logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór potencjometru do regulacji głośności we wzmacniaczu – jaki typ i wartość?

adam dmochowski 30 Kwi 2008 16:23 942 8
REKLAMA
  • #1 5092054
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam.
    Składam wzmacniacz i chcę tylko regulować głośność. Jaki mogę zastosować potencjometr by to dobrze grało ?
    Z góry dzięki i pozdrawiam.

[]
  • REKLAMA
  • #2 5092065
    ELMOS
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeśli jest to wzmacniacz stereo to musisz kupić potencjometr podwójny. Rezystancja może być 47kΩ, charakterystyka wykładnicza. :D
  • REKLAMA
  • #3 5092075
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    Witam.

Jakiej kategorii, bo mam potencjometr z kategorii A. Czy będzie dobry (oczywiście 47kΩ)?
  • #4 5092110
    ELMOS
    Poziom 13  
    moze byc potencjometr o oznaczeniu A jak i B.
    w zaleznosci od oznaczenia bedzie inna chrakterystyka potencjometru
    dla A jest to ch-ka liniowa w miare krecenia potencjometrem bedziesz mial rownomierne zwiekszanie glosnosci natomiast przy oznaczeniu B na poczatku bedziesz mial szybi skok glosnosci a potem coraz wolniej . Takze jak masz w domu potencjometr o oznaczeniu A mozesz go spokojnie dac :D

[Proszę poprawić pisownię. Zdania zaczynamy wielką literą i stosujemy wszystkie przyjęte zasady. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #5 5092167
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    ok dam ten z oznaczeniem A
    ale mam jeden problem bo kupiłem go dzisiaj i jest to potenciometr stereo i jeden kanał gra głośniej od drugirgo i jak biorę na maksa ściszam to dzwięk jeszcze gra ale cicho czego to tak jest i odrazu muwie że niemam zadnego przedwzmacniacza w tym wzmacniaczu ?

[Proszę poprawić pisownię. Zdania zaczynamy wielką literą i stosujemy wszystkie przyjęte zasady. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #6 5092231
    ELMOS
    Poziom 13  
    Ścieżki rezystancyjne nigdy nie są idealnie takie same w danym punkcie. Jaedna może mieć trochę inna rezystancje niż druga przy tym samym położeniu suwaka.
    A jeśli chodzi o to ciche granie to możliwe ze to przez potencjometr ale w sumie to nie robi przeciez problemu sie mi wydaje :D
    A i pamiętaj żeby dać kable z ekranem pamiętając żeby ekran padpąć do masy tylko z jednej strony :!: To tez może być przyczyną tego cichego przydźwięku podczas minimalnego ściszenia.
    A tu masz napisane jak to zaekranizować:
    http://www.extron.com/company/article.aspx?id=ts012002
  • #7 5092266
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    Ale kable ekranowane dałem potencjometr to już mi wytłumaczyłeś czego to może być ale jeszcze nie rozumiem dlaczego jest te ciche granie po ściszeniu na maksa ???
    co zrobić by nie było tego ??
  • #8 5092294
    ELMOS
    Poziom 13  
    Według mnie to wina potencjometru zresztą w większości przypadków tak będzie bo one nie są idealne i na to nie ma rady może najwyżej mieć pretensje do producenta.:D
    Najlepiej jakbyś dorobił sobie do tego wzmacniacza nawet najprostszy przedwzmacniacz wtedy by nie było problemów.
  • #9 5092317
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    ok dzięki za pomoc zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Do regulacji głośności we wzmacniaczu stereo zaleca się zastosowanie potencjometru podwójnego o rezystancji około 47 kΩ z charakterystyką wykładniczą (oznaczenie B) lub liniową (oznaczenie A). Potencjometr o charakterystyce liniowej (A) zapewnia równomierne zwiększanie głośności, natomiast wykładniczy (B) daje szybki wzrost głośności na początku regulacji. Nierówności w głośności kanałów mogą wynikać z różnic w rezystancji ścieżek potencjometru, co jest normalne. Ciche granie przy maksymalnym ściszeniu jest typowe dla potencjometrów i może być ograniczone przez zastosowanie przedwzmacniacza. Zaleca się stosowanie ekranowanych kabli z uziemieniem ekranu po jednej stronie, aby ograniczyć zakłócenia. W przypadku problemów z nierówną głośnością i cichym dźwiękiem przy minimalnym poziomie, najlepszym rozwiązaniem jest dodanie prostego przedwzmacniacza do układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA