logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG CF-21D70X - TV nie włącza się z trybu czuwania, co sprawdzić?

kuhnro2 23 Maj 2008 19:05 2905 17
REKLAMA
  • #1 5172886
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Witam wszystkich fachmanów od TV :)

Lg wymieniony w temacie do naprawy.
    Na wstępie zaznaczam, że nie jestem serwisantem RTV.

Objawy: Telewizor jak się podłączy do prądu i wciśnie zasilanie to jest na czuwaniu (dioda czerwona się świeci). Nie mam pilota ale jak wciskam P+ (program) to mam takie ostre cyknięcie i tele się NIE załącza.

Do tej pory wg forum wymieniłem ele 1u/160V C408 (faktycznie był bez pojemności) i drugi 4,7u/160V - ten akurat miał pojemność.

Jeśli można to proszę uprzejmie o systematyczną check listę co i po kolei sprawdzać - mam tylko cyfrowy miernik (brak oscyl.)

Proszę także o zalecenia ostrożności (gdzie i kiedy może p...:)) żeby to nie była moja ostatnia naprawa.
    Pozdrawiam

Roberto
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5173283
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Wpirw zrób wstępną diagnoze co nie wchodzi , zrób z LED pętle i zapnij przez rdzeń na trafopowietacz i zobacz czy choć na sekunde wchodzi i daj znać.Jeśli nie wchodzi to szukaj w zasilaczu , jeśli wchodzi to sprawdz układ pionu , luty elka na zasilaniu B+ i 5volt i nie tylko(wszystkie )
    Ile wynosi napięcie B+ w standby i po próbie załączenia ?
    pozdr
  • #4 5173590
    kuhnro2
    Poziom 14  
    flashh napisał:
    zrób z LED pętle i zapnij przez rdzeń na trafopowietacz i zobacz czy choć na sekunde wchodzi i daj znać.Jeśli nie wchodzi to szukaj w zasilaczu

Można prosić o wyjaśnienie powyższego - tak jak napisałem nie jestem serwisantem RTV.

Co do sprawdzania - można prosić o podanie wskazówek w odniesieniu do schematu (lg-cf-21e20_chassis_mc-64a.pdf)

Z góry dzięki

pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 5173679
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Sprawdź czy nie ma zwarcia Q402.
  • #6 5173764
    kuhnro2
    Poziom 14  
    RADEKRPISZ napisał:
    Sprawdź czy nie ma zwarcia Q402.

pomiedzy kolektorem a emiterem?
  • REKLAMA
  • #7 5173779
    radekrpisz
    Tak dokładnie...
  • #8 5174130
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Na Q402 pomiedzy C i E nie ma zwarcia - jak na zakresie 20k przykładam omomierz to oscyluje w okolicy 10kOhm.

natomiast zauważyłem spalony rezystor R424.

pozdr.
  • Pomocny post
    #9 5174223
    radekrpisz
    R424 spalony? Trafopowielacz do wymiany niestety.
  • #10 5174349
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Jak wymieniłem R424 i włączyłem zasilanie to:
    a) przed włączeniem programu napięcie na B+ było ok 135V (na R411 - chyba na styku z transformatorem - jeśli to tak się nazywa)
    b) jak odpaliłem program+ to R424 się sfajczył - dobrze że założyłem 0,125W (taki jak był, bo miałem pod ręką 0,5W, ale go odłożyłem) i faktycznie w tym ustrojstwie (trafopowielacz) załęczo też się fajczyć

Więc Radku - dzięki za cenne rady :)
    To jest to doświadczenie!!!
    Muszę zobaczyć gdzie trafopowielacz do kupienia,

proszę o info nt parametrów tego trafopowielacza i jak się go wymienia (widzę, że trzeba odpiąć przewody od koneskopu - proszę o zalecenia ostrożności), regulacje jakieś są wymagane?

Co znalazłem na boku obudowy trafopowielacza to:
    154-375F
    E136049
    971112
    Ten pierwszy numer znalazłem w sklepie u lewadowskich:
    http://www.lewandowscy.pl/sklep/product_info....40717?osCsid=de52cb8b741a8bf38aaf6681470ee5a7
    Czy to będzie to?

Mam jeszcze takie pytanie - co sprawdzić, aby wlutowując nowy trafopowielacz nie spalić go (czy może być coś walnięte w telew. że go spala?

Pozdrawiam
  • #11 5174501
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Trafa zasadniczo nie można spalić to on raczej spala elementy w odchyleniu poziomym i zasilaniu linii.
  • #12 5174949
    radekrpisz
    154-375F to jest to. Wymieniaj i ma działać.
  • #13 5181489
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Dzięki - szczególnie Radkowi za pomoc.
    jak kupię trafo to dam znać.

Czy demontując te kable łączące kinaskop z trafo można zostać popieszczonym prądem?

Trafopowielacz zamówiony - tylko w ostatniej chwili dowiedziałem się, że wyprodukowany w Chinach i nie dają gwarancji w ogóle. Czy ktoś miał do czynienia z takimi, należy martwić się wadliwością?
  • #14 5202808
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Witam wszystkich - trafopowielacz dotarł.

Proszę o info do czego służą regulatory "Focus" i "Screen" i czy trzeba coś regulować przy instalacji?

Proszę o zalecenia co do ostrożności przy wymianie trafo. Czy kineskop może przy wymianie zawierać ładunek el? Jeśli tak to jak sobie z tym poradzić?

Przy okazji wymieniłem 2 elektrolity C408 i 4,7/160 (chyba C409), czy warto wymieniać jeszcze jakieś?
    Oczywiście rezystorek spalony wymienię.

Pozdrawiam

Roberto
  • #15 5202861
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Rozładuj kinol do masy za pomoca przewodu nap. od miernika zamontuj trafo/chińskie ale bedzie chodzilo / focusto ostrośc i scren to ustaw. napiecia siatki 2 kineskopu/ustaw na AV tak aby nie było widać powrotów to takie poprzeczne paski. Powodzenia
  • #16 5204104
    kuhnro2
    Poziom 14  
    "Rozładuj kinol do masy za pomoca przewodu nap. od miernika "

Można prosić, które kable zewrzeć z masą?

"focusto ostrośc i scren to ustaw. napiecia siatki 2 kineskopu/ustaw na AV tak aby nie było widać powrotów to takie poprzeczne paski."

W jakie kolejności należy kręcić tymi regulatorami?

Pozdrawiam serdecznie

Roberto
  • #17 5204163
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Screan ustaw tak abyś na AV nie widział takich pizomych białych linii.
    A Focus to włącz sobie najlepiej TXT i ustaw tak abyś litery miał jak najostrzejsze.

Co do Screan (S2) to czasami za małe jej ustawienie nie włączy Ci TV (należy wtedy dobrać to eksperymentalnie jak nie ma sie serwisówki podkręcając delikatnie S2 i włączając TV do momentu aż poprawnie będzie się włączał).
    Powodzenia.

Kineskop rozładuj wsówając końcówkę miernika pod kapturek anody wcześniej podłączając drugi koniec do masy.
  • #18 5303815
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Uprzejmie informuję, że w weekend wreszcie wziąłem się za wymianę trafopowielacza (po zakupie).

Po wymianie i ustawieniu pokręteł "screen" i "focus" telewizor działa.

Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc - jakby nie było internetu i WAS nie naprawiłbym tego telewizora - WIELKIE dzięki

Roberto

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LG CF-21D70X nie włącza się z trybu czuwania, mimo świecącej się czerwonej diody standby. Po próbie włączenia programem P+ słychać kliknięcie, ale obraz się nie pojawia. Wstępna diagnoza obejmowała wymianę elektrolitów C408 (1uF/160V) i C409 (4,7uF/160V). Zidentyfikowano chassis MC64A, a schemat dostępny jest na forum elektroda.pl. Sprawdzono tranzystor Q402 pod kątem zwarcia między kolektorem a emiterem – brak zwarcia. Zauważono spalony rezystor R424, którego wymiana była konieczna, jednak po wymianie rezystor ponownie się przepalił, co wskazywało na uszkodzony trafopowielacz (transformator powielający). Trafopowielacz o oznaczeniu 154-375F został zamówiony i wymieniony. Przy wymianie zalecano ostrożność ze względu na możliwość występowania ładunku elektrycznego na kineskopie, który należy rozładować do masy za pomocą przewodu miernika. Po wymianie trafopowielacza i regulacji potencjometrów "Focus" (ostrość) i "Screen" (napięcie siatki kineskopu) telewizor zaczął działać poprawnie. Regulacje te wykonuje się na sygnale AV, aby uniknąć widocznych linii powrotów. Wymiana rezystora R424 i elektrolitów była konieczna, a trafopowielacz chińskiej produkcji, choć bez gwarancji, okazał się skutecznym zamiennikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA