logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[problem_rower] zaschnieta sztyca farba - jak ja wyjać

tezapl 10 Maj 2008 16:08 1299 7
REKLAMA
  • #1 5126344
    tezapl
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    witam
    problem mam taki, jakie 5 lat temu malowalem sztyce (rura trzymajaca siodelko) farba do drewna (wiem wiem idiota ze mnie ale mlody wtedy bylem). Pomalowalem i nagle musialem jechac, wiec wlozylem sztyce, zamontowalem sidoelko i heja - po 5 latach jest problem.

Pisze tutaj bo duzo madrych glow jest. Moze jest jakis srodek chemiczny zeby wypalic ta farbe ? ale zeby mi ramy mi wypalilo :) jest ze stali.

Ja kombinowalem tak: zamontowalem jarzemko, przymocowalem srubokret i walilem mlotem z calych sil - efekt = jarzemko sie krecilo

wiec wpadlem na genialny pomysl zeby wywiercic dziure w sztycy, wlozyc pret i walic mlotem, jak pomysllaem, tak zrobilem - efekt ?
    Sztyca poruszyla sie moze o 1 mm a dziura powiekszyla sie w poziomie tak ze pret latal w poziomie. Rece mi opadaja. Jak myslicie da sie cos z tym zrobic ?

Rady:

- dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

<skryn>
  • REKLAMA
  • #2 5126476
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Jeju. Nagrzać ramę dmuchawką ciepłego powietrza.
    Napuścić olejem czy WD, odczekać 24h, powtórzyć 10 razy.
    Pomysł z drutem jest OK - ale przypiąć pod pistolet pneumatyczny - od długotrwałego stukania nie takie rurki wychodziły.
  • REKLAMA
  • #3 5126564
    tezapl
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Cytat:
    Jeju. Nagrzać ramę dmuchawką ciepłego powietrza.

ale to lakier z ramy zejdzie bo innej nagrzewnicy nie mam

a olej jaki, slonecznikowy ? bo na wd to mi szkoda hajsu
  • #4 5126671
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 254
    ... mała puszka WD40 ile to ? 7 zł max. Ja bym proponował zalać jakimś rozpuszczalnikiem .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 5131137
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Miałem kiedyś podobny problem. Odetnij sztyce tuż przy ramie, następnie weź wąski brzeszczot (taki co ma około 1 cm) wsuń w sztycę i tnij - jak ją przetniesz to zmniejszy się średnica i sama wyjdzie. Brzeszczot oklej sobie taśmą izolacyjną - nie pokaleczysz dłoni.
    U mnie sztyca nie chciała wyjść bo zamiast 28 wsadziłem 28,1.
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #7 5132568
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    próbuj coca-colą. podobno zapiekłe srubki po tym puszczają. :D

W końcu ma podobno pH cos koło 3
  • #8 5134254
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Polej rozpuszczalnikiem.

Jeśli ta rurka jest okrągła to próbwałbym cośdo niej przyspawać (dźwignia) i ją przekręcić - rurę jest ciężko ukręcić więc może Ci się powieść.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zaschniętej farby do drewna na stalowej sztycy rowerowej, która po 5 latach uniemożliwia jej wyjęcie z ramy. Próby mechanicznego wybijania i wiercenia nie przyniosły efektu, a otwór w sztycy się powiększył. Proponowane rozwiązania obejmują podgrzewanie ramy dmuchawką ciepłego powietrza, nasączenie połączenia olejem lub WD-40 i wielokrotne powtarzanie tej czynności, co ma na celu rozluźnienie farby. Alternatywnie sugerowano użycie rozpuszczalników do lakieru i uszczelek, np. preparatu Den Braven. Inna metoda to przecięcie sztycy wąskim brzeszczotem, co zmniejszy jej średnicę i ułatwi wyjęcie. Wskazano również na możliwość przyspawania dźwigni do sztycy i próbę jej przekręcenia. Dodatkowo pojawiła się sugestia użycia Coca-Coli ze względu na jej niskie pH, co może pomóc w rozpuszczeniu zapieczonych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA