logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukowanie z DOS na HP 8150 przez sieć LAN na Windows XP - brak reakcji

news_ 04 Maj 2008 11:33 1837 2
REKLAMA
  • #1 5103569
    news_
    Poziom 2  
    Witam

Może ktoś mi pomoże bo już sam nie wiem, w archiwum nie znalazłem rozwiązania.

Jest drukarka hp 8150 podłączona jest do sieci lan(interface sieciowy jetdirect). Komputer sql z windows xp udostępnia ją jako zasób sieciowy \\sql\8150 . Jeśli komputerem klienckim jest maszyna z windows 98 i jest mapowanie portu lpt1 na zasób \\sql\8150(polecenie net use) to wydruki z dos są prawidłowe, drukuje:). Ale problem pojawia się gdy komputerem klienckim jest maszyna z xp po mapowaniu portu na ten sam zasób program z pod dos nie drukuje. Po długim oczekiwaniu informuje mnie, że drukarka jest nie gotowa.

Nie jest to problem danej maszyny mam tak na trzech i tylko na xp.

Czy ktoś spotkał sie z takim problemem.

Dzęki za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 5103630
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    Start -> uruchom -> cmd
    W oknie wpisz net use i zobacz jakie masz zasoby obecnie za mapowane w systemie, możliwe że drukowanie będzie wymagało logowania więc twoje mapowanie będzie wyglądało tak:

net use lpt1 \\sql\8150 /user:uzytkownik haslo
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • #3 5103656
    news_
    Poziom 2  
    jacknn napisał:
    Start -> uruchom -> cmd
    W oknie wpisz net use i zobacz jakie masz zasoby obecnie za mapowane w systemie, możliwe że drukowanie będzie wymagało logowania więc twoje mapowanie będzie wyglądało tak:

net use lpt1 \\sql\8150 /user:uzytkownik haslo

Dzęki już sobie poradziłem był podłączony inny zasób :)

Głupota nie zna granic.:)

Pozdrawiam
REKLAMA