Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kontrast w LCD. Programowanie LCD. Nic nie widać. Czy tak powinno być?

m3 21 Kwi 2008 20:27 1277 8
  • #1 21 Kwi 2008 20:27
    m3
    Poziom 11  

    Witam, próbuje zaprogramować LCD i już na początku problem... ale sprzętowy. Nie widzę żadnych kwadratów na wyświetlaczu, a coś chyba powinienem widzieć, prawda? Początkowo podpiąłem potencjometr 1k. Kręcąc w jedną stronę coś się pokazało, ale tak niewyraźnie, że można uznać że nic nie ma. Później okazało się (z katalogu), że trzeba pot. 10k, więc zmieniłem na taki. Dalej nie ma zmiany.. co może być nie tak?

    Przeniosłem z Mikrokontrolery. [c_p]

    0 8
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 21 Kwi 2008 20:40
    oj
    Poziom 42  

    Nie ma większego znaczenia ale powinien być powyżej 4k7, z uwagi na nie potrzebne zwiększenie poboru prądu przez cały układ.

    Z postu nie wynika czy do mikrokontrolera zostało podłączony wyświetlacz czy do LPT - ale i tak powinny ukazać się prostokąty.

    0
  • #3 21 Kwi 2008 21:11
    m3
    Poziom 11  

    Podpinam do mikrokontrolera. I co najlepsze próbowałem na dwóch wyświetlaczach... efekt jest ten sam :(

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #4 21 Kwi 2008 21:23
    forumelektronika
    Poziom 15  

    Napisz jaki model jaki sprzęt marka producent.

    0
  • #5 21 Kwi 2008 21:33
    sadamb
    Poziom 21  

    Moze ujemne napiecie wymaga na kontrast. Przewaznie graficzne
    Pozdro

    0
  • #6 21 Kwi 2008 22:28
    m3
    Poziom 11  

    -mikrokontroler ATmega8535
    -programuje przez port USB (FTDI)
    -wyświetlacz WC1602A0STYL BHTC06 (dokładnie to co jest napisane na nalepce ;] )

    0
  • #7 22 Kwi 2008 02:44
    lobmerd
    Poziom 12  

    Może to nie kwestia kontrastu, tylko napięcia zasilania. Kupiłem kiedyś podobny wyświetlacz i miałem ten sam problem - kręcenie potencjometrem kontrastu nic nie dawało. W nocie było napisane, że działa od napięcia 3.3V bodajże. Może i cośtam działało, tyle że zaczynał wyświetlac dobrze od napięcia zasilania około 4.5V.

    0
  • #8 22 Kwi 2008 14:25
    oj
    Poziom 42  

    95% wyświetlaczy na rynku działa poprawnie z napięciem katalogowym 5V, autor także zastosował takie napięcie.

    Poza tym nie zostało napisane czy zostało coś wgrane do mikrokotrolera czy nie.

    0
  • #9 22 Kwi 2008 23:49
    m3
    Poziom 11  

    Witam ponownie,
    Okazało się, że problemem było zasilanie. Całość zasilana była z portu USB, gdzie można pociągnąć 0.4 A prądu. Dzisiaj podłączyłem układ pod zasilacz o wydajności 1.5 A i poszło ;] Spróbowałem wyświetlić tekst i również się udało. Dzięki wszystkim za pomoc. :)

    0