Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piszcząca krajalnica zelmer

stewie666 22 Apr 2008 19:05 3348 2
    stewie666
    Level 2  
    Mam problem z krajalnicą Zelmer, jest już leciwa i nie mam pewności jaki to model, najbardziej przypomina Doris 393,5. Na pierwszy rzut oka jest identyczna, to i konstrukcja powinna być podobna o ile nie taka sama.

Problem pojawił się kilka dni temu, w czasie krojenia zaczęła wydawać okropne dźwięki, jakieś piski, odgłosy tarcia itp. Dźwięki te wydaje z siebie również po zdjęciu noża. Próbowałem ją rozkręcić ale mimo odkręcenia wszystkich śrub dalej coś trzymało (w górnym rogu, w okolicach włącznika)i nie mogłem jej rozłożyć. Jestem jedynie majsterkowiczem i nie chciałem uszkodzić krajalnicy.

Nie mam pojęcia co może być przyczyną piszczenia i nie wiem czy warto oddawać ją do serwisu. Jeśli potraficie powiedzcie mi jak ją rozkręcić i co to może być za awaria, ewentualnie czy warto oddawać krajalnicę do serwisu.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.
    elektro-dom
    Level 23  
    Po zdjęciu noża w okolicy wyłącznika zobaczysz zaślepkę okrągłą na łeb śruby. Musisz ją zdjąć i wtedy odkręcisz śrubę.
    Zwróć uwagę czy nie pękło mocowanie silnika do obudowy (częsta usterka), w jakim stanie zębatka, przeczyść z okruchów i przesmaruj delikatnie części ruchome silnika.
    Pozdrawiam
    stewie666
    Level 2  
    Wielkie dzięki