Witam
Oto moja pierwsza konstrukcja w DIY (właściwie druga ale pierwsza została wykasowana ze względu na (chyba) nieprawidłowe zamieszczanie zdjęć)
Jest to oczywiście popularny zasilacz 0-30V 3A

robić wersję symetryczną ale ze względu na to że nie miałem akurat wystarczających środków na zbudowanie wersji podwójnej - więc zrobiłem pojedynczą.Zresztą mam inny zasilacz symetryczny na kilka określonych napięć który prądowo mi wystarcza.Tak więc zbudowałem klasyczny pojedynczy.
Zasilacz mój ma wydajność prądową dokładnie 3,5A większa mi nie potrzebna a większy prąd = większa moc tracona chłodzenie mam skromne więc nie ustawiałem wydajności większej - trafo spokojnie dało by radę.
Teraz trochę o samej konstrukcji:
Tranzystory końcowe 2szt 2SC2922 nie widać ich gdyż do radiatora dociska je aluminiowa płytka wystają tylko same przewody. Doprowadzenia porobione przewodem ok 1-1,5mm ².Radiator pochodzi
z procesora Intel Xeon -2 - radiator ten chłodził tego xeona w sposób pasywny jednak teraz ma do rozproszenia nieco więcej mocy więc dałem wentylator który chodzi na 9v więc aż tak mocno nie hałasuje.
Przewody którymi płynie duży prąd to linka z miedzi beztlenowej -1,5mm ²
Płytka zrobiona termotransferem. zabezpieczona od spodu lakierem w sprayu niektóre ścieżki wzmocnione wlutowanym drutem miedzianym.
Transformator o mocy ok 180Watt miałem dać inny ale do pojedynczej wersji ten starcza .Ma dwa uzwojenia po 13v każde spięte w szereg.
Ta mała płytka to zasilacz symetryczny niewielkiej mocy + zasilacz pojedynczy większej mocy.od strony druku siedzą 2X małe stabilizatory 78L12 i 79L12 a w sposób przewlekany jest zainstalowany 7809.
Zasilacz ten zasila wiatrak oraz kontrolkę , a w przyszłości zasili
kontroler wiatraka(na 2 op-ampach) - który to zrobię niedługo jest na niego również zostawione miejsce. Zastosowałem tylko woltomierz - gdyż
pobór prądu wole mierzyć w razie potrzeby zewnętrznym miernikiem
a skala ogr. prądowego jest precyzyjnie wyskalowana ! Panel wydrukowałem na laserówce następnie przykleiłem na niego przezroczystą
folię samoprzylepną.Opisy są proste i czytelne - oraz po Polsku bo tak wolę. W środku starałem się zachować porządek .Nie liczyłem ile mnie wyniósł zasilacz - jak chcecie to policzę

aha do kontrolki ogr. prądowego dolutowałem mały buzzer piezo więc
jak zagapię się i nie popatrze na diodę to i tak będę wiedział , że zadziałało ograniczenie.
Zasilacz sprawuje się świetnie - został przetestowany po ustawieniu napięcia 1v ogr prądowego na maximum wytrzymał na zwarciu całą noc !!
radiator miał temperaturę 71 °C oczywiście przy włączonym wiatraku.
Mam nadzieję że nie objedziecie mnie za mocno. Zamieszczam kilka zdjęć

Cool! Ranking DIY