logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - częste rozłączanie internetu, jak rozwiązać?

-88- 23 Maj 2008 22:42 1241 9
REKLAMA
  • #1 5173850
    -88-
    Poziom 10  
    Witam!
    Od około 2 miesięcy moja neostrada (wiem, że TP to beznadziejny usługodawca, niemniej jednak z przyczyn technicznych tylko ona jest satysfakcjonują, ponieważ jest lepsza niż internet radiowy, ba bez wątpienia)
    rozłącza sie. Początkowo myślałem, iż była to wina mojego okablowania - kabel przejechany krzesłem, przytrzaśnięty drzwiami itd - wiadomo, wypadki chodzą po ludziach. Jako, że kabel założony w domu jest czteroparowy nie było problemu z zamianą w.w - ostatecznie z czystym sercem mogłem stwierdzić iż przyczyna nie leży w uszkodzonym okablowaniu (w końcu mam ojca elektryka). Kontynuowałem poszukiwania przyczyny - teraz uderzyłem w liveboxa, bo przecież wszyscy się skarżą na jego wadliwość. Początkowo zaktualizowałem oprogramowanie - zmieniłem kabel telefoniczny wychodzący z niego i jakiś czas było dobrze (jakiś czas czyt. parę h bo ten problem jest nieobliczalny tj. czasem się rozłączy po 1h czasem po 30, czasem po 1min). Dupa blada - internet znowu zaczął się rozłączać. Czas na radykalne środki - powrót do niezawodnego speedtoucha. Podłączyłem go i przeszedłem do 48 godzinnego uptime'a który się skończył po około 29h, potem internet rozłączył się jakoś 50 razy. Ta przygoda pchnęła mnie do użycia googli - bo ruszyłem głową i pomyślałem "Może to antywirusa wina" - desperacki tok myślenia zaprowadził mnie do wielu stron o tematyce "Kaspersky a neostrada" więc prawdopodobną przyczyną jest właśnie on. I tutaj kieruję moje pytanie do was drodzy specjaliści - czy jest on przyczyną wiecznych disconnectów?

*NIGDY wcześniej neostrada nie restartowała mi się sama z siebie

Dziękuję i pozdrawiam,
    Filip
  • REKLAMA
  • #2 5174624
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj.

Livebox ma wyjście do komputera przez usb i przez lan.
    Z którego korzystasz ?

Miałem przypadek , że port usb kompa był uszkodzony i wynik był podobny.

Postaraj się o kabelek lan i połącz liveboxa z kartą sieciową w komputerze a potem skonfiguruj połączenie.
  • REKLAMA
  • #3 5175104
    -88-
    Poziom 10  
    Zapomnialem dodać, że porty USB też zmieniałem za każdym razem - w każdym razie nowy komputer kupiłem pod koniec stycznia więc nie ma takiej opcji żeby sprzęt był wadliwy ;P

edit;
    Przed chwilą zadzwonił telefon a mój internet siadł - o co chodzi do cholery ?!? <.<
  • #4 5175345
    kubiak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Tracisz połączenie z liveboxem, czy livebox z internetem ?
    sprawdzałeś filtr DSL ?
  • REKLAMA
  • #5 5175720
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Przedzwon na infolinie, popros o sprawdzenie parametrow linii, spytaj czy nie odnotowano przeciazen na danym dslamie.
  • #6 5176028
    -88-
    Poziom 10  
    Sprawdzałem filtry - ba nawet wymieniłem je na nowe

Co do infolinii... Powiedzmy, że chcę to sobie zostawić an koniec gdyż za szybko się denerwuje gdy w kółko powtarzam to samo

@kubiak
    Livebox się desynhronizuje a tym samym wszystkie komputery tracą połączenie. To samo było z innym modemem (Speedtouchem thomsona;p)
  • #7 5176111
    kubiak
    Poziom 19  
    komputery tracą połączenie z liveboxem, czy tylko z internetem, bo jezeli tracą połączenie z liveboxem (lub speedtouchem), to moze masz problem na zasilaniu i ci modem resetuje. (sasiad spawa np. albo cos, jakieś spadki napięcia), jeżeli połączenie z modemem jest ok, tylko tracisz internet, to pewnie będzie to wina linii (jak daleko jesteś od centrali ?)
  • REKLAMA
  • #8 5176180
    -88-
    Poziom 10  
    Tracą połączenie z internetem (z zasilaniem nie ma problemu bo mieszkam w domu jednorodzinnym, także spadków napięcia nie ma). Nie umiem Ci powiedzieć jak daleko jestem od jakiejś centrali - chyba, że chodzi Ci o to jak daleko jestem od jakiegoś tele punktu - jeśli tak to do jednego 3km do drugiego 10~

edit;
    odkąd wymieniłem te mikrofiltry wszystko wydaje się OK, niemniej jednak chciał bym zasięgnąć opinii jakiegoś eksperta:P
    +
    trudno mi powiedzieć czy jest w 100% OK ponieważ (jak już zresztą wspominałem) ten internet głupieje;)

dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi,
    F~~
  • #9 5176587
    kubiak
    Poziom 19  
    Przetestuj to z tymi nowymi filtrami, ale wszystko wygląda że to albo filtry albomasz problemy z linia telefoniczną (dsl nie lubi dużych odległości; powyżej 8 km często są problemy jeżeli linia nie jest wysokiej jakości)
    Jeżeli nadal będziesz miał problemy to chyba pozostanie ci tel do TePsy
    Powodzenia
  • #10 5178769
    -88-
    Poziom 10  
    Pierwsze 24h nabite na liveboxie, pozostaje czekac do jutra i obserwowac..
    Jak bedzie wszystko OK to chyba przyczyną były te filtry

Dziękuję za wszystkie porady~
    F~~

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstym rozłączaniem internetu w usłudze Neostrada, korzystając z Liveboxa jako modemu. Po wykluczeniu uszkodzeń okablowania wewnętrznego oraz wymianie kabli i aktualizacji oprogramowania problem nadal występuje. Rozłączenia następują losowo, od kilku minut do kilku godzin. Dyskusja sugeruje sprawdzenie rodzaju połączenia między Liveboxem a komputerem (USB vs LAN) oraz filtrów DSL, które zostały wymienione na nowe. Problem dotyczy desynchronizacji Liveboxa z linią DSL, co powoduje utratę połączenia internetowego na wszystkich podłączonych komputerach. Zasugerowano również możliwe przeciążenia na DSLAM-ie lub problemy z linią telefoniczną, zwłaszcza przy dużej odległości od centrali (3-10 km). Po wymianie mikrofiltrów stabilność połączenia uległa poprawie, jednak użytkownik planuje dalszą obserwację. Wskazano, że w przypadku utrzymania problemów konieczny będzie kontakt z infolinią operatora w celu diagnostyki linii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA