logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny 2x25W i dobór wzmacniacza - problem ze starym

Voytec845 09 Maj 2008 17:47 2151 22
REKLAMA
  • #1 5123416
    Voytec845
    Poziom 11  
    Witam!

Mam w domu dwie stare, dobre kolumny produkcji polskiej - Unitra/Diora/Tonsil - coś tego typu. Było to kupione razem z deckiem i amplitunerem Diory, którego już nie używam (mimo, że jest sprawny). Kolumny mają po 25W i 8Ω. Nie są zniszczone, jak dla mnie grają elegancko.

Zrezygnowałem z przestarzałego amplitunera (radio i tak nie było przestrojone) na rzecz czegoś nowszego. Decka sobie zostawiłem - kaset co prawda już nie mam, ale nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać... Kupiłem na allegro coś takiego:

Wszystko niby ładnie pięknie... wzmacniacz jak dla mnie idealny - 2xIN + 2xOUT (chinch) + wejście na mikrofon z echem. Regulacja basu i sopranu. Moc coś koło 2x70W przy 4Ω. Ok, wszystko tak jak ma być - ładnie gra, czysto, wyraźnie... ale tak pięknie być nie może...

Ma dwie wady, które mnie denerwują - i od razu mówię - byłem z tym 2x u elektronika, zapłaciłem 40zł (za zakup wzmaka coś ponad 100, już nie pamiętam) a dalej jest to samo - usterki są dalej. Mianowicie - radio się przestraja jak się nagrzeje - trzeba pokręcić gałką, żeby dobrze grało... To bym jeszcze jakoś przeżył, bo GłóWNYM PRZEZNACZENIEM TEGO MINI NAGłOśNIENIA JEST WSPółPRACA Z KOMPUTEREM (LAP).

Główna wada to to, że JEDEN kanał gra głośniej, moniej, bardziej wyraziście od drugiego... i nie są to kolumny, tylko wzmacniacz - sprawdzałem na różnych kombinacjach... Jestem idealistą i bardzo mnie to wkurza... Co prawda kolumny aktualnie stoją obok siebie... ale tak być nie może :D

Teraz pytanie takie - czy ktoś ma pomysł jak by można to naprawić? Sam sobie raczej rady nie dam... Czasami coś małego zlutuję, ale na elektronice się nie znam :(

Drugie pytanie - jeśli nie to, to potrzebuję jakiegoś innego wzmacniacza... Czegoś podobnego do tego, bo taki właściwie jest dla mnie OK. Czy moglibyście mi coś polecić w rozsądnej cenie???

Ostatnie pytanie - jeśli miałbym nie wykorzystać tych eleganckich kolumienek, to jakie głośniki komputerowe 2.1 zagrałyby podobnie? Chyba ciężko będzie znaleźć...? Również proszę o sugestie i linki...

Sorrki, że się tak bardzo rozpisałem :) Proszę o wskazówki i pomoc, z góry dzięki,

pozdrawiam

Voytec

EDIT - zapomniałem dodać, że gdy ten wzmacniacz jest wyciszony, a z kompa leci muzyka to w jednym głośniku i tak sobie po cichu gra...
  • REKLAMA
  • #2 5124255
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Mały Chińczyk, który składał to "coś" mógł pomylić wartość któregoś z elementów przedwzmacniacza lub wzmacniacza mocy. Jeżeli wzmacniacz nie ścisza się do końca, może to oznaczać felerny potencjometr. Może jeszcze coś? Naprawa jest sztuką dla sztuki. Trafiłeś na kiepskiego fachowca. Albo się wie, co się robi, albo nie bierze pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #3 5127583
    Voytec845
    Poziom 11  
    No tak... tyle to i ja wiem - niestety... ale co dalej? Co polecacie?
  • #4 5128028
    wantingent
    Poziom 13  
    Wymień potencjometr lub sprubuj go ustawić o ile się da
  • #5 5128130
    Voytec845
    Poziom 11  
    Hmm ów fachowiec powiedział, że potencjometr sprawny... Coś tam gdzieś wymieniał chyba, ale nie potencjometr. No i raczej miał rację, bo (sorrki, że nie powiedziałem wcześniej) na RADIU głośniki grają równomiernie... Coś musi być z wejściami. Aha - sprawdzałem na decku, kompie i mp3 - wszędzie tak samo, także wina leży po stronie wzmacniacza... Kolumny też są ok - przełączałem i zawsze ten sam kanał gra inaczej. Obawiam się, że na dłuższą metę mógłbym sobie uszkodzić głośniki, bo jeden zawsze by miał mocniejszego kopa... heh ;/ A co myślicie o wzmacniaczach typu "Salza"??? Najgorsza chińszczyzna, czy może się nadać??? Ten McVoice ma dobry dźwięk - gdyby nie te kanały, byłbym bardzo zadowolony...
  • #6 5128226
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Cóż powiedzieć, to jest przeraźliwie budżetowy sprzęt, już nawet niesparowane tranzystory wpływają na dźwięk.
    Aaaa i on nie ma na pewno 2x70, co najwyżej 2x30.
  • #7 5128432
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Moim zdaniem nie opłaca się tego naprawiać, to jest za tani i zbyt szmelcowaty sprzęt był warty ciągłych napraw. Poszukaj na allegro jakiegoś polskiego wzmacniacza - Diora, Unitra lub z zagranicznych NADa. Albo oddaj stary amplituner do przestrojenia - moim zdaniem jest to najlepsze, co można teraz zrobić.
    pozdrawiam
  • #8 5128817
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Popieram - on nie umywa się jakością nawet do starego Amatora. To tylko zabawka.
  • #9 5129533
    Voytec845
    Poziom 11  
    Co do mocy to kolumny mam 25W przy 8Ω, więc mniej więcej tyle mógłby mieć wzmacniacz :). A ów fachowiec jak go zobaczył to powiedział podobnie, ale jak go rozebrał, no to stwierdził, że jednak będzie miał koło tych 70W.

Nie chcę rzeczy starszych... Ten amplituner co miałem (to była chyba Diora 303) to wielki kloc :D same DINY... nie chcę kombinować z przejściówkami - wolę chinche. Z resztą już był troszkę zdezelowany - niby w dobrym stanie, ale potencjometry trzeszczały etc...

Mówię - ten McVoice byłby idealny, gdyby nie ten feler. Potrzebuję czegoś podobnego, bo szkoda marnować takie dobre kolumny :)

Pozderka
  • REKLAMA
  • #10 5139574
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Unitra PW 3015 ??
    Bardzo mały wzmacniacz dysponujący mocą 2x15 o przyjemnym brzmieniu napewno ładnie zagra z tymi kolumienkami ;-) .
    Pozdrawiam ;-) .
  • #11 5140361
    Voytec845
    Poziom 11  
    Hmm, szczerze to taki stoi wraz z moją Diorą i innymi "zbytkami" u dziadka :D hehe, nawet wszystko sprawne :p

a co myślicie o czymś takim??? >>> http://www.cambridge-audio.us/specifications.php?PID=31&Title=Specifications

EDIT:

Pytanie retoryczne, aczkolwiek wolę spytać - może jakieś typowe głośniki komputerowe 2.1 zagrają lepiej od czegoś takiego?
  • #12 5142351
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Co tu dużo mówić kupiłeś tanią zabawkę made in ryż która nie przeszła żadnych testów przed sprzedażą. Miałeś tydzień ab bez jakichkolwiek konsekwencji oddać go sprzedawcy. Naprawiać tego się raczej nie opłaca.
  • #13 5142525
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Voytec845 napisał:
    a co myślicie o czymś takim??? >>> http://www.cambridge-audio.us/specifications.php?PID=31&Title=Specifications
    Pytanie retoryczne, aczkolwiek wolę spytać - może jakieś typowe głośniki komputerowe 2.1 zagrają lepiej od czegoś takiego?

Kolego, żerty sobie robisz? Przypadkowo trafiłes na sprzęcik, który jest najlepszy w swej klasie cenowej. Żaden z wyżej wymienionych lepiej nie zagra. Ale to jest wzmacniacz.
    P.s.
    Chaka łobuzie, a ja ciągle walczę ze stereotypem, że chińskie jest bee. :D
  • REKLAMA
  • #14 5143263
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    przemo-lukas napisał:

