logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysyłanie i odbieranie w XST-3.0 Xess'a - Ethernet

Scutum612 23 Maj 2008 13:45 1239 2
REKLAMA
  • #1 5171778
    Scutum612
    Poziom 10  
    Witam;

Posiadam zestaw XST 3.0 + XSA 3S1000 i próbuję wysłać spróbkowany sygnał audio przez kabel sieciowy. Scalak obsługujący "sieć" na XST to ASIX AX88796 i chciałem się zapytac czy ktoś miał juz jakieś doświadczenia z tym. Podane są trzy tryby pracy pracy w zależności od ustawień:
    1) MCS-51 (805X)
    2) MC68K
    3) 80186
    4) ISA Bus

Nie bardzo wiem jaki mam wybrać. Może ktoś ma jakieś doświadczdnia z tym scalakiem lub z całą płytką XESS'a ?

Docelowo chce tylko wysłać jakieś dane na komputer zczytując przychodzące dane snifferem z karty sieciowej.
  • REKLAMA
  • #2 5182368
    Scutum612
    Poziom 10  
    Nikt nie bawił się Ethernetem bez EDK ? :) Nie wierze... ;)
  • #3 5184249
    tuzi
    Poziom 13  
    Robiłem nie tak dawno temu na tym zestawie mały serwer www. Wykorzystywałem IPCore procesora 8051 z opencores.org i sterownik dla 8051 ze strony ASIX'a i przykładową aplikację ze stosem TCP/IP, również ze strony ASIX'a. Uruchomienie całości było generalnie dosyć proste - spodziewałem się większych kłopotów przy uruchamianiu serwera www w układzie FPGA ;)

Jeśli, jak piszesz, chcesz wysłać jedynie trochę danych przez ethernet, to stosowanie gotowego mikrokontrolera i pełnego stosu TCP/IP to może lekka przedada, ale z pewnością bardzo ułatwia sprawę :) no i zostawia sporo możliwości rozwoju urządzenia w przyszłości.

Odnośnie wymienionych trybów pracy - wydaje mi się, że odnoszą się one do sposobu kontroli pracy układu PHY - przez 3 różne mikrokontrolery lub też szynę ISA (tak na pierwszy rzut oka, nie zagłębiałem się w dokumentację układu ;) )
REKLAMA