logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać zaszyfrowaną partycję TrueCrypt po usunięciu dysku logicznego?

zimoch 18 Maj 2008 12:31 2427 2
REKLAMA
  • #1 5152670
    zimoch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A więc zacznijmy od tego, że jestem niezmiernie wkurzony na samego siebie. Zrobiłem to przez moją głupotę a głupota ludzka nie ma granic :mad2:
    Zacznijmy od początku.

Mam macierz RAID0 podzieloną na dwie partycje C i D. Z tym że partycja D jest specjalną zaszyfrowaną przez truecrypta partycją z hasłem . Zachciało mi się tego ranka skasować literkę D partycji (ponieważ partycje montuje sie pod inną literke i literka D rozpoznawana jest przez system jako niesformatowana). Normalnie montuje zaszyfrowną partycje pod literką X.

Noi zaczęło sie - zasięgnąłem rady z FAQ truecrypta:

Cytat:
    Q: I encrypted a non-system partition, but its original drive letter is still visible in the 'My Computer' list. When I double click this drive letter, Windows asks if I want to format the drive. Is there a way to hide or free this drive letter?

A: Yes, to free the drive letter follow these steps:
    Right-click the 'Computer' (or 'My Computer') icon on your desktop or in the Start Menu and select Manage. The 'Computer Management' window should appear.
    From the list on the left, select 'Disk Management' (within the Storage sub-tree).
    Right-click the encrypted partition and select Change Drive Letter and Paths.
    Click Remove.

Zamiast wejść w zmiane literki to skasowałem dysk logiczny - to była moja akcja nr1
    Jak odzyskać zaszyfrowaną partycję TrueCrypt po usunięciu dysku logicznego?

Potem zauważywszy ze truecrypt nie montuje mi partycji bo nie ma jej na liście w 'Select Device' postanowiłem stworzyć spowrotem tą partycje identyczną do poprzedniej ale nic nie formatując po drodze - to moja akcja nr2.

Truecrypt widzi juz drugą partycje ale nie rozpoznaje hasła (lub nie jest to dla niego partycja szyfrowana)

Dalej nic nie robie bez fachowej pomocy bo czuje ze tylko spapram sprawe.

Pomyślałem , że moze odzyskam cały system z jakiegoś punktu przywracania systemu - pomoże to?

Posiadam na tym dysku bardzo cenne dla mnie dane - m.in prace magisterską niedokończoną przeze mnie.

Bardzo proszę o fachową pomoc. Ewentualnie proszę wskazać miejsce gdzie taką otrzymam.

Z góry dziękuje
    Załączniki:
    • Jak odzyskać zaszyfrowaną partycję TrueCrypt po usunięciu dysku logicznego? x.png (26.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5152784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5153293
    zimoch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Proszę tylkozmienić rozszerzenie pliku z zip na ima (to nie jest plik spakowany)
    Załączniki:
    • Jak odzyskać zaszyfrowaną partycję TrueCrypt po usunięciu dysku logicznego? screen1.jpg (74.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sectors.ima.zip (50 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA