logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić marginesy w drukarce HP 2100TN? Wydruk przesunięty o 4 mm w górę

whilliam 17 Maj 2008 14:57 2321 14
REKLAMA
  • #1 5149859
    whilliam
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam,

tak jak w temacie drukarka hp 2100TN, wydruki z tej drukarki są o 4 mm wyżej tzn górny margines zamiast 2,5 mierzy 2,1mm, a dolny odpowiednio więcej.

Czy jest w tej drukarce jakąś możliwość ustawienia "początku papieru"?

pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 5150411
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Sprawdź czujnik kartki czy się nie przesunął.
  • #3 5150935
    whilliam
    Poziom 13  
    Jeśli mógłbyś wyjaśnić gdzie jest ten czujnik i w jak sie do niego dobrać bedę wdzięczny.
  • #4 5151177
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Nie wiem :/ Musisz rozkręcić drukarkę i zobaczyć. Albo jest mechaniczny, albo optyczny.
  • REKLAMA
  • #5 5152336
    m2x
    Poziom 11  
    A format papieru jest prawidłowy? Bo wygląda jakby drukował w formacie LETTER zamiast A4. Trzeba sprawdzić w sterowniku i na wydruku konfigracyjnym.
  • #6 5152464
    whilliam
    Poziom 13  
    format to zdecydowanie A4. na każdym wydruku margines jest przesunięty tak samo.

Rozpakowałem drukarkę i oto co znalazłem:
    pod kasetą z tonerem jest blaszka którą to zazwyczaj podnosimy jak sie papier zatnie, a pod nią "palec" przyciśnięty wtedy kiedy obecny jest tam papier. Jednak nie znalazłem tam żadnej regulacji.
    Może jest jakiś inny mechanizm wykrywający początek kartki??
  • REKLAMA
  • #7 5153411
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Jaki przebieg ma drukarka ,zacznij od przedmuchania czujnika, znajduje się on na płycie głównej ale możesz go dmuchnąć przez szczelinę koło rolki pobierającej papier.
  • #8 5157486
    whilliam
    Poziom 13  
    przebieg drukarki to 88k ja wydrukowałem na niej około 8k ale nigdy nie zwracałem na to uwagi

Gdzie jest ta szczelina przez którą można dmuchnąć czujnik?
  • REKLAMA
  • #9 5159541
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    przyjrzyj się DOKŁADNIE temu wystającemu "palcowi" co kładzie się jak papier tam wejdzie - może być obłamany, wytarty, pęknięty - czy coś w tym stylu. zmiana jego gabarytów powoduje że kładzie się w nieodpowiedniej chwili i początek kartki jest źle ustalany, przy uszkodzeniu typu skrócenie palca (flagą sie go nazywa) wydruk powiniem pójść raczej w dół a nie w górę. U ciebie poszło do góry. sugeruję więc że twoja flaga jest pęknięta i odgięta w górę i "sterczy" w ten sposób że dolna część czujnika jest już "podniesiona" - przysunięta do czytnika (szczelinowy transoptor). kartka wchodząc na flagę wcześniwj "zamyka" transoptor i masz taki efekt.
    Podejrzewam że uszkodzenie nastąpiło w momencie wyciągania siłowego jakiejś zakleszczonej kartki papieru, która była pognieciona i zawadziła o flagę i ją obłamała.
  • #10 5170796
    whilliam
    Poziom 13  
    Flaga nie jest złamana, przynajmniej nie było tego widać z góry. Rozbiorę ją dziś i sprawdzę czy jest wszystko ok z drugiej strony tej flagi.

rozebrałem, sprawdziłem flagę, wyczyściłem czujniki optyczne i efektów ogólnie żadnych to nie przyniosło (może jedynie jakieś pół milimetra).

Ktoś ma jakieś inne pomysły?
  • #11 5181708
    gabrycha
    Poziom 19  
    zaraz zaraz o jakiej skali przesuniecia tu dyskutujemy?
    post otwierający zawiera takie jednostki: 4mm, 2.1mm, 2.5mm;
    teraz piszesz że poszło o jakieś 0.5mm i nie jest to zadowalające.
    ??? o jaką jednostkę tu chodzi?
  • #12 5190674
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    czujnik pod tonerem o którym tu mowa jest po prostu wytarta (za krótki). Trzeba go minimalnie przedłużyć, a najlepiej zmienić całą registrację (w komplecie jest nowy).
    Pozdrawiam
  • #13 5192420
    whilliam
    Poziom 13  
    przepraszam sprostowanie

błąd w jednostkach. przesunięcie 4mm (tak jak napisałem wyżej) natomiast wymiary marginesów 2,5 cm powinno być, a jest 2,1cm. Czyli jeszcze raz górny margines jest za węższy o 4mm od oczekiwanego.

I właśnie... tak jak powiedział już jeden z kolegów czujnik nie jest wytarty (za krótki), ale z przesunięcia w górę wydruku wynika że jest za długi. Domyślam się że sam nie urósł więc przypuszczam że usterka ma inne źródło.
  • #14 5193173
    gabrycha
    Poziom 19  
    DO: whilliam - właśnie przyszło mi do głowy coś innego - wada może nie być w drukarce ale w oprogramowaniu sterującym.
    1. Zrób wydruk strony testowej - Self Tsest lub Ststus Page. z guzików samej drukarki nie z komend na kompie!!!
    2. Zmierz odległość od krawędzi górnej do jakiegoś charakterystycnego miejsca na wydruku.
    3. i wrzuć ten pomiar na forum

Może ktoś z kolegów ma pod ręką ten model i tęż może zmirzyć tę odległość na swojej maszynie. W ten sposób wykluczymy jedno ze źródeł problemu.

Tak przypuszczam że to programowe jest jednak
  • #15 5198111
    whilliam
    Poziom 13  
    od momentu przeczyszczenia wydrukowałem ok 500 stron

aktualnie przesunięcie wynosi 2 mm, a na wydruku self test 1 mm - zmierzyłem pozycje do ramki na górze i na dole strony
    a odległość od góry strony do czarnego paska z tytułem "self test/configuration" wynosi dokładnie 30,5 mm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP 2100TN ma problem z przesunięciem wydruku o około 4 mm w górę, co skutkuje zmniejszonym górnym marginesem (2,1 cm zamiast 2,5 cm) i powiększonym dolnym marginesem. Dyskusja koncentruje się na możliwości regulacji "początku papieru" oraz diagnostyce czujnika papieru, który może być mechaniczny lub optyczny. Sugerowano sprawdzenie i ewentualne wyczyszczenie czujnika, zwłaszcza tzw. "flagi" (palca) pod kasetą z tonerem, która wykrywa obecność papieru. Flaga nie była uszkodzona, a czyszczenie czujników optycznych przyniosło minimalną poprawę (około 0,5 mm). Podejrzewano także błędne ustawienia formatu papieru, jednak potwierdzono, że jest to A4. Wskazano, że czujnik może być zużyty lub niewłaściwie ustawiony, co wpływa na rejestrację początku kartki. Zaproponowano wykonanie wydruku testowego (Self Test/Status Page) bezpośrednio z drukarki, aby wykluczyć błędy sterownika. Po czyszczeniu i testach przesunięcie zmniejszyło się do 1-2 mm, a odległość od górnej krawędzi do charakterystycznego elementu na wydruku testowym wynosiła 30,5 mm. Problem najprawdopodobniej ma podłoże mechaniczne lub w oprogramowaniu sterującym, jednak brak jednoznacznej metody korekty "początku papieru" w drukarce HP 2100TN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA