Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASROCK K7S8X wymienione kondensatory wlącza sie

pazdziochowski 21 Apr 2008 22:54 3066 21
  • #1
    pazdziochowski
    Level 15  
    Witam mam płyte główną asrock k7s8x wymieniłem kondensatory te na 6,3V o pojemności 1000uF wymieniłem te gdzie wypalił się elektrolit czyli były wypukłe no i włączam kompa i działa wszycho ok wyswietla sie wszystko ale mam problem gdy włączam na boota pierwszego CD rom zeby mi cztał cdrom i instaluje Xp normalnie i podczas instalacji tych sterowników via intel koncentartor , usb magistrali szeregowej itd. wyswietla się błąd cusik ze sprzętem czyżby cos z płytą główną ale sprawdzałem usb wszycho niby ok temperatura tez ok jeszcze do pewności zrestartowałem biosa i tez sie wyswietlał ten komunikta więc to będzie problem z płytą główną czy biosem czy raczej dyskiem twardym sam nie wiem nie znam się za bardzo pomóżcie mi prosze ;( help!!!!!!
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    pazdziochowski
    Level 15  
    jak moze byc uszkodzony zasilacz skoro daje napięcie 4 i 12V i komp włącza się normalnie wątipe w pana opinie iz moze być uszkodzony zasilacz kondensatory sa dobre bo ta płyta wogule nie chodziła dostałem ja i sobie ją zrobiłem . a propo tego błedu nieraz wyskakuje błąd 0X58934025 cos takiego ale złe liczby podałem tylko przykład i pisze cusik o sprzęcie a nieraz podczas instalacji się komp restartuje i tak w koło ale jak instalowałem win98 to nawet nie moglem zrobic formata, więc raczej widze problem z dyskiem twardym nie mogłem tego dysku newet sformatować gdy podłączałem na slave na mojego kompa wykrywał system jako drugi i nie szło go formatnąć a przecierz zawsze idzie wiec moze dysk ale jutro jeszcze popracuje i zobacze ..... zasilacz i bios nie mają z tym nic wspolnego tak mi sie wydaje bo jak by byl czasniety bios to komp chyba by się nie właczył to przecierz podstawa płyty gł. oprócz chipsetu ... sam nie wiem

    Dodano po 2 [minuty]:

    bios to pamiec układ scalolony to to co sie steruje jak wcisne f1 albo w innych biosach del wiec raczej nie jest ok niby ;D
  • #4
    movzx
    Level 39  
    Kolego.. coś tam wiesz, ale więcej zgadujesz, do tego niestety twoje posty są jednym wielkim bełkotem. Pisanie "nieraz wyskakuje błąd 0X58934025 cos takiego ale złe liczby podałem tylko przykład i pisze cusik o sprzęcie" jest praktycznie równoważne z napisaniem "ble ble ble".

    Napisz konkretnie co wiesz, co sprawdziłeś (na początek polecam pomiar napięć zasilacza - MIERNIKIEM, sprawdzenie temperatur i pracy wentylatorów oraz test pamięci programem Memtest).

    I popraw swoje posty (szczególnie wyposaż je w kropki i wielkie litery), bo na razie czytanie ich to mordęga. Ogólnie polecam lekturę regulaminu, bo łamiesz go w niejednym punkcie.
  • #5
    Radysh
    Level 27  
    Mógłby kolega napisać w którym to miejscu znalazł na tej płycie kondensatory 1000uF skoro te 6.3V zaczynają się od 1500?

    Pofatygowałem się, i otworzyłem kompa z taką płytą co by nie być gołosłownym.

    Wszystkie kondensatory przy mosfetach (a myślę, że o te chodzi) mają 6.3V i 3300uF

    Acha! Profilaktycznie zasilacz też bym wymienił skoro obecny "zabił" te kondensatory.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    pazdziochowski
    Level 15  
    Kolego Radysh są kondensatory o pojemności 1000uF jak byś nie wiedział na tej płycie 6,3 V zobacz sobie na płycie jak nie wiesz to nie pisz bzdur ok, i mnie nie krytykuj skoro sam piszesz bzdury, po pierwsze trzeba czytać to co pisałem płyta była z innego zasilacza rozumiecie panowie dostałem ją od kolegi a zasilacz jest dobry bo pracował na płycie Jetway mierzyłem miernikiem uniwersalnym do pewności i na wyjściach podaje normalnie dobre napięcie więc nic wspólnego nie ma z tym zasilacz panowie a kolega movzx żeby sprawdzić memtestem trzeba logicznie mieć wgrany system, co ja go nie mogę wgrać więc też piszesz bzdury, kondensatory mierzyłem i są wszystkie ok. Jeszcze napisze jaki błąd dokładnie wyświetla się podczas instalacji systemu.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ja pracuje na tej płycie nie na tym zasilaczu co się spaliła płyta główna lecz na moim dobrym rozumiecie czy jakoś inaczej napisać bo nie wiem już sam
  • #8
    movzx
    Level 39  
    Kolego, jesteś tak przemądrzały że powstaje wrażenie że sam wszystko wiesz i przyszedłeś nas tutaj wszystkich oświecić.
    Otóż muszę nieco skorygować twoją logikę i oznajmić ci że MOŻNA sprawdzić pamięć BEZ wgranego systemu, ba! - bez dysku.
    Nie podałeś jakie są te "dobre" napięcia, a zważywszy że twierdzisz że zasilacz podaje 4V, może być z tym różnie.
    Ale ponieważ twoim głównym zajęciem jest pisanie gdzie inni piszą bzdury, nie będę cię już dręczył moją obecnością.

    PS. A co do "rozumiecie" - nie, nie rozumiemy bo piszesz całkowicie nieczytelnie i nie stosujesz znaków interpunkcyjnych.
  • #9
    pazdziochowski
    Level 15  
    Kolego movzx, jak bez dysku programem memtest sprawdzę, ramy od komputera chyba że włożę je do drugiego komputera no powiedz mi kolego jak memtestem bez dysku sprawdzę ramy słucham czy ten twój program memtest jest na jakimś urządzeniu podłaczaanym na flasha usb czy coma czy jak ;D bo z tego co wiem o tym programie narazie jest dostępny w wersji instalacyjnej można go pobrać z strony http://www.programosy.pl/program,memtest.html a te 4V podaje czerwony przewód zasilający od dysku ?? podłącz sobie pod taki przewód np: wentylator pod masę czarny przewód i czerwony zasilanie wentylator będzie słabo się obracać bo dajesz mu 4V a gdy podłączysz pod żółty i masę dajesz mu 12V i wentylator szybciej się obraca pod wpływem wyższego napięcia co kolego ja to testowałem praktycznie a jak ty testujesz nie mam pojęcia jak mam 19 lat jeszcze się uczę ale ty aby krytykujesz !!!!

    Dodano po 12 [minuty]:

    Oto mój błąd:
    Pojawił sie problem i system Windows zostanie zamknięty, aby za zapobiec uszkodzeniu komputera.
    PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
    Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:
    Upewnij się , czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane. Jeżeli jest to nowa instalacja, poproś producenta sprzętu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu Windows, które mogą być potrzebne. Jeżeli problemy będą się powtarzać, wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt i oprogramowanie. Wyłącz opcje systemu BIOS, takie jak buforowanie. Jeżeli do usunięcia lub wyłączenia skłądników musisz użyć trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz tryb awaryjny
    Informacje tehniczne:
    * * * STOP: 0x00000050 (0xCCCCCCCC,0x00000000,0xCCCCCCCC,0x00000000)
    i wyswietla mi się to w czasie gdy instalator ładuje pliki <dostawca plików NTFS ...> więc pisałem że wydaje mi sie że coś z dyskiem ale nie mam pojęcia może coś innego, może ktoś inny pomoże
  • #10
    Radysh
    Level 27  
    Widocznie kolega pazdziochowski wie dużo więcej niż my tutaj starający mu się pomóc, więc raczej nie ma potrzeby, aby dalej się narzucać koledze w tym temacie. W dalszym ciągu radzę jednak zmienić zasilacz na taki, który będzie "dawał" na moleksie 5V zamiast 4V, oraz wymienić wszystkie kond. w lini a nie tylko te spuchnięte.

