logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik przepala się w WS 315 po podłączeniu końcówki mocy - co sprawdzić?

Kurdzio 28 Kwi 2008 10:57 1164 6
REKLAMA
  • #1 5084452
    Kurdzio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem z WS 315, po włączeniu zasilania przepala sie bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym. Udało mi sie ustalić ze po odłączeniu zasilania końcówki mocy(odczep od trafo 2x19V/2,2A) i pozostawieniu zasilania samego przed wzmacniacza bezpiecznik sie nie przepala. Na pierwszy rzut oka żadne elementy nie są przepalone a kondensatory wybite. Proszę o pomoc gdzie szukać usterki, co pomierzyć itd.

Proszę przeczytać regulamin forum, szczególnie pkt. 11 i poprawić temat postu.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych.
    12:29 28.04.2008
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 5084596
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam pomierz tranzystory na radiatorze oraz na pionowych płytkach na 90% masz gdzieś upalone, dlatego pali ci się bezpiecznik pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5084796
    Kurdzio
    Poziom 11  
    sprawdziłem tranzystory na radiatorach i małych płytkach i wg miernika działają poprawnie. Reszta elementów na małych płytkach też nie jest uszkodzona. Zastanawia mnie dlaczego przepala sie bezpiecznik na stronie pierwotnej , a nie wtórnej??
  • REKLAMA
  • #4 5085468
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Kolego a który ma się przepalać jak masz uszkodzenie w końcówce mocy lub jego zasilaniu? Wtórny którego tam nie ma? Jak masz takie pytania zadawać to udaj się lepiej do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 5085722
    Kurdzio
    Poziom 11  
    po stronie wtórnej są tez dwa dwu amperowe bezpieczniki.
    Do mariana1981,02 jak mógłbyś mi to wyjaśnić to byłbym bardzo wdzięczny, bo do serwisu każdy iść może, a ja wole sie czegoś nauczyć
  • #7 5086457
    Kurdzio
    Poziom 11  
    nie sprawdziłem ze schematem to są bezpieczniki przy wyjściu nie od zasilania, mój błąd. Gdzie mogę szukać przyczyn usterki?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz WS 315 ma problem z przepalającym się bezpiecznikiem na uzwojeniu pierwotnym transformatora po podłączeniu końcówki mocy. Po odłączeniu końcówki mocy bezpiecznik nie przepala się. Pomiar tranzystorów na radiatorach i małych płytkach wykazał ich poprawne działanie, podobnie jak innych elementów. Dyskusja wyjaśnia, że przepalanie bezpiecznika na stronie pierwotnej jest typowe przy uszkodzeniu końcówki mocy lub jej zasilania, gdyż bezpieczniki na stronie wtórnej znajdują się przy wyjściu, a nie przy zasilaniu. Użytkownik poszukuje wskazówek, gdzie szukać usterki i co mierzyć, zwłaszcza w kontekście braku widocznych uszkodzeń elementów i kondensatorów. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia tranzystorów i elementów końcówki mocy oraz zrozumienie schematu, aby zlokalizować przyczynę przepalania bezpiecznika na stronie pierwotnej transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA