Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak dobrac zabezpieczenie

blucha1 21 Apr 2008 14:38 3403 8
Helukabel
    blucha1
    Level 10  
    witam , mąż ma maszynke do cięcia dachowek , tnie to na mokro , do tej pory urządzenie miało we wtyczce zamontowane zabezpieczenie , ktore niedawno ,,padlo" nie da się naprawić . pomyślałam że można zrobić osobną skrzyneczkę z zabezpieczeniem przez którą by podłączało się maszynke do sieci , pomyślałam zeby wstawić tam róznicówke i termik , czy to ma sens ? jakie parametry dobrać ? maszynka ma silnik 1500 W , jest na 220 V, dzięki za porady i sugestie
  • Helukabel
    krzysztof niemczyk
    Level 13  
    Mam pytanie czy silnik był przewijany . Jeżeli był to różnicówka może nie działać i wtedy trzeba zainstalować S 6A i wyłącznik termiczny od 2,5 A do 3,5A
  • Helukabel
    Audiomaker
    Level 13  
    Róznicówka i termik?? Różnicówka i zwykły es wystarczy
    blucha1
    Level 10  
    silnik nie był przewijany
    krzysztof niemczyk
    Level 13  
    Jeżeli nie był to można spróbować z tą różnicówka. A po wygrzaniu tej wtyczki przewód był zmieniany
    12robert12
    Level 28  
    :arrow: krzysztof niemczyk

Quote:
    mam pytanie czy silnik był przewijany . Jeżeli był to różnicówka może nie działać

- Możesz mi wyjaśnić dlaczego w przezwajanym silniku przy uszkodzeniu izolacji nie zadziała RCD ?

:arrow: blucha1

- czy instalacja z której jest zasilana "maszynka" jest zabezpieczona różnicówką? - jeżeli tak to nie ma potrzeby jej instalować jeszcze raz w maszynie.

- wystarczy kupić zwykły wyłącznik silnikowy np. M611 (starego typu) + obudowa bryzgoszczelna + dławiki na przewody. Podłączyć koniecznie uziemienie!.

:arrow: krzysztof niemczyk

p. Niemczyk prąd znamionowy silnika o takiej mocy to ok.9,5A, więc zabezpieczenia podane przez Pana działały by co chwilę bez powodu. Wyłącznik silnikowy należy kupić na zakres 6,3A-10A i ustawić prąd zadziałania na prąd znamionowy podany na tabliczce znamionowej silnik.
    Styki wyłącznika silnikowego połączyć szeregowo.

Pozdrwiam:D
    blucha1
    Level 10  
    instalacje do których podłączana jest maszyna są różne , maszyna jest przenoszona na różne budowy , więc nie zawsze są tam różnicówki , stąd też mój pomysł , we wtyczce napewno zainstalowany byl termik , oraz dużo części elektronicznych których przeznaczenia niestety nie rozszyfrowałam ( cóż elektronika nigdy nie była moją mocną stroną :-) )
    kabla nie zmieniłam , dobry pomysł
    wodoszczelny włącznik jest przy maszynie ,
    zawsze miałam respekt przy urządzeniach elektrycznych które działają w połączeniu z wodą , dlatego wolę dać za dużo zabezpieczeń niż o jedno za mało
    Audiomaker
    Level 13  
    A możesz dać zdjęcie całego układu polstram się to rozszyfrować.
    gregor50+
    Level 19  
    Witam.
    Autor pytania ma całkowitą rację . Należy zastosować różnicówkę(powód różne miejsca pracy)oraz wyłącznik silnikowy, lepiej bo ma w sobie zabezpieczenie termiczno zwarciowe.Oczywiście z zakresem na prąd znamionowy silnika.
    A gwoli ścisłości dla niektórych to jak" różnicówka zadziała" na silniku, to silnik jest do remontu lub wymiany .Tak więc obojętnie czy silnik jest nowy czy przewijany różnicówka nie powinna zadziałać jak jest dobrze.
    Pozdrawiam.