logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PSpice - PROBE - zygzaki na wykresie napięcia prostownika, przyczyny?

elpiko 22 Sty 2004 21:01 1145 1
  • #1 486483
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam

Zrobiłem symulację w PSpice zwykłego prostownika - źródło 50Hz 10V Sin + dioda 1n4148 lub 1n4149 + rezystor 100 Ohm - wszystko w szeregu.

PROBE - przebieg napięcia na rezystorze:
    Na pierwszy rzut oka książkowy wykresik ale w znacznym powiększeniu (skala napięcia od -.00001 do .00001) pojawia jakiś zygzak. Przebieg mam od chwili t=0 do t=40ms, czyli dwa okresy. Napięcie w drugiej połowie okresu (dioda spolaryzowana zaporowo) wynosi 0 tylko w jednej chwili czasu (gdzie U = max), co tłumaczę ładowaniem i rozładowywaniem pojemności diody - czy mam rację?

Z diodą 1n4148 wygląda to tak jak na załączonych screenshot'ach, z diodą 1n4149 - podobnie tylko zniekształcenia widać również w drugim okresie.

Przy prostowniku dwupołówkowym i mostkowym sprawy mają się podobnie.

Pytania:
    Co powoduje takie "zygzaki"?
    Stany nieustalone? Jak wytłumaczyć w takim razie pojawienie się tutaj oscylacji? ( jakiś wpływ źródła napięćia, czy może indukcyjność rezystora)
    Czy może jakieś szumy w półprzewodniku?

Dlaczego w jednym okresie są zniekształcenia, a w innym nie???

Jaką diodę zastowować żeby nie było zniekształeń (czy wogóle jest taka?) - mam tylko standardowe biblioteki (DNOM, NOM itp.)

Z góry dziękuję za zainteresowanie i ew. pomoc.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • PSpice - PROBE - zygzaki na wykresie napięcia prostownika, przyczyny? probe2.gif (5.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PSpice - PROBE - zygzaki na wykresie napięcia prostownika, przyczyny? probe1.gif (5.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 487830
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    elpiko napisał:
    Na pierwszy rzut oka książkowy wykresik ale w znacznym powiększeniu (skala napięcia od -.00001 do .00001) pojawia jakiś zygzak.
    Spróbuj zmniejszyć krok analizy, może to tylko jakieś błędy symulatora. A co do analizy to np dla tranzystorów istnieją oddzielne modele LEVEL1, LEVEL2 (i jeszcze kilka oznaczeń) który stosują różny schemat zastępczy, może dla diody też da się zmieniać modele.
REKLAMA