logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do sterowania SAA1057 na Windows XP, dostępne nie działają

Eryk1000 23 Sty 2004 21:03 3147 9
REKLAMA
  • #1 487814
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Witam, ma ktoś może program do sterowania SAA1057 z komputera z windows XP :?: . Próbowałem programów z sieci, ale z negatywnym skutkiem. Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #3 493504
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Zgadza sie testowałem to, niestety z podobnym skutkiem, wyskakuje jakiś błąd przy wysyłaniu :( . Może ma ktoś coś jeszcze :?:
  • REKLAMA
  • #4 502830
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    masz zainstalowane sterowniki emulacji portów 98 pod XP ??? (dlport) ??
  • #5 503358
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Hmm chyba nie. W każdym razie drukarka na tym porcie chodzi bez problemu. Jeśli coś trzeba włączyć to gdzie i jak ??
  • #6 504071
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    XP i 98 w inny sposób sterują (odwołuja sie do konkretnych adresów) urządzeniami I/O typu LPT, COM, k.muzyczna

tu masz porogramik może pomoże
    Załączniki:
    • dlport.rar (1.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 993160
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Od razu się zapytam - czy ktoś natknął się na następujący problem:
    wyjście TEST ustawione w tryb sygnalizacji synchronizacji, częstotliwości 4.5 - 5.5 MHz, dla niższych częstotliwości z zakresu na TEST pojawia się przebieg prostokątny (jakby ciągle tracił i łapał synchronizację), zwiększający wypełnienie wraz ze zwiększaniem częstotliwości, aż do stałej synchronizacji. Pomimo tych przebojów częstotliwość jest mniej więcej równa ustawionej (mierzyłem za pomocą oscyloskopu tektronixa bez FFT, więc chyba na podstawie okresu) w całym zakresie.
  • REKLAMA
  • #8 3126062
    dj PIOTREczek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Co trzeba zrobić po zainstalowaniu tego programu??
    Żeby mi to hulało z tym programem do którego link zamiescił apstynent.
    :?:
  • #9 3126129
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Jeżeli masz winde XP to trzeba jeszcze zainstalować obsługe portu LPT (program "Port95nt"). Ja tego programu używałem do sterowania LCD, ale synteza też "poleciała" z tym programem. Pozdrawiam.
  • #10 3129019
    dj PIOTREczek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Podziękować, podziękować..... Ale co w tym programie trzeba ustawić na początku ???Nie wiem zabardzo jak się tym programikiem obsługiwać:cry:
    P O M O C Y......!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest program do sterowania układem SAA1057 na systemie Windows XP, ponieważ dostępne w sieci aplikacje nie działają poprawnie i generują błędy przy wysyłaniu danych. Wskazano program dostępny pod adresem http://www.radio.org.pl/~sp1wsw/programy/saa1057/index.htm, jednak jego użycie również nie przyniosło efektu. Zasugerowano konieczność instalacji sterowników emulujących porty LPT z Windows 98 pod XP, takich jak "dlport" lub "Port95nt", które umożliwiają prawidłowy dostęp do portów I/O w XP, gdyż system ten inaczej zarządza portami LPT i COM niż Windows 98. Użytkownik potwierdził brak takich sterowników i pytał o sposób ich instalacji i konfiguracji. Dodatkowo pojawiły się pytania o konfigurację samego programu do SAA1057 oraz problemy z sygnalizacją synchronizacji na wyjściu TEST układu przy częstotliwościach 4.5-5.5 MHz, gdzie obserwowany jest niestabilny przebieg prostokątny. Podsumowując, kluczowym rozwiązaniem jest instalacja odpowiednich sterowników portów LPT (np. Port95nt) pod Windows XP oraz właściwa konfiguracja programu sterującego SAA1057, aby umożliwić komunikację z układem przez porty I/O.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA