logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy poprawnie obliczam impedancję wypadkową w połączeniu równoległym?

motokomba 12 Maj 2008 17:20 1071 9
REKLAMA
  • #1 5132978
    motokomba
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Czy to jest dobrze?
    Znaleźć impendancję wypadkową

$$ Z_w = {1 \over {Z_1 }} + {1 \over {Z_2 }} + {1 \over {Z_3 }} + {1 \over {Z_4 }} $$

Napiszcie tylko tak albo nie
    Załączniki:
    • Czy poprawnie obliczam impedancję wypadkową w połączeniu równoległym? zadanie.jpg (55.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5132993
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Tak albo nie ;)

Z przewagą na NIE, bo to jest połączenie mieszane (równoległe dwóch gałęzi szeregowych) a ty zastosowałeś wzór jakby wszystkie impedancje były połączone równolegle a tak przecież nie jest (patrz swój schemat)
  • Pomocny post
    #3 5133026
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Sprawdź jednostki po obu stronach znaku równości... :idea:
  • REKLAMA
  • #5 5133046
    motokomba
    Poziom 11  
    To dlaczego licząc metodą Thevenina poniższy układ mamy impendancię Thevenina liczoną w ten sposób jak rozumowałem w poprzednim poście?

$$ Z_{AB} = {{R_1 R_2 } \over {R_1 + R_3 }} + {{R_2 R_4 } \over {R_2 + R_4 }} $$
    Załączniki:
    • Czy poprawnie obliczam impedancję wypadkową w połączeniu równoległym? do liczenia impendancji.jpg (10.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy poprawnie obliczam impedancję wypadkową w połączeniu równoległym? zadnko.jpg (11.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5133061
    Quarz
    Poziom 43  
    motokomba napisał:
    To dlaczego licząc metodą Thevenina poniższy układ mamy impendancię Thevenina liczoną w ten sposób jak rozumowałem w poprzednim poście?

$$ Z_{AB} = {{R_1 R_2 } \over {R_1 + R_3 }} + {{R_2 R_4 } \over {R_2 + R_4 }} $$
    Zechciej zauważyć, iż to są dwa różne obwody... :!: :!: :!: ... a wzór powyższy nie pasuje, ani do jednego, ani do drugiego schematu (błąd w zapisie)... :!: :?: :cry:
  • REKLAMA
  • #7 5133069
    motokomba
    Poziom 11  
    Do liczenia impedancji Thewenina przekształca sie obwód pierwotny zwierając napięcia. Ale dlaczego tutaj jest tak liczona ta impedancja zastępcza? Dla mnie nie jest ot oczywiste. W definicji jest, że ma to być impedancja widziana z zacisków A i B po przekształceniu obwodu...
  • #8 5133135
    Quarz
    Poziom 43  
    motokomba napisał:
    Do liczenia impedancji Thewenina przekształca sie obwód pierwotny zwierając napięcia. Ale dlaczego tutaj jest tak liczona ta impedancja zastępcza? Dla mnie nie jest ot oczywiste. W definicji jest, że ma to być impedancja widziana z zacisków A i B po przekształceniu obwodu...
    To narysuj tu jeszcze raz ten obwód... :idea:
  • #9 5133242
    motokomba
    Poziom 11  
    Wszystko zrozumiałem tylko czy to zwarcie wynika ze zwarcia siły elektromotorycznej ??
    Załączniki:
    • Czy poprawnie obliczam impedancję wypadkową w połączeniu równoległym? dlaczego zwarte.jpg (19.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 5133261
    Quarz
    Poziom 43  
    motokomba napisał:
    Wszystko zrozumiałem tylko czy to zwarcie wynika ze zwarcia siły elektromotorycznej ?
    Tak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawności obliczania impedancji wypadkowej w układzie mieszanym, gdzie dwie gałęzie szeregowe są połączone równolegle. Zastosowany wzór, który traktuje wszystkie impedancje jako połączone równolegle, jest nieprawidłowy. Poprawne obliczenie wymaga uwzględnienia charakteru połączenia mieszanej konfiguracji szeregowo-równoległej. Wskazano na konieczność sprawdzenia jednostek oraz odwołano się do definicji impedancji i metody Thevenina, podkreślając, że obwody różnią się i wzory muszą być dostosowane do konkretnego schematu. W kontekście metody Thevenina omówiono zasadę zwierania źródeł napięcia przy obliczaniu impedancji zastępczej widzianej z zacisków. Zalecane jest ponowne narysowanie schematu w celu lepszego zrozumienia problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA