logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RPL a simlock, telefon się wyłącza, założy simlocka?

Mafiasz 06 Maj 2008 10:12 1319 13
REKLAMA
  • #1 5110708
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Miałem w 6300 uszkodzone certyfikaty, policzyłem RPLa, zdjąłem simlocka i teraz telefon sie sam wyłącza... chce mu jeszcze raz wgrać RPLa tylko moje pytanie brzmi czy simlock założy sie znowu czy wgranie RPLa nie zmieni simlocka? RPL był policzony gdy simlock był założony. Dodam, że telefon wyłącza się po ok. 3 min odtwarzania muzyki... jeśli go nie używam wyłącza się różnie po 30 min, po godzinie, często podczas rozmowy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5110713
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Tak simlock sie załozy. pozdrawiam
  • #3 5110976
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Trudno... a na ile jest prawdopodobne, że to wina certyfikatów i wgranie RPLa pomoże? Przy odtwarzaniu MP3 jest to zawsze niecałe 3min i się wyłącza i raczej to nie jest wina baterii bo pod boxem jest tak samo :/
  • REKLAMA
  • #4 5110986
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Wrzucałeś fulla wraz z PM-em?
  • #5 5111303
    Mafiasz
    Poziom 14  
    PM nie wrzucałem, fulla 6.01 tak... masz może jakiegoś sprawdzonego PMa?
  • REKLAMA
  • #6 5111328
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Zrob mu erase, potem full z pm'em i dopiero rpl
    Nastepnie wszystkie resety, unlock i powinien dzialac prawidlowo
  • #7 5111381
    Mafiasz
    Poziom 14  
    wgrałem PM i jest nadal to samo... czyli wgrane było w kolejności tak:
    full flash>resety>rpl>unlock>PM (bez 308) nie bardzo mogę zrobić tak jak pisze kolega zeezoo gdyż nie będe miał gdzie zrobić unlocka w najbliższym czasie... (robiłem u znajomego)...

Takie pytanko, czy jeśli zrobię teraz backup PM (dokładnie to bk.308) to po wgraniu RPLa, jeżeli to nic nie da (telefon będzie dalej się wyłączał), mogę wgrać ten backup i simlocka nie będzie... dobrze myślę?
  • #8 5113922
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    A masz kody do simlocka które wygenerował program ? Jak tam to chyba wiesz co miałem na myśli..
  • REKLAMA
  • #9 5114637
    Mafiasz
    Poziom 14  
    nie mam niestety... nie pomyślałem żeby skopiować... :/
  • #10 5114661
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Miałem to samo w 6300 po simlocku sam się wyłączał, wrzucenie Bk308 i powtórne zdjęcie sima załatwiło sprawę.
  • #11 5115174
    Mafiasz
    Poziom 14  
    chodziło mi o to czy jeżeli wgram RPLa i założy mi się simlock (a telefon nie przestanie sie wyłączać) to będę mógł wgrać bk308 i tym sposobem przywrócić zdjętego simlocka? Innymi słowy czy informację o simlocku są wyłącznie w bk308?
  • #12 5115257
    rekord100
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Mafiasz napisał:
    chodziło mi o to czy jeżeli wgram RPLa i założy mi się simlock (a telefon nie przestanie sie wyłączać) to będę mógł wgrać bk308 i tym sposobem przywrócić zdjętego simlocka? Innymi słowy czy informację o simlocku są wyłącznie w bk308?

Po co chcesz wgrywać jeszcze raz rpl'a? Polecałbym wgrać Bk308 i ponownie zdjąć simlocka.
  • #13 5115337
    Mafiasz
    Poziom 14  
    nie mam bk308 przed zdjęciem simlocka zgranego... a na dodatek mam podejrzenia, że przed zdjęciem simlocka też się wyłączał... miał uszkodzone certyfikaty FFF...
  • #14 5140990
    Mafiasz
    Poziom 14  
    Zatem zrobiłem dokładnie tak jak pisał kolega zeezoo do momentu zrobienia unlocka... włączyłem tel bez karty no i niestety się wyłączył tak jak zwykle po nicałych 3 min. (2:40)... I teraz pytanie: czy to daje mi 100% pewności, że jest to uszkodzenie fizyczne (nie wiem czy tel działał wcześniej)? Aha i co do mojego pytania to odpowiedź brzmi: jeśli po wgraniu RPLa, który zakłada simlocka wgramy BK308 zgranego po zdjęciu simlocka to simlocka nie będzie... sprawdzone doświadczalnie :P

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 6300 miał uszkodzone certyfikaty FFF, co spowodowało konieczność wgrania pliku RPL i zdjęcia simlocka. Po tych operacjach urządzenie samo się wyłączało po około 3 minutach odtwarzania muzyki lub losowo podczas użytkowania. Wgranie RPL ponownie powoduje założenie simlocka, ponieważ RPL był liczony przy aktywnym simlocku. Zalecane jest wykonanie pełnego flasha (full flash) wraz z PM (w szczególności backup PM 308), erase, resetów i unlocka w odpowiedniej kolejności, aby telefon działał prawidłowo. Backup PM 308 zawiera informacje o simlocku, więc po wgraniu RPL i ponownym założeniu simlocka można przywrócić stan bez simlocka poprzez wgranie tego backupu. Brak posiadania backupu PM 308 przed zdjęciem simlocka utrudnia przywrócenie stanu bez simlocka. Problem z wyłączaniem się telefonu najprawdopodobniej ma podłoże fizyczne, a nie jest spowodowany samym simlockiem czy certyfikatami. Powtórne wgranie RPL bez wykonania pełnego flasha z PM i erase nie rozwiąże problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA