logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo FlexScan F56 - jak skorygować szerokość obrazu i jasność?

eugene 21 Sty 2004 00:03 1388 7
REKLAMA
  • #1 483898
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Obraz nie daje sie zwezic w poziomie i nie chodzi regulacja beczki oraz trapezu.Mam wrazenie ze obraz jest troche za ciemny Prosze o ew sugestie.
    PS. Nie wiem jakie powinny byc napiecia z zasilacza, bo nie dysponuje schematem
  • REKLAMA
  • #2 483995
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    pewnie nic madrego ci nie powiem - wymieniles juz wszystkie elektrolity smd?
    ja walkuje eizo f550i-m...
  • REKLAMA
  • #3 484132
    eugene
    Poziom 26  
    Jeszcze zadnego.....Kazda sugestia jest dla mnie cenna. Nie podoba mi sie jeden z mosfetow od korekcji Q573 (2SK2131 ) na takiej dostawianej plytce obok odchylania. Dzis sprobuje go zakupic i wymienic..
    A tak wogole to dziekuje za poprzedni schemat-okazal sie bezcenny !!!
    Czyzby te elka ? Bez schematu to nawet trudno je zlokalizowac! Pewnie wygladaja jak wieksze rezystory. Cos takiego widzialem na wspomnianej plytce. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 484302
    candle
    Spec od monitorów
    jesli ekran masz ciemny, obraz nie miesci sie na kineskopie z kazdej strony, nawet przy minimalnych ustawieniach w osd, kolor niebieski ciezko zobaczyc itd to masz za niskie WN i trzeba bedzie pogrzebac w jego stabilizacji
    w ctx'ie 1785 ktorego niedawno meczylem taki efekt powodowal jedan odlutowany tranzystor pnp (ksa765? cos takiego Q333) , w mitacu z kolei WN ma jakis zwiazek z procesorem
  • #5 484518
    eugene
    Poziom 26  
    Moje Eizo to MA1785/45-czyzby to byl ten sam CTX ?Mam schemat tylko do CTX 1765.
    Moze masz ten schemat w postaci elektronicznej ?
  • REKLAMA
  • #6 484701
    candle
    Spec od monitorów
    1765 i 1785 roznia sie kineskopem i wzmacniaczem wizji :/
    eizo to nie ctx.. :(
    teraz mam ctx1785gm czy cos takiego - ten jest juz na kilku plytach i jest dosc dluugi - jesli juz to mozna by bylo w tym szukac pokrewienstwa
    jak ten twoj eizo wyglada od srodka?
    ------------------------------------

ehh... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic86706.html
    to by sie zgadzalo z twoimi objawami
  • #7 485762
    andy076
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    podobny objaw jest przy uszkodzeniu diody tunelowejw bloku odchylania
  • #8 486067
    eugene
    Poziom 26  
    Sprawa sie wyjasnila po dobrym nagrzaniu-strzela w trafie i zasilacz probkuje. Przypuszczam ze jedna z sekcji powielacza szlag trafil...Dzieki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora Eizo FlexScan F56, w którym obraz nie dał się zwęzić poziomo, a regulacje beczki i trapezu nie działały. Obraz był również zbyt ciemny. Podejrzewano uszkodzenie elementów na płytce odchylania, w szczególności mosfeta Q573 (2SK2131). Dyskusja wskazała na możliwe niskie napięcie wysokiego napięcia (WN) jako przyczynę problemów z obrazem i jasnością. Wskazano, że uszkodzenie diody tunelowej w bloku odchylania lub problemy w sekcji powielacza napięcia zasilacza mogą powodować takie objawy. Ostatecznie autor potwierdził, że po nagrzaniu transformatora zasilacza nastąpiły wyładowania, co sugeruje uszkodzenie jednej z sekcji powielacza napięcia. W trakcie dyskusji porównano model Eizo MA1785/45 z modelami CTX 1765 i 1785, zwracając uwagę na różnice w kineskopie i wzmacniaczu wizji oraz na brak schematu dla Eizo. Wskazano również na konieczność wymiany elektrolitów SMD jako standardową procedurę serwisową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA