logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Maxdata 2.0 celeron, temperatura procesora 75 stopni.

arkadious 16 Maj 2008 14:34 3110 4
REKLAMA
  • #1 5146601
    arkadious
    Poziom 10  
    Witam Serdecznie.
    Walczę z laptopem żony. Zaczął się zawieszać. Na ekranie znika obraz a pojawia się jasno niebieskie tło z brudami. Żadnych napisów tylko kreski pionowe co kawałek.
    Sprawdziłem Everestem okazało się że od momentu włączenia temperatura procesora to 75stopni C. Kilka minut działa a następnie robi się dziwny ekran.
    Zdjąłem radiator, wyczyściłem, dałem nową warstwę pasty lecz niestety nic to nie dało. Radiator letni a pokazuje ze ma 75stopni. Wentylator oczywiście działa. Radiator oczywiście przylega do procesora bo pasta się sama rozmazuje po procesorze i radiatorze. Dziwne jest to że pokazuje czujnik 75stopni od samego włączenia. Gdy odetnę mu zasilanie i natychmiast ściągam radiator aby sprawdzić czy procek jest gorący okazuje się ze jest zaledwie letni.
    Gdzie dalej szukać problemu?
    Procesor: 2.0Ghz Celeron
    Brak informacji o temperaturze procesora w biosie tylko w windowsie everest.
  • REKLAMA
  • #2 5147276
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 527
    nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma. Programy bardzo mogą się mylić maja przekłamania sprawdź innym programem temperature (speedfan). Ja bym raczej obstawiał na karte graficzną może ona sie grzeje radiator ledwo się trzyma? Nie podałeś model laptopa.
  • REKLAMA
  • #3 5154689
    arkadious
    Poziom 10  
    Laptop: Maxdata eco3100x
    2.0Celeron
    256Ram
    40HDD
    Grafa Intel jakiś korzysta z ramu.
    Gdzie szukać tej grafiki?
    Rozbiorę go znów w drobny mak ale jakoś nie rzucił mi się ostatnim razem w oczy. Może przez to że skupiłem się na procesorze i jego temperaturze.
    Na razie Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #4 5154888
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Temperaturę procesora sprawdź w Biosie bedzie niższa niż pod obciążeniem, ale dowiesz się czy jest ona zbliżona do tej podanie przez Ciebie.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #5 5155876
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Możesz mieć :
    1) Uwaloną karte grafiki
    2) Procesor

Takie przypuszczenia mam.

Co do Grafiki zapewne jest pod którąś aluminiowa blaszką która ma kumkę przewodząca stykająca się z rdzeniem i odprowadzającą ciepło z grafiki na blaszke aluminiową obudowy. Czy wejdziesz do BIOSU czy w BIOS-ie też się zawiesza ?
REKLAMA