Chaka łobuzie, a ja ciągle walczę ze stereotypem, że chińskie jest bee. :D

Ja tam na przykład lubię chińskie kobiety :P - nie żeby bardziej niż inne ale...
  • #15 5143327
    Pablo1964
    Moderator
    Chińska kuchnia też jest niczego sobie :-)
  • #17 5145294
    Pablo1964
    Moderator
    XINDAK - zgoda. Tak jak chinska kuchnia.
  • #18 5145839
    Ralf508
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    nie baw sie w takie tanie (niby wzmacniace) ja mam unitre aws 103- swoje lata ma i zero problemów, kupilem ją od goscia za 50zl no i radze ci kup cos z polskiego sprzetu bo ogólnie jest dobry, no a te tanie sprzęty robione w chinach to czesto robią ludzie co nie mają o tym pojęcia
  • #19 5148401
    Voytec845
    Poziom 11  
    Jakby mi się udało wyrwać w dość dobrej cenie tego Cambridge Audio no to bym wziął... ale też lookam ostatnio za jakimś amplitunerkiem technicsa :) może coś znajdę na allegro...

Moglibyście coś polecić niedrogiego? Nie ukrywam, że cena gra rolę - im mniej tym lepiej... myślę, że max 300zł... wiem, że to mało, jak na taki sprzęt, ale coś powinienem znaleźć. :)
  • #20 5149881
    Pablo1964
    Moderator
    Za 300 zł nie kupuj sprzętu wielokanałowego - tylko stereo.
  • #21 5150968
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Pablo1964 napisał:
    Za 300 zł nie kupuj sprzętu wielokanałowego - tylko stereo.

Dobra rada, za 300 zł żadnego dobrego amplitunera nie kupisz ;-) .
    Pozdrawiam .
  • #22 5153250
    Voytec845
    Poziom 11  
    Chodzi mi właśnie o STEREO - nic więcej :) Czy moglibyście mi coś polecić?

Najlepiej amplituner, ale jeśli nic wartego uwagi nie będzie, to usatysfakcjonuje mnie także sam AMP - bez tunera :).

Z góry dzięki
  • #23 6106639
    karasws502
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam ja bym CI polecił zakupić Polski sprzęt bo mimo wszystko Polskie kolumny były no i są tworzone pod Polski sprzęt, nie wychwalaj tego gów***nego Chińskiego kawałka plastiku bo na moje to wszystkie Chińskie wzmacniacze grają i działają tak samo... Czyli masakrycznie ;)
    Zakup to co Ci koledzy wyżej polecali Unitra Fonica PW 3015 bądź PW 3017 (z korektorem) I wierz mi że pomimo nie najmłodszego wyglądu i mocy to gra to naprawde pięknie i zapewniam Cię że spokojnie zatrzęsie Twoimi ścianami, wiem co mówie bo sam jestem posiadaczem miedzy innymi tego modelu i powala czystością jak i niskim basem. Nie masz co się ekscytować chińskim tandectwem na którym pisze 2X 70/80 czy 100 Watt, To jest zwykły szmelc :D

A jeśli chcesz żeby sprzęcik ogarnięcie wyglądał to w Radmora zainwestuj. Popatrz na Allegro ceny i tego PW jak i Radmorów. Zapewniem że pod względem jakości dźwięku nie bedziesz rozczarowany ;)

Pozdrawiam Karol

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza do dwóch polskich kolumn o mocy 25W i impedancji 8Ω, pochodzących z zestawu Unitra/Diora/Tonsil. Użytkownik zrezygnował ze starego amplitunera Diora 303 na rzecz nowoczesnego, taniego wzmacniacza McVoice o deklarowanej mocy 2x70W przy 4Ω, który jednak ma problemy z nierównomiernym działaniem kanałów i potencjalnie wadliwym przedwzmacniaczem lub wejściami. Próby naprawy nie przyniosły efektu, a sprzęt oceniono jako niskiej jakości, typowy tani produkt chiński, który nie spełnia deklarowanych parametrów i może zagrażać kolumnom. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest zakup polskiego wzmacniacza stereo, np. Unitra PW 3015 lub PW 3017, lub amplitunera NAD, Technics bądź Radmor, które oferują lepszą jakość dźwięku i trwałość. Zalecenia obejmują unikanie tanich chińskich wzmacniaczy, preferowanie sprzętu stereo zamiast wielokanałowego przy ograniczonym budżecie (ok. 300 zł), oraz ewentualne przestrojenie starego amplitunera. Dyskusja podkreśla znaczenie dopasowania polskich kolumn do polskiego sprzętu audio dla optymalnej jakości dźwięku i bezpieczeństwa głośników.
REKLAMA