logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 5122404
    PORKA
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Drukarka drukuje jak i skanuje, jednak kiedy karetka z tuszami wsuwa sie aby przeczyscic glowice sluchac glosne stukanie.
    Jest to wina zebatki ktora odpiowiada za przesuniecie plastikowego elementu ktory czysci glowice zamontowanych tuszy. Wyglada to tak jakby nie znalaz pozycji tej tacki i mimo ze ona jest juz wsunieta zebatka probuje ja jeszcze pchac dalej.

Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem ?
    Jezeli bedzie potrzebne zdjecie prosze pisac
  • REKLAMA
  • #2 5122435
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    sprawdz czy nie ułamane jest sprzegło czesto peka od góry jak otworzysz klape to po prawej stronie widac taki wystajacy element o który zaczepia wózek jesli jest cały to moze trzeba rozebrac drukarkę i zrobić konserwacje bo moze tuszu jest sporo i ma opory w przesuwaniu sanek albo cos wpadło do srodka najlepiej to zdejmij górna czesc drukarki i recznie przesun sanki
  • #3 5122585
    PORKA
    Poziom 11  
    Jezeli sprzegielko o ktorym piszesz to ten czary gumowy element po prawej stronie przymocowany do tej tacki to jest on caly, srodek wyczysczony wiec odpada wina zaschnietego tuszu. Efekt bez zmian nadal drukarka probuje wsunac ta tacke do tylu mimo ze juz dalej nie chce isc, powiniem mechanizm przestac krecic ta zebatka ale on jeszcze przez kilka sekund kreci nie przez co zebatka przeskakuje za zebach ktore znajduja sie pod tacka i dzieki nim ona sie wysuwa do przodu wtedy czysci glowice tuszy i wraca do tylu
  • REKLAMA
  • #4 5132192
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    nie sprzęgiełko zamocowane jest na rolkach górnych od papieru i o to sprzegiełko zaczepia wózek jak recznie bedziesz przesuwał wózek w prawo to bedziesz wiedział o co chodzi albo przesun wózek do końca w prawo i patrząc od przodu to po lewej stronie wózka od dołu bedzie sprzęgiełko sprawdz czy nie jest ułamana górna częśc
  • #5 5132285
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Ewentualnie mogło pęknąć ale jeszcze sie nie oberwało to coś o czym pisze slajas - ja tak miałem - chrobotało i warczało a ząbek był na swoim miejscu az pewnego razu przestało warczeć ale ząbka też już nie było.
  • #6 5132518
    PORKA
    Poziom 11  
    Ma ktos moze instrukcje serwisowa do tego modelu ? Bardzo by sie przydala
  • #7 5532889
    michal11897
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    mam ten sam problem:( nic nie jest ulamane. moze sie mechanizm poprzestawial, nie trzeba przypadkiem dobrze ustawic drukarki przed wlaczeniem?
  • #8 5533141
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Mam, też Hp-kombajn, jeśli to stuki a nie chrobot, to to raczej normalne..u mnie przy uruchamianiu zsuwa się szklanka z stołu, ale poza tym gra, i działa dobrze.Sprzęt tak działa ponad rok(używany 3, 4 razy w tygodniu), bez innych problemów, poza oczywiście tymi stukami.
  • REKLAMA
  • #9 5534979
    michal11897
    Poziom 14  
    chrobot, strzelaja zebatki, bo tacka jest na koncu a nadal chce ja przesuwac.
  • #10 5535032
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Ja zrobiłbym tak: rozebrał drukarkę na czynniki pierwsze, wyczyścił okrągły enkoder z lewej strony drukarki i wyczyścił dokładnie wszyskie zębatki ( zdejmując je z trzpieni ) znajdujące się w okolicy sprzęgiełka ( pod spodem jest mnóstwo kółek ). I jednocześnie bardzo dobrze obejrzał te kółka pod kątem ewentualnych ukruszeń czy pęknięć. To nie jest trudne a powinno przynieść efekt. Drukarka kręci, bo nie wysprzęgla i stąd ten terkot. Obserwować pracę mechanizmu można bez zakładania obudowy, popodpinać taśmy, górną część obudowy postawić z boku w pionie. No cudów nie ma, jest tylko złośliwość rzeczy martwych...

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #11 5538410
    michal11897
    Poziom 14  
    no i kolejny dzien walki na nic sie zdal. enkoder wyczyszczony, nawet wypralem cala elektronike, bo myslalem ze moze czujnik jest za bardzo zabrudzony, zeby go powietrze wzielo. jak robilo tak robi nadal.wszystk owydaje sie ok i sprawne, zadnych luzow, zanych pekniec czy ukruszen.moze plyta glowna sie posypala. opisze jeszczde raz usterke. po wcisnieciu przycisku power on, karetka serwisowa przesuwa sie w prawo, do tacki ktora czysci tusze. tacka najpierw rusza w tyl, gdzie jest juz prawie na koncu, wtedy sa trzaski(przeskakujace zebatki).pozniej rusza w przod, czysci tusze i zatrzymuje sie przed koncem, nastepnie znow w tyl i sie zatrzymuje, jakby w swoim miejscu, bo nie utrudnia ruchu karetki.czy ktos moze zna sekwencje startu? wydaje m isie ze tacka powinna najpierw ruszyc w przod, a ona zaczyna od posuwu do tylu :(
  • #12 5538605
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Nie wiem czy dobrze kojaże ale chyba raczej tak:). Silnik ze ślimakiem na oście napędza przekładnie i jedna plastikowa biała zębatka widoczna od góry przesówa elementy czyszczące dzięki długiej zębatej listkwie znajdującej się na nich? po uruchomieniu zaczyna ją coagnąc w tył i przeskakuje i widac jak ta listwa zębata sie odgina?
    Jeśli jest to to o czym mówie i chyba wszyscy to wystarczy zapobiec odginaniu się tej listwy i czyścidła w prawo patrząc od przodu. wystarczy podłożyć coś z tyłu z prawej strony lub też dokleić z boku, mechanicznie zaingerować w ten mechanizm. Nie ma tam krańcówy, położenie jest obczajane prądowo, spróbujcie przytrzymac na chwile zębatke jak przeskakuje, wtedy silnik sie zatrzyma i zacznie kręcić w drugą strone.
  • #14 9123739
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Silnik ze ślimakiem nie napędza mechanizmu stacji serwisowej, to nie w tym modelu!! Przekładnia ślimakowa jest w drukarkach HP Business Inkjet 1000,1100,1200, cp1700. W HP psc1510 stacja serwisowa jest uruchamiana przez sprzęgło odchylane przez karetkę. Często w tych modelach sprzęgło bywa nadłamane i stąd przeskakiwanie zębatek. Na pierwszy rzut oka tego nie widać, a już niewielkie pęknięcie powoduje że sprzegło nie wychyla się do włąściwej pozycji.
  • #15 9925990
    janjan28
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Po dorobieniu sprzęgła również głośno przeskakiwały zębatki i dopiero za trzecim razem zorientowałem się, że dorobiona blaszka (sprzęgło) ma być odchylona bardziej do tyłu drukarki ok. 1 mm.
    Chodzi o sprężynę, którą odgina sprzęgło, nie o tą widoczną na zdjęciu.
    Jest to grubsza sprężyna podobna kształtem do sprężyny w spinaczach do suszenia prania i jest widoczna dopiero podczas wyjmowania sprzęgła. Przy wkładaniu sprzęgła na oś trzeba koniec tej sprężyny (niewidocznej na zdjęciu) oprzeć o sprzęgło. Jest na nią specjalne miejsce.
    Karetka najeżdżając na sprzęgło dość mocno go odchyla w kierunku przodu drukarki naginając tą ukrytą sprężynę i dopiero wtedy jest właściwe połączenie zębatek.
    Trochę smaru w miejscu ocierania karetki o sprzęgło i drukuje cicho, a jakość wydruku bardzo dobra.

Dorobione sprzęgło nie wygląda rewelacyjnie, ale miałem nieco cienką blachę miedzianą i stąd wzmocnienia cyną.

Blaszki miedzianej nie kleiłem tylko delikatnie wtopiłem lutownicą małe kawałki drutów na obrzeżu dorobionej pocynowanej z zewnętrznej strony blaszki.
    HP PSC-1510 trzaski .

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP PSC-1510 podczas automatycznego czyszczenia głowicy tuszowej generuje głośne trzaski, co jest spowodowane problemem z mechanizmem przesuwu tacki czyszczącej. Przyczyną jest najczęściej uszkodzone lub niewłaściwie działające sprzęgło, które odpowiada za przesunięcie plastikowego elementu czyszczącego głowicę. Sprzęgło może być nadłamane lub źle ustawione, co powoduje, że zębatka próbuje przesunąć tackę poza jej fizyczny zakres ruchu, skutkując przeskakiwaniem zębatek i hałasem. Czyszczenie i konserwacja mechanizmu, w tym oczyszczenie enkodera i zębatek, nie zawsze rozwiązuje problem. W modelu PSC-1510 stacja serwisowa jest uruchamiana przez sprzęgło odchylane przez karetkę, a nie przez silnik ze ślimakiem, jak w innych modelach HP. Rozwiązaniem może być naprawa lub dorobienie sprzęgła z odpowiednim ustawieniem sprężyny, która zapewnia właściwe wychylenie sprzęgła i prawidłowe zazębienie zębatek. Dodatkowo zaleca się smarowanie punktów styku sprzęgła z karetka, co zmniejsza hałas i poprawia działanie mechanizmu.
REKLAMA