logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program w Pascalu. Rysowanie prostych, podane współrzędne.

infos 11 Maj 2008 14:19 2789 5
REKLAMA
  • #1 5129009
    infos
    Poziom 10  
    Mam problem muszę napisać program w którym jest narysowana prosta na podstawie dwóch współrzędnych względem osi liczbowej i jej błąd czyli dwie kolejne proste??

Miej więcej ma to wyglądać tak ale jak to w ogóle w pascalu zrobić. Acha współrzędne mają być podane w programie przed kompilacją.

Pomocy nie wiem jak to zrobić jak ktoś ma coś takiego to bardzo proszę, albo jak by ktoś mógł napisać jak to zrobić albo nawet napisać.

Z góry dziękuje
    Załączniki:
    • oś.jpg (686.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5129272
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    y1=ax1+b
    y2=ax2+b

rozwiązujesz układ równań wyznaczając wartosci a i b do wzoru ogólnego na prostą y=ax+b

Podobnie postąpisz z błędami, z tym, że wartości będą zmodyfikowane o błąd. Pytanie - błąd na pewno wyznaczasz względem x i y (prostokąt błędu), czy może tylko względem y (słupek błedu) lub tylko względem x?

Kwestia grafiki to już odrębne zagadnienie i trzeba uwzględniać skalowanie wykresu.

PS. Po co taki wielki plik graficzny? Wystarczyło zapisać w 4-kolorowym GIFie i by 1/10 rozmiaru wyszła, jak nie mniej.
  • REKLAMA
  • #3 5129356
    infos
    Poziom 10  
    na pewno prostokąt błędu-ale niestety dalej nie za wiele mi to mówi pomocy :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5129815
    infos
    Poziom 10  
    wiem ale nie zama się za dobrze na pascalu a dokładniej nie wiem zabardzo jak zacząć z tą funkcją dalej jakoś pójdzie
  • #6 5129891
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    no ale konkretnie to czego oczekujesz? A znasz się na jakimś innym? Może C/C++, Java, Basic, Visual Basic, PHP, Assembler?
REKLAMA