logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KODA AV-51F, Voice Kraft VK6300 czy AudioMega BRX-110 ???

fiedorek 19 Maj 2008 22:10 11460 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Które wysokie kolumny do małego mieszkania i amplitunera Technics SA-GX280 wybrać do 500 zł, jeśli ważniejsza jest jakość dźwięku niż głośność?

Z tych trzech najbardziej pasuje Koda, bo lepiej odpowiada na wymaganie jakości przy niezbyt głośnym słuchaniu; Audiomega odradzano wprost, a Voice Kraft VK6300 mają sporo basu, więc przy Twoich założeniach mogą być mniej trafione [#5158926] Jednocześnie część osób pisała, że VK6300 grają całkiem dobrze, mają niską efektywność i przy niskich głośnościach sprawdzają się dobrze, dając dość szczegółowy dźwięk [#5164461][#5164911] Jeśli możesz dołożyć do ok. 600 zł, sensowniej rozważyć Tonsil Fenix-2 albo Magnat Monitor 880, z lekkim wskazaniem na Tonsila [#5161250]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5158656
    fiedorek
    Poziom 11  

Nie wiem ktore wybrac.....w mieszkaniu mam mało miejsca i dlatego potrzebuje takie wysokie i najlepiej w kolorze olcha.... moze macie jakies propozycje do 500 zl ..... beda graly z amplitunerem Technics SA-GX280 ......... zalezy bardziej na jakosci niz na glosnosci i bo i tak glosno nie moge sluchac (sasiedzi)
  • REKLAMA
  • #2 5158926
    rzezniksas
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    -audiomega mowimy odrazu NIE....

-jesli nie glosno to vk6300 odpadaja,bo maja naprawde sporo basu...(chodz ja z tych 3 wybral bym wlasnie je)

- koda wydaje sie z tych 3 najbardziej odpowiednia do podanych przez Ciebie wymagan (jakosc a nie glosnosc), chodz radzil bym dolazyc troszke kasy i kupic cos z tonsila, wtedy napewno bedzie jakosc
  • #3 5159711
    fiedorek
    Poziom 11  
    Myslalem na poczatku ze do 400 zl kolumny wystarcza.... ale pogrzebalem w allegro i znalazlem w tych rozmiarach i kolorach wlasnie KODA....Tonsila ja nie widze takie jakie chce ... same czarne i duze....
    Osobiscie posiadam Alton 80 i wlasnie je oddaje za grosze na allegro i w te miejsce chce cos malego zgrabnego o fajnym brzmieniu....

Narazie zastanawiam sie na KODA ale zobaczymy co inni mi poleca....

Pozdrawiam
  • #4 5159733
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Nie bierz żadnej Audiomegi,takie coś to sam mozesz zrobić,jakieś pudło pare głosników wysokie i średnieprzez kondensator i gotowe;)) Voice kraft też nie polecam,te kody moga nawet ładnie zabrzmić tylko że bez subwoofera i basu i tak za dużo nie uswiadczysz.
  • REKLAMA
  • #5 5160739
    fiedorek
    Poziom 11  
    a co myslicie o ELTAX CONCEPT 400 ???
    firmie Magnat Monitor 880 lub TONSIL FENIX-2

tylko ze ceny niestety juz ida do gory tzn okolo 600 zl
  • #6 5161250
    rzezniksas
    Poziom 15  
    zdecydowanie TONSIL FENIX-2 lub Magnat Monitor 880.... z tych 2 to naprawde trudno wybrac... chyba raczej sklanial bym sie do tonsila, ale to wzgledy sentymentalne ;)
  • #7 5164461
    pogoman
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    bierz te VK, kolumny beda optymalne, mają niską efektywność a więc na niskich głosnościach będą się spisywały idealnie a basu nie ma w nich duzo ca za tym idzie nie będzie zażaleń ze strony sąsiadów :D ale i dobrze będą chodzi z tym amplitunerem...
    o magnatach nie bo sa za mocne do tego amplitunera i ich nie wykorzystasz...
  • #8 5164841
    rzezniksas
    Poziom 15  
    hmm te vk wlasnie maja sporo basu (ale to byc moze kwestia wzmacniacza), wiem bo mam je jako uzupelnienie do jamo x550, bas zaczyna sie od 40hz i ma duze podbicie 60 /65 hz wiec mysle ze tak sa strojone, faktycznie maja slaba sprawnosc i nie sa zbyt dynamiczne ale o dziwo maja bardziej szczegulowy dzwiek niz jamo za ktore dalem 1500zl.... wiec jesli chcem cos wyraznie uslyszec/wychwycic to slucham na vk, do tego vk sprawdzaja sie lepiej w wiekszym pomieszczeniu niz w mniejszym ale tylko podpiete pod mocny wzmacniacz, ja napedzam je pioneer a445 2x70w rms mimo ze one maja 60W rms
  • #9 5164911
    pogoman
    Poziom 12  
    no te moce sa troche przekłamane w vk ale lepiej to powinno chodzic z nieco mocniejszym wzmacniaczem bo lepiej je wysteruje w niskich granicach poziomy głosności. Co do kody i vk to jesli lubisz subtelne brzmienie, wyszczególnienie średnio i i góry i stawiasz na jakos a nie zamulasty i rozlazły bas to vk beda idealne. Słuchałem i kody i vk i zdecydowanie jesli chodzi o te aspekty wypadł vk. Co do tego zejścia to napewno nie będzie to 40Hz. A do tego wszystkiego vk kosztują tylko nieco ponad 300zł...
  • #10 5165987
    rzezniksas
    Poziom 15  
    powaznie zaczyna sie juz od 40hz, ale musza byc ustawiony w wiekszym pomieszczeniu w rogach i blisko scian, natomiast zdecydowanie sa strojone na 60/65hz jest wyrazne podbicie w tych granicach w obojetnie jakim ustawieniu kolumn i wielkosc pomieszczenia tez nie ma znaczenia
  • #11 5166169
    pogoman
    Poziom 12  
    wątpię w to aby było to 40hz bo ile mozna wycisnąć z 20cm głośnika jeszcze w takich kolumnach. Ja słuchałem tego w sklepie a więc w [rzestrzeni otwartej ale w zyciu nie będa one miały takiego zejścia, to może być tylko złudzenie...
  • #12 5375631
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Słuchałem tych VK i powiem że naprawdę dają radę. Sam posiadam inny model VK 6000B i jestem z nich zadowolony. Jeśli chcesz mieć w miare dobre głośniki za niewielkie pieniądze to kup VK bo za coś ponad 300zł to jest naprawdę dobry sprzęt i Cię na pewno pozytywnie zaskoczy!!!!

Pozdr
  • #13 5375687
    fiedorek
    Poziom 11  
    no właśnie kupiłem te VK6300 i jestem zadowolony jak narazie.. ale już wiem że nie wykorzystam tej mocy....
  • #14 5377258
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Jak to się mówi OD PRZYBYTKU GłOWA NIE BOLI:-).Lepiej mieć mocniejszy sprzęt i wiedzieć że jest zapas niż mieć za mało mocy i myśleć o lepszym!!!!

Pozdr
  • #15 5409835
    Marceleq
    Poziom 12  
    skoro spotakalem tu posiadaczy vk to zapytam.. :) mam do wydania malo kasy, w jej granicach zmieszcza sie vk 6300 albo vk 7800. ktore polecacie i dlaczego? amplituner denon dra-297 2x70Watt. slucham roznej muzyki, dance czasem h-h, czesto tez tego co na szczytach list przebojow ;) chcialbym zeby bylo maksymalnie basu w tej granicy cenowej ale i sredniaki zeby byly dosc wyrazne. to co byscie wybrali?
    PS. DIY odpada raczej ze wzgledu braku czasu i wiekszych funduszy.
  • REKLAMA
  • #16 5410314
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Marceleq jeśli chodzi o Twoje pytanie co do Voice Kraft to vk6300 słyszałem i mogę powiedzieć że nieźle grają i dość ładny bas można z nich uzyskać. Ostatnio kolega sobie takie właśnie zakupił i słucha ich pod technics-em 80W na wyjściu przy 8ohmach i naprawdę one wytrzymują maximum i bas jest naprawdę ładny. Co do drugiego zestawu to nie miałem okazji słyszeć więc się nie wypowiem na ich temat... A co do opinii typu że ta tandeta nawet nie ma zwrotnic to nie słuchaj bo sam mam VK i z racji tych opinii specjalnie patrzyłem i gwarantuje że zwrotnice są przynajmniej w tym modelu co ja mam!!!!
  • #17 5411187
    Marceleq
    Poziom 12  
    a na jakiej powierzchni pokoju dobrze slychac bassy i tylko w odleglosci 1m od glosnikow czy w calym pokoju ladnie graja i slychac bass?
  • #18 5411487
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Pokój to gdzieś 20m2 i basy ładnie się niosą w całym pokoju. Szczerze lepiej słychać z odległości jak przy samym głośniku!!!
  • #19 5411951
    Marceleq
    Poziom 12  
    to super, mam pokój właśnie 20m^2, za 430zł znalazłem w sieci zestaw vk7800 (5szt.) + sub aktywny (ten z glosnikiem z przodu i bassreflexem od spodu), taki zestaw bedzie lepszy od vk 6300? Warto dolozyc 130zł do tego 25cm suba?
  • #20 5412146
    neronwroclaw
    Poziom 12  
    vk koda prism eltax magnat są to kolumny które prezentują jakość CHINA.