    Ps. jeśli kolega ma płytę K7S8X z kondensatorami 1000uF 6,3V firmy TAICON to gratuluje, bo to bodajże wer. płyty która wogóle nie powinna wejść do sprzedaży. One faktycznie puchną same z siebie a kolega jest jednym z niewielu "szczęściarzy" którym się ów bubel trafił.
  • #11
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kolego paździochowski:
    1. Proszę ważyć słowa, bo robienie pyskówki z tematu skończy się ostrzeżeniem;
    2. Program memtest uruchamia się - w zależności od dystrybucji programu - z dyskietki, z bootowalnej płyty lub z pendrive, więc dysk nie ma tu nic do rzeczy. Wręcz szkodliwe jest uruchamianie tego programu spod Windows. Proszę poczytać na www.memtest.org i ściągnąć sobie odpowiednią wersję;
    3. Napięcia, które kolega mierzył (chyba) miernikiem mają dopuszczalną tolerancję +-5%, więc w żaden sposób nie może być 4V zamiast 5V. Chyba że kolega ma zużytą baterię w mierniku. Jeżeli bateria jest świeża i pomiar kolega wykonuje poprawnie, to zasilacz jest uszkodzony i żadne zaklęcia o jego poprawnym działaniu nie pomogą.
  • #12
    pazdziochowski
    Level 15  
    Kondensatory same z siebie nie puchną, no i gdyby były popuchnięte wógle by się nie włączył komputer, więc napisałem jaki jest błąd więc co on oznacza jeśli można wiedzieć ja jestem amatorem a ty sie uważasz za alfę i omegę. A system Linux Slax rusza mi z płyty.
  • #13
    Radysh
    Level 27  
    Komputer może pracować z uszkodzonymi kondensatorami nawet kilka miesięcy. Zwyczajnie przestaje być stabilny i tyle. Zaś określenie "puchną same z siebie" odnosi się do faktu, iż są źle wykonane i zbyt szybko kończą swoje żywoto mimo zapewnienia optymalnych warunków pracy.
    Dobrze kolega główkuje. Jestem Alfą i Omegą, Ing i Jang, Zenitem i Nadirem... Dlatego też żegnam oschle i niedozobaczenia.
  • #14
    movzx
    Level 39  
    Kolego pazdziochowski, jak mod straci cierpliwość to będzie znacznie mniej przyjemnie, więc BARDZO cię proszę, nie podnoś nam wszystkim ciśnienia. Nikt tu nie uważa się za alfę czy omegę (kol. Radysh ironizuje bo go wkurzyłeś - nie tylko zresztą jego) - po prostu próbujemy ci pomóc, ty natomiast odpowiadasz filozoficznymi rozważaniami i zapewnieniami zamiast zrobić proste testy które doradzamy.

    Komputer często uruchomi się z napuchniętymi kondensatorami, ale będzie pracował niestabilnie. Wymienia się wszystkie kondensatory które są podłączone w danym obwodzie bo pozostałe prawdopodobnie też są uszkodzone albo się wkrótce uszkodzą - taka jest zasada i już. Kondensatory czasami puchną same z siebie, ale częściej uszkadza je zasilacz, o czym dalej.

    Twój błąd oznacza najprawdopodobniej problem z pamięcią ram, i mogą być tego dwie najprostsze przyczyny.
    Pierwsza to problemy z zasilaniem - więc skup się i podaj jakie napięcia zmierzyłeś miernikiem.
    Drugi to uszkodzenie samej pamięci - więc w takim samym skupieniu ściągnij na innym komputerze bootowalną wersję memtesta, wypal ją na cd i przetestuj pamięć. Linux jest dość odporny na uszkodzenia pamięci, więc to że działa nic nie znaczy.

    Myślę że nie ma sensu nic więcej pisać zanim tego nie zrobisz.
  • #15
    pazdziochowski
    Level 15  
    Robiłem test memtestem z płyty Linuxa Gentoo i wyskoczyły 4 błędy przerwałem test a system Gento nie rusza nie chce się uruchomić z płyty więc coś może z płytą główną albo ramami i nie wiem co. Przykład jednego błędu :
    Tst Pass Failing Adress Good Bad Err-Bits Count Chan
    5 0 000000900e8
    6 1 000060e800 96.0MB fffffffe ffffffff 1

    nie wiem jakie kroki podjąć dalej dziękuje za odpowiedz poprzednią
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    pazdziochowski
    Level 15  
    Przełożyłem ramy do innego gniazda ddr i nic to nie dało, więc jeszcze jutro włożę dobrą kość pamięci ram ddr266 256mb spectek, które testowałem i były dobre u kumpla, a te drugie specteka tez od kumpla 256 wyszły źle, ale na tej lutowanej mojej płycie głównej, bo kumpel miał 512 2x256 mb ddr266 tez mu składałem kompa.
  • #18
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kolego paździochowski, jak kolega już zaczął współpracować przy rozwiązywaniu własnego problemu, to jeszcze prosimy o:
    1. Finalnie potwierdzić pomiary napięć (te nieszczęsne 4V);
    2. Finalnie potwierdzić wygląd kondensatorów na płycie głównej
  • #19
    pazdziochowski
    Level 15  
    Witam no jest 5V i 12V z czerwonego podaje 5V a z żółtego podaje 12V kolega miał racje a kondensatory są ok chyba że źle przylutowałem ale bieguny są dobrze zlutowane + i -, jeszcze muszę podmienić inną kość ram i sprawdzić memtestem czy też wykazuje błędy.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Żaden kondensator nie jest wypukły. A wymieniłem ich chyba około 10-ciu
  • #20
    User removed account
    User removed account  
  • #21
    pazdziochowski
    Level 15  
    Sprawdzałem programem memtest z gentoo, i podmieniłem kość ram dobrą od kolegi ddr 266mhz i wyskoczyły też błędy, a kondensatory lutowałem transformatorówką na zwykły grot więc było ciężko, nie wiem ale płyta rusza, więc pamięć ram nie powinna być wadliwa, lecz płyta no może coś jeszcze innego sam nie wiem, wydaje mi się że lepiej było kupić nową płytę główną, wydatek 50PLN niż to robić sporo czasu, ale też warto robić bo można się czegoś od was nauczyć, a co do napięcia na zasilaczu mierzyłem miernikiem i wykazuje, na czerwonym 5,01 V i żółtym 12,2 V no ale miernik może też się mylić nie jest to jakiś profesjonalny miernik tylko zwykły jednorazowy multimetr ale napięcie z tego co mierzyłem powinno być ok.
  • #22
    em-dzej
    Level 10  
    Prosta sprawa jak wymieniasz kondensatory to wszystkie o danej pojemności i napięciu, a nie tylko część... tak jak już ktoś pisał... Miałem podobnie chciałem jak najmniejszym kosztem naprawić płytę, wymieniłem tylko te co wylały... XP wieszął się podczas instalacji... Potem wpadłem na allegro kupiłem, wymieniłem wszystkie, płyta działa już bez problemu od ponad roku...
    p.s.
    Też teraz jadę na gratisowej płycię, padło USB. Musiałem kupić USB na PCI. Sprzedali mi bez kondensatorów, więc też musiałem wlutowywać kondensatory, ale po wlutowaniu USB działa. Także polecam uważać co się kupuje.
    Jak nie poniosłeś jeszcze dużych kosztów to można tanio kupić, kondensatory na necie, ale upewnij się jakiej pojemności i napięcie powinny tam być wlutowane.
    Choć gwarancji to raczej ci nikt tu nie da żę płyta będzie dobrze działać...