logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić przerzutnik D z wejściami R i S w stan początkowy?

Peef 21 Maj 2008 19:32 4505 4
REKLAMA
  • #1 5165243
    Peef
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam!

W projekcie realizuję układ sterujący na bazie przerzutników typu D.
    Z tego co się orientuję, przy włączeniu układu przerzutniki są w stanie nieokreślonym (w sumie korzystam z 2 przerzutników - 4 stany).
    Obecnie korzystam ze zwykłych przerzutników ze złączami D, Clk, Q.

Wiem, że dostępne są również przerzutniki z R i S (dodatkowe złącza reset i set).

Chciałem się dowiedzieć, czy użycie tych wejść spowoduje ustawienie całego układu w stan początkowy (np. nr 0)?
    W jaki sposób w ogóle korzysta się z tych złącz? Czytałem trochę w internecie, ale nie do końca to rozumiem :)
    Czy wystarczy dać na oba wejścia (tzn R i S) - 0, aby układ był zresetowany i od razu działał? Czy np. trzeba użyć samego R na 1, a potem ręcznie zmienić to na 0 (bo inaczej nie zauważa zmian wejścia D?) i dopiero korzystać z układu? Jeśli jest to drugi wariant, to raczej nie można tego zrobić w układzie sterującym ponieważ nie wiadomo w jakim stanie może być układ (czyli np. nie wykona w ogóle resetowania? chyba, że połączyć z włącznikiem czy coś takiego? :) )?

W jaki sposób można więc przeprowadzić resetowanie przerzutnika (o ile warto to w ogóle robić?) ? Chodzi mi o to, żeby układ sterujący był w stanie 0 (czyli w pierwszym stanie w tablicy wzbudzeń) na początku działania układu :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5165692
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Można podpiąć wejście sterujące Reset pod te 4 przerzutniki i dać tam switcha, powinno zadziałać. Reset ustawia Q przerzutnika na 0, set na 1.
  • REKLAMA
  • #3 5165971
    Peef
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Dzięki za odpowiedź!

Tzn. przerzutniki mam 2. W tym rozwiązaniu sam będę musiał zresetować switchem przerzutniki, a potem wyłączyć reset, tak?

Da się w ogóle tak zrobić, że np. ustawiam na stałe reset na 1 i on tylko resetuje się w pierwszym takcie zegara, a potem reset na taki przerzutnik nie wypływa (mogę użyć jeszcze jakiś elementów z biblioteki 7400 :) )?
    Istnieje możliwość, żeby układ sterujący sam resetował wszystkie przerzutniki (a tylko na nich się opiera?)?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 5166007
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Jeżeli używasz układów CMOS (4013) to na wejście R lub S podajesz stan 1

Jeżeli używasz układów TTL (7474) to wyzwalanie jest stanem niskim (zwarciem do masy)
  • #5 5166021
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Robisz dzielnik RC i albo R do +Ucc a C do masy lub odwrotnie zależy czy chcesz jako pierwszy sygnał "1" czy "0" . Kondensator po włączeniu zasilania ładuje się przez określony czas stałą czasową =RC.
    Z takiego dzielnika RC podajesz sygnał na Reset czy Set czy na jakiekolwiek wejście które chcesz po włączeniu zasilania na krótko ustawić najpierw jeden poziom a później drugi , wtedy po włączeniu zasilania masz albo sygnał =0 i po naładowaniu kondensatora masz sygnał =1 (kondensator do masy rezystor do zasilania) lub odwrotnie najpierw masz 1 a później 0 (kondensator do plusa a rezystor do masy)
REKLAMA