logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goldstar ArtB CKT-4822 brak treści obrazu oraz dźwięku

mkpl 01 Maj 2008 14:03 1579 7
REKLAMA
  • #1 5094916
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Witam
    Problem z tv pojawił sie nagle poprostu po wlaczeniu juz nie działał.
    Usterka polega na tym ze TV startuje jest WN kineksop świeci reaguje na zmiany jasnosci kontrastu kanałów dziwieku.
    Problem w tym ze niema ani obrazu ani dzwieku
    Gdzie szukać usterki?

Tytuł uzupełniłem - p.11 regulaminu. [Mirek Z.]

Dodano po 24 [minuty]:

Sprawdziłem stabilizator dobry (7812) i jest 11,9V Podejzewam TEA1014. Zasilanie ma 10.8V za na nodze 10 13.8V Reszta napięc w normie
  • REKLAMA
  • #2 5096662
    godos
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam, zmień OP2 bajt7 w opcjach serwisowych.
  • REKLAMA
  • #3 5096876
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    No i co niby to miałoby dać?

Mkpl, co masz właściwie na ekranie ? Szum? Jednorodne czarne/szare tło?
    Jak TV zachowuje się po podłączeniu czegoś do wejścia euro - i odwrotnie co jest na innym TV podłączonym do Goldstara?
  • REKLAMA
  • #4 5097289
    mkpl
    Poziom 37  
    Wiec tak niema nic ani obrazu ani dzwieku przyczym odchylanie i inne działaja poprawie. Wczoraj udało mi sie go odpalić przez przypadek przełaczylem przełacznik serwisowy (chyba tak to sie nazywa) ten w okolicy trafopowielacza i obraz powrócił ale bez dzwieku. Wszystko było dobrze do pierwszego wyłaczenia z sieci potem wszystko wrociło. Co zmierzyc gdzie szukać??
  • REKLAMA
  • #6 5097402
    mkpl
    Poziom 37  
    Przerabiałem ja stawiam na jakąś prosta usterke typu zimny lut czy padniety kondensator. Problem w tym ze niezabardzo wiem gdzie tego szukac
  • #8 5097530
    mkpl
    Poziom 37  
    podmienilem dalej nic

Dodano po 38 [minuty]:

Dobra jestem o krok dalej ;) Przyczyna jest to ze po ponownym podlaczeniu do sieci kontrast ustawia sie na minimum. Nastawy sa zapamiętywane w trybie standby ale po wyłaczeniu z sieci jest kasowany

Dodano po 10 [minuty]:

Gorna granica nastaw jest bardzo zanizona np od dzwieku ustawione jest ma max a jest tak jakby na 1/2 gosnosci normalnie

Dodano po 8 [minuty]:

Pamięć jest chyba sprawna pamieta ustawienia kanałów. Co go boli? Niemoge na schemacie doszukać się sterowania wartościami analogowymi (audio itp)

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Problem rozwiiązany zimny lut przy jednej z nog pamieci :) po przelutowaniu wszytko ok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Goldstar ArtB CKT-4822 po włączeniu nie wyświetla obrazu ani nie wydaje dźwięku, mimo że odchylanie i inne funkcje działają poprawnie. Po przypadkowym przełączeniu przełącznika serwisowego obraz powrócił, lecz bez dźwięku. Użytkownik sprawdził stabilizator 7812 (11,9 V) oraz napięcia zasilania układu TEA1014, które były w normie. Podejrzewano usterkę prostą, taką jak zimny lut lub uszkodzony kondensator (C421 330uF/25V lub 470uF/25V). Ostatecznie problemem okazał się zimny lut przy jednej z nóżek pamięci, który po przelutowaniu przywrócił pełną funkcjonalność telewizora. Dodatkowo zauważono, że po odłączeniu od sieci ustawienia kontrastu i głośności są kasowane, mimo że pamięć kanałów działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA