logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI 865PE NEO2 MS-6728 VER:1 - brak obrazu, nie działa z kartą AGP i PCI

koza265 15 Maj 2008 19:19 4794 9
REKLAMA
  • #1 5144202
    koza265
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Przy kupnie procesora dostalem ta plyte gratis jako uszkodzona. Kupilem inna, dzialajaca, ale chcialbym odpalic ta. Objawy sa takie ze startuje zasilacz, wiatrak na procesorze, twardy dysk i cd-rom. Zapalaja sie tez diody na klawiaturze. Wyglada to na normalny start kompa, ale nie piszczy glosniczek i nie rusza monitor. Zasilacz, procesor, pamiec i glosnik na 100%sprawne. Plyta wizualnie ideal. Uruchamialem ja chyba w kazdej mozliwej konfiguracji i zawsze jest tak samo. Ciekawe jest to ze po podlaczeniu grafiki pod agp slychac tylko lekki trzask jakby male zwarcie. Po wy jeciu startuje normalnie. Sprawdzalem na dwoch kartach na pci i jest to samo. Co jeszcze mozna sprawdzic?
  • REKLAMA
  • #2 5144520
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Dysponujesz multimetrem cyfrowym lub innym miernikiem (potrzebny omomierz i woltomierz)?. Jeżeli tak to mogę spróbować Ci pomóc.
  • #3 5144722
    koza265
    Poziom 10  
    Tak mam miernik uniwersalny i potrafie sie nim poslugiwac. Bede wdzieczny za porady.
  • REKLAMA
  • #4 5149505
    ufol
    Poziom 23  
    Na początku wypadałoby sprawdzić czy przypadkiem któraś z głównych gałęzi zasilających na płycie głównej nie jest zwarta. Mam tu na myśli cztery główne napięcia zasilające, tj.
    złącze ATX1 (zasilanie płyty):
    +3,3V
    +5V
    +12V
    złącze JPW1 (zasilanie procesora):
    +12V
    Rysunki poniżej pomogą w zlokalizowaniu odpowiednich pinów w złączach. Pomiar przeprowadź na zakresie diody lub najniższym zakresie omomierza, przy czym sondę czerwoną (+) multimetru łączysz z masą płyty (na przykład do budy złącza klawiatury) a drugą sondą sprawdzasz odpowiednie punkty.

Odnajdź na płycie (w okolicach złącz PCI) duży tranzystor o oznaczeniu Q59 i zmierz miernikiem ustawionym na zakresie diody spadek napięcia między źródłem (S) tego tranzystora a masą.

Kolejny krok to sprawdzenie tranzystora Q46. Tranzystor ten odpowiada za zasilanie mostka północnego (wspominałeś o „trzaskach” przy uruchamianiu płyty z wpiętą kartą AGP). Miernikiem na zakresie diody sprawdź spadek napięcia między źródłem (S) tranzystora Q46 a masą.

Dla maksymalnego ułatwienia opis wyprowadzeń tranzystorów również zamieszczam poniżej.

Wszystkie powyższe pomiary przeprowadzasz przy całkowicie rozłączonej płycie (bez podpiętego zasilacz, kart rozszerzeń, pamięci i bez CPU).

Przy okazji sprawdź czy przypadkiem mostek południowy płyty nie jest gorący przy zasilanej płycie (to ten mniejszy, bez radiatora). Sprawdź to bez wpinania kart, pamięci i CPU.

Podaj na forum wszystkie wyniki.
  • REKLAMA
  • #6 5151439
    koza265
    Poziom 10  
    Witam, podaje wyniki pomiarow:
    gniazdo atx:
    1:355
    2:355
    3:002
    4:470
    5:002
    6:470
    7:002
    8:772
    9:511
    10:691
    11:355
    12:nic po zmianie + - 1216
    13:002
    14:1725
    15:002
    16:002
    17:002
    18:nic po zmianie + - nic
    19:470
    20:470
    zlacze jpw 1
    1 i 2 002
    2 i 3 588
    Q 59 dochodzi do 378
    Q 46 od razu 042
    mostek poludniowy chlodny, mostek polnocny cieply.
    A Q59 nie jest obok gniazd pci tylko obok baterii, 46 zaraz obok.
  • #7 5152037
    ufol
    Poziom 23  
    Wyniki prawidłowe. Płyta nie jest zwarta. Teraz możesz jeszcze sprawdzić wartości napięć niezbędnych do normalnej pracy płyty. Napięcia mierzysz oczywiście względem masy:

