logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy temperatura 65°C dla podkręconego Celerona 1.7 GHz jest bezpieczna?

wasu11 26 Sty 2004 22:11 1467 4
REKLAMA
  • #1 491970
    wasu11
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam male pytanko.
    Posiadam Celerona 1.7 Ghz wersje boxowana. Do tego plyte glowna Abit BD7-II. Jakies pare dni temu zaczalem bawic sie w podkrecanie.
    Udalo mi sie wyciagna z tego procka 2.0 Ghz przy 1.85V zasilaniu. I tu pojawia sie moje pytanie. Temperatura maxymalna jaka procesor uzyskuje przy 100% obciazeniu (poprzez kompresje plikow) to 65*C. Przy tej temperaturze system nagrzewa mi sie do 62*C pomimo tego ze mam dwa gigantyczne wntylatory w obudowie o amperarzu 0.24 i 0.22A.
    Czy taka temperatutra jest normalna gdyz bez tego obciazenia komputer wskazuje 50*C a procek 52*C. Poratujcie OVERCLOCKERA. :lol: z gory dzienks.

Tak na marginesie Temp Celerona 1.7 Ghz bez podkrecania powinna wskazywac 42*C przy 25% obciazeniu procesora. (SPRAWDZONE DANE INTELA)
  • REKLAMA
  • #2 492067
    Lukasz1986
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    ja wsumie sie nie znam na CELKACH ale jak tak czytalem sobie poasty to wydaje mi sie ze masz stanowczo za wysokatemperature poniwaz ona nie powinnna przekraczac 60 stopni wiec masz ja troche zawyskoka ale nie jestem pewien jesli sie myle to prosze mnei porpawic : 8)
  • REKLAMA
  • #3 504869
    piotrekpol
    Poziom 11  
    Temperatury które podajesz są stanowczo za wysokie
    celeron w stresie nie powinien przekraczać 50 C chyba że latem w upałach :-)
    - ściągnij wentylator zeskrob te plytke srebrna jesli masz boxowe chlodzenie pozniej przesmaruj jakas pasta (najlepiej jakby ta pasta wygladala chociaz jak srebrna tylko pamietaj bardzo malo - firma titan dodaje paste taka srbrna w malej strzykaweczce do kazdego wentylka - ilosc tej pasty wystarcza na przesmarowanie 100 procesorow wiec ostroznie z pasta :-) )i bedzie dobrze

na mostek polnocny zaloz wentylek bo najwyraźniej jest ustawiony tak ze nie dmucha na niego z wentylatora procesora i dlatego się tak przegrzewa ale jak już będziesz zaglądał do proca to mostek też przesmaruj może samo to pomoże jak nie to tylko wentyl 60 C na mostku to stanowczo za dużo powinno być w okolicy 30 w zimie nawet poniżej
  • REKLAMA
  • #4 506935
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    o sihit jakty masz za wysoka to co a mam zrobic
    mam athlona 1600+ na plycie gigabyta 7vtxh+ i mam srednio od 60 do 70
    i to przy otwartej budzie bez podkrecania
    chyba tylko wodą podlewac

prosze o sugestie ????????
REKLAMA