logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asynchronizacja dźwięku i obrazu w filmach DivX - jak to naprawić?

trdk 03 Paź 2002 16:10 1878 9
REKLAMA
  • #1 50390
    trdk
    Poziom 11  
    Od dluzszego czasu - problem z ktorym walcze to nie tyle co przycinanie sie filmow-gdyz wszystko chodzi plynnie, lecz niewspolmierne np ruchy warg do mowy aktorow.
    Jednym slowem dziek sobie, a grafika sobie z tym ze dziek jest pierwszy.
    Instalowalem juz rozne,przerozne divx's - i nic, grzebalem w biosie - to samo.
    Filmy ktore tak robia byly sprawdzane na kompach kumpli (chodzily super - nawet z cd-romu) i przy tych samych divx.
    Slyszalem ze czyms to jest spowodowane-moze ktos spotkal sie juz z takim problemem.
    POMOZCIE - bo mam juz tego dosyc :cry:
  • REKLAMA
  • #2 50396
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Czołem. :P

Miałem taki sam problem. Przyczyny nie mogę podać, ale poradziłem sobie instalując po kolei sterowniki DivX od wersji 3.1 do Bandle. Dodatkowo zainstalowałem Windos Media Playera w wersji 7.1 i go usunąłem ( kodeki dźwięku po usunięciu tego programu pozostają w systemie ).

Problem zniknął. :!:

Włodek
  • REKLAMA
  • #3 50411
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    trdk napisał:
    Od dluzszego czasu - problem z ktorym walcze to nie tyle co przycinanie sie filmow-gdyz wszystko chodzi plynnie, lecz niewspolmierne np ruchy warg do mowy aktorow.
    Jednym slowem dziek sobie, a grafika sobie z tym ze dziek jest pierwszy.
    Instalowalem juz rozne,przerozne divx's - i nic, grzebalem w biosie - to samo.
    Filmy ktore tak robia byly sprawdzane na kompach kumpli (chodzily super - nawet z cd-romu) i przy tych samych divx.
    Slyszalem ze czyms to jest spowodowane-moze ktos spotkal sie juz z takim problemem.
    POMOZCIE - bo mam juz tego dosyc :cry:

Miałem to samo i winny okazał się DirectX 8.0 czy 8.1 nie pamiętam.
  • REKLAMA
  • #4 50418
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    A u mnie pomogła wymiana sterowników do karty dźwiękowej na nowsze - SB 128 PCI.

Na innym kompie znam przypadek z Directx 8.1 + płyta główna na chipsecie VIA - powrót do starszych directx pomógł :wink:
  • #5 50711
    trdk
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedz,sprobuje wszystkich rozwiazan i albo mi sie uda, albo mnie krew zaleje :D

Mam prosbe do draakula: moglbys mi podeslac te nowe sterowniki ,bo ja mam taka sama karte, a na stronie creativa nie ma (trdk@poczta.fm) - bede wdzieczny.
    pozdrowiam wszystkich!!!
  • REKLAMA
  • #7 50732
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    trdk napisał:
    Dziekuje wszystkim za odpowiedz,sprobuje wszystkich rozwiazan i albo mi sie uda, albo mnie krew zaleje :D

Mam prosbe do draakula: moglbys mi podeslac te nowe sterowniki ,bo ja mam taka sama karte, a na stronie creativa nie ma (trdk@poczta.fm) - bede wdzieczny.
    pozdrowiam wszystkich!!!

Ja już nie mam ich w tej chwili na dysku - ściągam je z sieci :)

Kolega Krzysi0 podał linka, dzieki któremu na pewno ściągniesz dokładnie to co będziesz chciał :wink:
  • #8 50734
    trdk
    Poziom 11  
    Podmienilem sterowniki i zadzialalo.

Bylbym kompletna i ostatnie swinia(nie obrazajac oczywiscie swin :D )gdybym nie ofiarowal punktow, a wiec ofiara dla:
    1. Draakul
    2. Krzysi0
    Reszty tez bardzo dziekuje.
    pozdrawiam
  • #9 58213
    Kondzior
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Problemem moze byc tez (ale tylko w Win XP) ustawienia PIO zamiast DMA w ustawieniach kanalu IDE.
    Pozdrowienia
  • #10 58534
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Hmm jeszcze jeden drobiazg? Divx AntiFreeze - u mnie ten prog dziala b ladnie :) tzn gdy film przycina to po chwili obraz "dogania" dzwiek i po paru sekundach idzie spowrotem ok :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem asynchronizacji dźwięku i obrazu w filmach DivX objawia się niewspółmiernym ruchem warg do mowy aktorów, mimo płynnego odtwarzania obrazu. Rozwiązania obejmują instalację kolejnych wersji sterowników DivX od 3.1 do Bandle, instalację i usunięcie Windows Media Player 7.1 w celu zachowania kodeków dźwięku, aktualizację lub wymianę sterowników karty dźwiękowej (np. Sound Blaster 128 PCI), a także dostosowanie wersji DirectX (np. powrót do starszej wersji z 8.1). W systemie Windows XP problem może wynikać z ustawień kanału IDE – PIO zamiast DMA. Dodatkowo pomocny może być program DivX AntiFreeze, który synchronizuje dźwięk z obrazem podczas przycinania filmu. Linki do sterowników Creative są dostępne na oficjalnej stronie producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA