logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PDA MDA 2i, XDA 2i, HTC Alpina, PDA ale pytanie do GSM

ziomal155 30 Kwi 2008 22:41 1938 2
REKLAMA
  • #1 5093379
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam, co prawda to temat o pda, ale w tej kategorii nie ma żadnych serwisantów, a pytanie jest wlasciwie do serwsantów GSM
    Doszedłem o tego że jest gdzieś zwarcie na zasilaniu sprawdziłem wszystkie tranzystory, rezystory, kondensatory(wszystkie elementy smd) no i jest około 10 kondensatorów ceramicznych zwartych dokładnie 1 om (na pewno 1 wziołem pod uwagę kable itp) większość jest w okolicy PXA272(CPU) i flesha, układy te podniosłem widać ze kondensatory są od zasilania grube ścieżki itp. Znalazłem jeszcze jeden przy układzie od GSM(podniosłem) i przy tranzystorze(wlutowałem) jest jeszcze przy wtyczce do kamery. Układu tam żadnego nie ma, na układach od zasilania MAX, cewkach od przetwornic, nie ma juz nigdzie zwarcia do masy. Tylko na tych kondensatorach.

I mam pytanie co może być nie tak, zwarcie miedzy warstwami czy przebity kondensator SMD(jeżeli to sie zdaza i jest możliwe).

Usterka się przydażyła kiedy zostało urwane złącze ładowania z ładowarką podłączoną

Może ktoś dysponuje schematem albo wie gdzie mogę go kupić??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5093868
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Tak kondensatory smd mogą powodować zwarcia, szczególnie zdarza się to w telefinach po zalaniu. Można je wytropić na zasilaczu podłączonym pod płytę, uszkodzone elementy nagrzewają się szybko. Dobrze jest użyć spraya do zamrażania.
  • #3 5096114
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    No to problem zwarcia rozwiazany, zwarcie ma Xilinx, CoolRunner-II XC2C128, jak wiadomo jest to układ programowalny, w tym palmtopie odpowiada on za kontrole nad dwoma układami pamięci SDRAM, Infineon, HYB25L256160AC-7.5 32MB. Są tam takie dwa układy, bo kości pamięci sa 4. Jak myślicie czy można wlutować ten drugi i z niego zczytać mape?? Czy w ogole z CPLD da sie zczytać?? Potem bym kupił taki sam i go wlutował.

Z kąd wziaść sito 20x20 0,65mm?? Bo takie jest pod procesor a niestety nie mam takiego:/

Pozdrawiam
REKLAMA