tranzystor Q17
    - dren (D): 3V
    - źródło (S): 1,25V

tranzystor Q24
    - dren (D): 5V
    - źródło (S): 5V

tranzystor Q46
    - dren (D): 5V
    - źródło (S): 3V

tranzystor Q59:
    - źródło (S): 2,5V

tranzystor Q72:
    - źródło (S): 1,8V

Pomiary wykonaj przy normalnie załączonej płycie bez wpiętych kart rozszerzeń, pamięci oraz bez CPU.

Jeżeli wszystkie w/w napięcia są prawidłowe to możesz jeszcze co najwyżej pokusić się o zaprogramowanie na nowo kostki BIOS. Do tego potrzebny będzie jednak albo programator albo inna, sprawna płyta z taką samą kością BIOSu.
  • REKLAMA
  • #8 5153313
    koza265
    Poziom 10  
    Witam ponownie.Podaje wyniki pomiarow.
    Q17:D 2.57, S 1.23
    Q24:D 4.95, S 5.10
    Q46:D 2.95, S 2.48
    Q59:D 4.95, S 3.31
    Q72: nie zamontowany.
    Nie za bardzo te wyniki zgadzajqa sie z podanymi.
  • Pomocny post
    #9 5154289
    ufol
    Poziom 23  
    Heh! Twoje wyniki są OK! Zrobiłem czeski błąd i przy pisaniu postu zamieniłem dane tranzystorów Q46 i Q59. Brak tranzystora Q72 oznacza, że posiadasz płytę w wersji bez dodatkowego kontrolera SATA 3 i 4 oraz IDE3 (brak układu U31).

Główne napięcia zasilające są poprawne, płyta nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych - oznacza to w najlepszym przypadku uszkodzony BIOS, w gorszym przypadku - problem na magistralach sygnałowych. Tak jak pisałem wcześniej, możesz spróbować zaprogramować na nowo BIOS. Jeżeli takie rozwiązanie nie da efektów to obawiam się, że naprawa Twojej płyty nie jest możliwa w warunkach domowych. Wartość tej płyty nie zachęca raczej do wizyty w wyspecjalizowanym serwisie…
  • #10 5154476
    koza265
    Poziom 10  
    Bios jest wlutowany i nie mam programatora, wiec zastanowie sie nad wizyta w serwisie. Nie chodzi nawet o wartosc plyty, tylko o satysfakcje z jej uruchomienia. Jakby nie bylo wielkie dzieki za wszystkie porady i zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej MSI 865PE NEO2 MS-6728 VER:1, która po uruchomieniu nie wyświetla obrazu i nie działa z kartami graficznymi AGP oraz PCI. Objawy to normalne załączenie zasilacza, wentylatora procesora, dysku twardego i napędu CD-ROM, zapalenie diod na klawiaturze, brak sygnału dźwiękowego z głośniczka i brak obrazu na monitorze. Przy podłączeniu karty AGP słychać lekki trzask sugerujący zwarcie, podobnie przy kartach PCI. Sprawdzono zasilacz, procesor, pamięć i głośnik – są sprawne. Przeprowadzono pomiary multimetrem na głównych gałęziach zasilających płyty (złącza ATX1 i JPW1) oraz na tranzystorach Q17, Q24, Q46, Q59 i Q72, które wykazały prawidłowe wartości napięć i brak zwarć. Brak tranzystora Q72 wskazuje na wersję płyty bez dodatkowego kontrolera SATA i IDE3. Sugerowano możliwość uszkodzenia BIOS-u, który jest wlutowany i wymaga programatora do ponownego zaprogramowania. W przypadku braku efektów po reprogramacji BIOS-u, problem może leżeć na magistralach sygnałowych, co wyklucza samodzielną naprawę. Ze względu na niską wartość płyty, serwis specjalistyczny może nie być opłacalny, jednak autor rozważa wizytę w serwisie dla satysfakcji z uruchomienia płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA