logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak elementów przy wymianie taśmy w Nokia N9300i - co robić?

keseszel 21 Maj 2008 23:59 960 9
REKLAMA
  • #1 5166353
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 559
    Witam.
    Zakupiłem taką Nokię i miałem pblem ze zmieniającymi się kolorami głównego wyświetlacza. Postanowiłem wymienić taśmę, bo wszystko wskazywało na nią. Kupiłem na Allegro z elementami. I tu pech. Okazało się, ze nie ma wszystkich elementów. Mam pecha czy to normalne, że brak przycisków i paru innych elementów?
  • REKLAMA
  • #2 5169297
    diablokomis
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Czasami sie tak zdarza , najważniejsze by były przylutowane wtyczki , z resztą sobie poradzisz bez problemu , wyciągnij starą taśmę , połóż obok nowej , i po jednym elemencie lutuj do nowej taśmy. Prawdopodobnie kupiłeś podróbkę.
  • REKLAMA
  • #3 5169879
    keseszel
    Poziom 26  
    Cena była 29,90PLN +13 PLN przesyłka,numer aukcji 360224694. Sprzedający pisał, że są elementy - dlatego kupiłem. Postaram się to z nim wyjaśnić, aby nie psuć mu pochopnie opinii. Wtyczki są przylutowane, pojedyncze elementy też. Gorzej z elementami 6pinowymi. Sprzętu za bardzo nie mam, żadnych hotairów czy temu podobnych i prawdopodobnie dam do jakiegoś serwisu, aby nic nie uszkodzić.
    Brak elementów przy wymianie taśmy w Nokia N9300i - co robić? Brak elementów przy wymianie taśmy w Nokia N9300i - co robić?
    To są zdjęcia oryginalnej taśmy z zaznaczonymi elementami jakich brakuje.

Brak elementów przy wymianie taśmy w Nokia N9300i - co robić? Brak elementów przy wymianie taśmy w Nokia N9300i - co robić?
    To są zdjęcia zakupionej taśmy z zaznaczonymi pustymi miejscami bez elementów.
    Czyli wszystko wskazuje, że mam jakiś serwis do odwiedzenia, co? A jak z taśmą ? Powinna mieć wszystkie elementy?
  • #4 5170165
    diablokomis
    Poziom 20  
    Jeśli nie masz sprzętu , to sie za to nie zabieraj. Za ta cenę na pewno dostałeś podróbkę. Zadzwoń do sprzedawcy , i dogadaj żeby ci oddał siano , albo wysłał towar zgodny z opisem. Na przyszłość takich rzeczy nie kupuj na allegro tylko w sklepach internetowych, zawsze będziesz miał możliwość zwrotu a w allegro to różnie.
  • #5 5170176
    keseszel
    Poziom 26  
    Poszukam sklepu internetowego chyba i zrobię tak jak radzisz.. A masz jakieś namiary na pewne sklepy?
  • REKLAMA
  • #7 5170509
    keseszel
    Poziom 26  
    O matko! Nawet jak zapłacę za przelutowanie elementów z taśmy to i tak sporo zostanie w kieszeni biorąc pod uwagę ile zapłaciłem za taśmę.
  • REKLAMA
  • #8 5170523
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    niestety, ceny oryginałów są wysokie, ale jakość kosztuje.
  • #9 5170524
    diablokomis
    Poziom 20  
    No tak , ale biorąc pod uwagę że telefon ma długo służyć to lepiej zainwestować , i nie martwić się że podróbka może za pół roku znowu się przełamać.
  • #10 5177453
    keseszel
    Poziom 26  
    Odwiedziłem dwa serwisy. W jednym cena wymiany elementów około 60PLN. W drugim od razu mi odmówili . Facet stwierdził, że część elementów zabezpieczona jest jakąś żywicą i nie da rady. Chyba sobie hot aira kupię ;-) i sam zrobię. Żartuję ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel telefonu Nokia N9300i miał problem z wyświetlaczem, który zmieniał kolory, i postanowił wymienić taśmę łączącą wyświetlacz z płytą główną. Zakupiona taśma z Allegro okazała się niekompletna – brakowało na niej niektórych elementów, w tym przycisków i komponentów 6-pinowych. Wtyczki były przylutowane, ale brakujące elementy wskazywały na podróbkę. Zalecano porównanie starej i nowej taśmy oraz ewentualne przelutowanie brakujących części, jednak bez odpowiedniego sprzętu (np. hot air) jest to trudne. Sugerowano kontakt ze sprzedawcą w celu zwrotu lub wymiany oraz zakup części w sprawdzonych sklepach internetowych, np. magboss.eu. Koszt oryginalnych taśm i usług serwisowych jest wysoki, a niektóre serwisy odmówiły naprawy ze względu na zabezpieczenia żywicą utrudniające lutowanie. Właściciel rozważa samodzielną naprawę po zakupie odpowiedniego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA