logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World

Pocieszny 18 Maj 2008 23:23 1359 7
REKLAMA
  • #1 5155256
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Witam. Sprawa chyba jest trochę skomplikowana. Istnieje taka strona Orange World, na którą można wejść tylko przez telefon w sieci orange. Można tam zostawiać komentarze np. do obrazków czy artykułów. Ktoś zrobił mojej siostrze bardzo brzydki kawał i umieścił jej numer telefonu wraz z "ogłoszeniem towarzyskim", w rezultacie czego ciągle otrzymuje smsy i telefony z pytaniami "za ile" i takie podobne. Musiała przez to zmienić numer. Podejrzewam kogoś, jednak nie chcę robić dymu niewinnej osobie. Pytanie: czy da się uzyskać jakiekolwiek dane o urządzeniu z którego wysłany był taki komentarz? Jest to gdzieś logowane? Zapewne telefon wchodząc na stronę www ma swoje IP. Tylko czy ono jest stałe czy zmienia się z każdym połączeniem?

Wystarczyłby mi jakikolwiek parametr urządzenia(model, numer, IMEI, IP), który mógłbym porównać z podejrzanym urządzeniem. Nie wiem czy Orange loguje takie rzeczy, zwłaszcza że jest to strona mobilna. I pewnie nawet jeżeli da się to sprawdzić, będzie problem aby takie informacje uzyskać :?

Jeżeli jest ktoś chociaż trochę zorientowany w temacie, proszę o pomoc, ponieważ moim zdaniem sprawa jest poważna.

PS jeżeli temat jest w złym dziale, proszę moderatora o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 5155320
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Zapewne jest to do sprawdzenia, ale jestem niemal na 100% pewien że udostępnią takie informacje tylko na wniosek prokuratury. Myślę że musiałbyś złożyć zawiadomienie o przestępstwie, tylko jeszcze trzeba znaleźć paragraf... może zniesławienie?
  • REKLAMA
  • #3 5155386
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Kurcze, właśnie nie bardzo mam ochotę zgłaszać sprawę na policję, chciałbym tylko mieć pewność kto to jest...

Orientuje się ktoś, czy numer IP jest na stałe przypisany do danego telefonu/numeru, czy też zmienia się za każdym razem kiedy łączymy się z wapem?
  • REKLAMA
  • #4 5155466
    K_o_n_r_a_d
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    IP zmienia się za każdym razem, więc po tym nie dojdziesz, ale oczywiście dla policji/prokuratury to nie będzie żaden problem (o ile dojdą "w śledztwie" do tego etapu).
  • #5 5155486
    Pocieszny
    Poziom 38  
    A gdybym poprosił Orange o potwierdzenie czy to ta konkretna osoba(parametry telefonu mógłbym dostarczyć do porównania)? W ten sposób nie ujawniają niczyich danych, tylko potwierdzą lub zaprzeczą, a więc chyba nie złamią w ten sposób ustawy o ochronie danych osobowych?
  • REKLAMA
  • #6 5155954
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    A myślisz że by się im chciało?
  • #7 5156415
    Pocieszny
    Poziom 38  
    No właśnie o to chodzi... :?
  • #8 5156778
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Orange to ty sobie możesz porsić.
    Odsyłam do lektury ustawy O ochronie danych osobowych to rozwieje wszystkie twoje wątpliwości w tej materii.

Orange jest inna ustawa zobowiązane do retencji takich danych jak kto z jakiego IP. Jednak tylko na wniosek odpowiednich służb je udostępni (o ile w ogóle będzie miała na to ochotę i sie nie wykręci).
    Po zatem jeśli to był numer aktywowany jako prepaid to już w ogóle życzę powiedzenia w udowodnieniu komukolwiek czegokolwiek.

Podsumowanie tematu

✨ Na forum poruszono problem uzyskania danych o autorze komentarza zamieszczonego na stronie Orange World dostępnej tylko z telefonów w sieci Orange. Autor zgłasza sytuację, w której ktoś opublikował fałszywe ogłoszenie z numerem jego siostry, co skutkowało nękającymi SMS-ami i telefonami. Pytanie dotyczy możliwości uzyskania informacji o urządzeniu, takich jak model, numer IMEI czy adres IP, które mogłyby pomóc w identyfikacji sprawcy. W odpowiedziach wyjaśniono, że adres IP przy połączeniu z WAP zmienia się dynamicznie, co utrudnia identyfikację na tej podstawie. Orange rejestruje dane o połączeniach, ale udostępnia je wyłącznie na wniosek organów ścigania, zgodnie z obowiązującą ustawą o ochronie danych osobowych oraz przepisami dotyczącymi retencji danych. Próba uzyskania potwierdzenia tożsamości osoby przez Orange bez zgody organów ścigania jest mało prawdopodobna i prawnie ograniczona. W przypadku numerów prepaid udowodnienie czegokolwiek jest jeszcze trudniejsze. Podsumowując, jedyną realną drogą jest zgłoszenie sprawy odpowiednim służbom, które mogą wystąpić do Orange o udostępnienie danych telekomunikacyjnych w ramach śledztwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA