Na początku wypadałoby sprawdzić czy przypadkiem któraś z głównych gałęzi zasilających na płycie głównej nie jest zwarta. Mam tu na myśli cztery główne napięcia zasilające, tj.
złącze ATX1 (zasilanie płyty):
+3,3V
+5V
+12V
złącze JPW1 (zasilanie procesora):
+12V
Rysunki poniżej pomogą w zlokalizowaniu odpowiednich pinów w złączach. Pomiar przeprowadź na zakresie diody lub najniższym zakresie omomierza, przy czym sondę czerwoną (+) multimetru łączysz z masą płyty (na przykład do budy złącza klawiatury) a drugą sondą sprawdzasz odpowiednie punkty.
Odnajdź na płycie (w okolicach złącz PCI) duży tranzystor o oznaczeniu Q59 i zmierz miernikiem ustawionym na zakresie diody spadek napięcia między źródłem (S) tego tranzystora a masą.
Kolejny krok to sprawdzenie tranzystora Q46. Tranzystor ten odpowiada za zasilanie mostka północnego (wspominałeś o „trzaskach” przy uruchamianiu płyty z wpiętą kartą AGP). Miernikiem na zakresie diody sprawdź spadek napięcia między źródłem (S) tranzystora Q46 a masą.
Dla maksymalnego ułatwienia opis wyprowadzeń tranzystorów również zamieszczam poniżej.
Wszystkie powyższe pomiary przeprowadzasz przy całkowicie rozłączonej płycie (bez podpiętego zasilacz, kart rozszerzeń, pamięci i bez CPU).
Przy okazji sprawdź czy przypadkiem mostek południowy płyty nie jest gorący przy zasilanej płycie (to ten mniejszy, bez radiatora). Sprawdź to bez wpinania kart, pamięci i CPU.
Podaj na forum wszystkie wyniki.