekotanie przekaznikow i migotanie wyswietlacza... :-( Czasem pomaga reset - wyjecie wtyczki z sieci, ale bardzi rzadko. W serwisie (Kielce) powiedzieli za tenze programator ORBITRON rowne 400 zl, co zapewne sie tylko im oplaci, a nie kupujacemu. Widocznie ten typ tak ma, ale czemu? Nie wiadomo...
    Anonymous
    Anonymous  
    instaltronic
    Level 11  
    objawy w mojej kuchence były różne
    programator głupiał, nie można było ustawić godziny, dziwne znaki na wyświetlaczu, err czerwony, piekarnika nie dało się właczyć
    gdy w końcu dobrałem się do programatora należało przelutować go, szczególnie na nóżkach scalaka były zimne luty
    na razie działa
    powodzenia