Grają wszystkie bardzo podobnie tzn. tak bezzwrotnicowo!
    Jakość brzmienia w moim przekonaniu to na 2+ (średnio)
    Ale niestety podobno nawet tosila fenixy to również coś z chin i ich brzmienie adekwatne do tych w/w.

Jak masz kasę i chcesz wydać ją sensownie to pomyśl o poważnych konstrukcajch krajowych producentów np. made by Harpia, AA,Eryk S Concept, Esa, Nexton, Rls, 16Hz itd.

,,, albo swoimi pieniędzmi zasilisz globalną sieczkę.
  • #21 5413879
    Marceleq
    Poziom 12  
    Chcesz mi powiedziec ze Prismy nie potrafia dobrze grac? Chyba ze sluchales ich pod jakims g***em slabym. Słuchałem i patrzyłem na zachowanie membran pod nowym Marantzem i ani JBL ani Koda ani Yamaha, żadne inne nie wyciągały tak czysto calego pasma... dodam, ze amplitunery Yamahy, Denona, H/K również nie miały szans do Marantza. To samo stwierdziłi znajomi.
    Pozatym to nie topic do takich dyskusji, bo widac same dobre rady w stylu "nie kupuj nowej Corsy, kup Mercedesa W123, on ma duszę" albo "nie kupuj nowego Canona 40d. To złom. Szkoda pieniędzy. Kup 1DS Mark III". Jeśli już doradzacie, to z głową, jeśli ktoś nie pyta o sprzęt 5-10x droższy to mu go nie polecajcie bo i tak go nie stać. Lepiej już pomóc wybrać gorsze zło niż w ogóle nie pomóc.
  • #22 5415256
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Marceleq jeśłi chcesz zakupić ten zestaw vk7800 (5szt.) + sub aktywny (ten z glosnikiem z przodu i bassreflexem od spodu) to myśle że jednak to zagra lepiej od 2 kolumn vk6300. Bo tak się składa żę słyszałem suba vk7800 i on naprawdę nieźle łomocze:-).Jeśli porównać zestaw 5.1 vk7800 i kolumny 6300 to jednak zdecydowanie na korzyść przemawia vk7800 z subem, no chyba że do vk6300 też byś suba dokupił to już inny temat:-)
  • #23 5415344
    Marceleq
    Poziom 12  
    no bo cena 6300 to okolo 300-320zł.
    no a cena 7800 5+sub to okolo 430zl czyli roznica 100zl a ponoc fronty 7800 graja mnie basowo ale srodek i gora duzo czysciej niz 6300.. tylko ze mialem wydac do 300 na stereo a tak sie pcham w 5.1 z czego bede uzywal 2.1 mimo to ten sub wyglada powaznie. Kupujac same fronty + sub koszt ok 500zl.. na promocje nie ma rady..
  • #24 5415410
    kurzy_2
    Poziom 17  
    No jeśli Cię interesuje naprawdę potężny bas to na pewno sub tu wiele pomoże...Tak się składa że słuchałem suba 7800 i sam zamierzam w niedalekiej przyszłości go sobie kupić i naprawdę nieźle gra jak za tak nie wielkie pieniądze...Jeśli możesz wydać te 100zł więcej to moim zdaniem tak zrób bo sub to zawsze lepszy efekt basowy...
  • #25 5415879
    neronwroclaw
    Poziom 12  
    Cytat:
    No jeśli Cię interesuje naprawdę potężny bas to na pewno

nie kupuj vk itp bo to jest coś co reprodukuje zakres basowy a nie subbasowy i to tez z bardzo miernym efektem.

Wystarczy pomierzyć byle speaker workshop i wszystko jasne.

Cytat:
    Chcesz mi powiedziec ze Prismy nie potrafia dobrze grac? Chyba ze sluchales ich pod jakims g***em slabym

To g*** to Arcam10 (była to chwilowa profanacja)
  • #26 5430035
    Marceleq
    Poziom 12  
    kurzy_2 a spróbuj na moja prośbę :P, ściągnij z neta utwór basstester.mp3, zapuść na tych VK 6300 i powiedz czy wytrzymują cały kawałek przy średnio głośnym słuchaniu. Test jest rewelacyjny, jeśli kolumny i wzmacniacz mają potencjał.. napisz rezultaty!
  • #27 5431044
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Marceleq zrobiłem o co prosiłeś i przesłuchaliśmy kilka razy ten utwór u kolegi na różnej głośności:-). No utworek fajny jeśli ktoś lubi dobry bass. No kolumny nieźle sobie z nim radziły i nawet na dość dużej głośności nie miały problemu z odtworzeniem niskich tonów.Powiem tak że moim zdaniem kolumienki spoko wypadły. Jest jeszcze jeden utwór który może ładnie przetestować nasz sprzęt. U kilku osób które znam to przy słuchaniu na swoim sprzęcie na 80% maximum normalnie dobrego odbioru wzmacniacz się rozłancza :-)Spróbuj ten utworek zapodać na swoim zestawiku Bass, I Love You to zobaczysz jak bardzo mogą chodzić mębrany:-)A to filmik jak mogą chodzić głośniki na tym utworku.
    http://pl.youtube.com/watch?v=zZw1SL0FfZU

Proszę poprawić pisownię w swoich postach.
    Regulamin p.15
    [Art]
  • #28 5432592
    Marceleq
    Poziom 12  
    Zaraz go ściągnę i przetestuje na RaveLandach. Tamten zestaw za ponad 400zl 5+1 to byla ich pomylka, blad na stronie, cena dotyczyla (tak jak czułem) 5 kolumn :/. Jak narazie jestem za vk6300 chyba ze znajde cos lepszego. Waham się też nad STXami ale podbono do nich trzeba mocnej końcówki żeby je ruszyć. Sub ten z wylotem na podłogę kupiłbym dopiero gdyby zabrakło mi w tych mocy. Zastanawiam się jeszcze nad Prism Amethyst 150.. uzywane chodza po 300-350zł/5.0
  • REKLAMA
  • #29 5458184
    Marceleq
    Poziom 12  
    może ktoś z was jeszcze to przeczyta i sie wypowie ;)
    pytanko do posiadaczy vk6300. otorz w biedronce znow beda chyba te glosniki co kiedys. wzialbym je, ale sie waham no bo vk 6300 wygladaja o niebo lepiej od tych. problem w tym, ze te ze stonki (2x16cm + gwizdek) to na pewno moj wzmacniacz 2x70 pociagnie dobrze ale nie wiem jak te vk 6300 (2x20cm+1x12cm+gwizdek)? zalezy mi zeby to mialo rece i nogi, nie chce kupic kolumn ktorych nie rusze moim zwmacniaczem wiec dopytuje, czy na vk6300 starczy mi 2x70Watt zeby je pozadnie pociagnal?
  • #30 5460086
    rzezniksas
    Poziom 15  
    Starczy w zupełności,(wprawdzie nie oczekuj rewolucji za 300zl,ale sa to juz jako takie kolumny które o dziwo jak na ten przedział cenowy maja zwrotnice), wiec napewno bedą lepiej grały niż clatronic z biedronki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kolumn głośnikowych do mieszkania o ograniczonej przestrzeni, z naciskiem na jakość dźwięku przy niskich poziomach głośności, kompatybilnych z amplitunerem Technics SA-GX280. Rozważane modele to KODA AV-51F, Voice Kraft VK6300 oraz AudioMega BRX-110. Opinie wskazują, że AudioMega jest odradzana ze względu na niską jakość wykonania i dźwięku. Voice Kraft VK6300 charakteryzują się wyraźnym basem i szczegółowym dźwiękiem, ale wymagają mocniejszego wzmacniacza do optymalnej pracy, a ich efektywność jest niska, co sprzyja słuchaniu przy niskich głośnościach bez uciążliwości dla sąsiadów. KODA AV-51F jest oceniana jako bardziej subtelna i odpowiednia do cichszego słuchania, choć z mniejszym basem. W dyskusji pojawiły się także propozycje kolumn Tonsil Fenix-2, Magnat Monitor 880 oraz Eltax Concept 400, które są droższe, ale oferują lepszą jakość dźwięku. Użytkownicy podkreślają, że kolumny z Chin (w tym VK, KODA, Prism, Magnat) mają podobny, przeciętny poziom jakości, a lepsze efekty można uzyskać z konstrukcji DIY lub renomowanych polskich producentów. W kontekście zestawów 5.1 Voice Kraft VK7800 z subwooferem aktywnym jest polecany jako lepszy wybór dla osób oczekujących mocniejszego basu i lepszego brzmienia w całym pomieszczeniu. Testy basu na utworach testowych potwierdzają dobrą reprodukcję niskich tonów przez VK6300, choć ich moc i dynamika są ograniczone. Wskazano, że amplituner o mocy około 2x70W jest wystarczający do napędzenia VK6300, ale nie zapewni rewolucyjnej jakości. Podsumowując, VK6300 to dobry wybór w budżecie do 500 zł, szczególnie dla osób ceniących wyrazisty bas i szczegółowość, natomiast KODA AV-51F lepiej sprawdzi się przy preferencji subtelniejszego brzmienia. AudioMega BRX-110 jest odradzana. Alternatywą są droższe modele Tonsil i Magnat lub konstrukcje DIY dla bardziej wymagających użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA