Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio Tevion 5949 cd/mp3 - nie łapie żadnej stacji radiowej

Kubasan 23 Kwi 2008 18:17 4001 10
  • #1 23 Kwi 2008 18:17
    Kubasan
    Poziom 16  

    Witam!!


    Mam problem z radyjkem jak w temacie, otóż w radiu działa wszystko oprócz tunera radiowego. Radio nie łapie żadnej stacji radiowej, w głośnikach słychać tylko szum. Zmieniłem antene ale cały czas to samo!! Czy miał ktoś kiedyś coś podobnego??? Z góry dziekuję za pomoc....

    0 10
  • #2 24 Kwi 2008 09:04
    hefid
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź przełącznik, który przełącza z odbiornika radiowego na Cd.
    Po opisanych objawach podejżewam, że nie przełącza.

    0
  • #3 24 Kwi 2008 15:56
    Kubasan
    Poziom 16  

    Witam

    A gdzie tak mniej wiecej znajduje się ten przełącznik bo nie mogę go zlokalizować???

    0
  • #4 24 Kwi 2008 20:45
    hefid
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Szukaj wewnątrz radia.

    0
  • #5 24 Kwi 2008 21:03
    diodi1
    Poziom 23  

    Witam. Kol Hefid jak nie znasz radia to nie pisz bzdur co do samej usterki to nie masz zasilanej głowicy a dokładnie brak jednego napięcia 9V jak dobrze pamiętam to podane jest na 9 nóżkę patrząc od lewej strony jak co to jutro sprawdzę dokładnie według schematu bo mam coś takiego na serwisie gdyż od roku naprawiam te sprzęty typu medion tewion mikromax. Pozdrawiam

    0
  • #6 24 Kwi 2008 22:05
    Kubasan
    Poziom 16  

    Dzieki kolego diodi1, jutro sprawdze a w razie problemu będę jeszcze pisał. Jak możesz to napisz jutro dokładnie która to nóżka...pozdrawiam

    0
  • #7 25 Kwi 2008 13:44
    Telo
    Poziom 39  

    Jeżeli masz zasilanie głowicy i jest taka mała wielkości pudełka zapałek to wylutuj rozbierz i przelutuj wszystkie cewki.

    0
  • #8 25 Kwi 2008 20:04
    Kubasan
    Poziom 16  

    Witam!!

    A jakie powinny byc napięcia na nóżkach głowicy, a może które nóżki to zasilanie?? Sprawdzałem miernikiem i są tam pewne napięcia lecz nie wiem czy poprawne....

    Pozdrawiam

    0
  • #9 04 Lis 2008 15:26
    herrman
    Poziom 14  

    Witam.

    Miałem podobną rzecz, tzn. sygnał czasem się pojawiał, a czasem znikał. Okazała się standardowa sprawa w tego typu sprzęcie, czyli zimne luty w głowicy FM. Po przelutowaniu pod lupą cieniutkim grotem i cyną działa, ale pojawił się inny problem. Radio odbiera, ale jak przełącze na np. CD czy kartę pamięci i chcę wrócić ponownie do radia to funkcja wogóle znika, nie da się go przełączyć na funkcję "radio". Zapewne gdzieś się coś zwarło lub powstała przerwa. Jutro to sprawdzę. Miał ktoś coś takiego? wogóle to ta głowica jest sterowana przez I2C?

    A koledze polecam przelutować głowicę, ale 300% ostrożności.

    0
  • #10 08 Lip 2009 12:41
    keo27
    Poziom 10  

    Witam,
    przepraszam że odgrzewam stary temat. W innym wątku czytałem że pomaga z mostkowanie dwóch pinów od głowicy radia. Niestety nie mogę wywnioskować które dwa. W zależności jak położę radio to mam dwie możliwości. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Nie chce uwalić radia bo wciąż dobrze odtwarza mp3.

    Załączam fotkę mojego radia:
    Radio Tevion 5949 cd/mp3 - nie łapie żadnej stacji radiowej

    0
  • #11 16 Paź 2009 13:15
    03041957
    Poziom 16  

    Mam takie samo radio na warsztacie, przelutowanie głowicy nie pomogło, więc zmostkowałem 2 piny i radio ożyło, patrząc od frontu radia odwróciłem je tak, aby druk był na górze, następnie złączyłem kropelką cyny 12 i13 pin głowicy, licząc od lewej strony (są to 2 ostatnie piny przed przerwą).

    0
  Szukaj w 5mln produktów