logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silniczki 4 Nm wystarczą do napędu 3-kołowego robota?

tarantura13 23 Maj 2008 22:43 2562 15
REKLAMA
  • #1 5173859
    tarantura13
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam,

zamowilem do sowjego robota silniczki o momencie znamionowym 4 Nm.....

jaka wedlug was taki silniczek da rade pchnac mase??
    (bede mial po jednym silniczku na os; robocik 3 kolowy z jednym kolem swobodnym)
  • REKLAMA
  • #2 5173968
    AZWE
    Poziom 16  
    To zalezy od zastosowanej przekladni,srednicy kol i przyczepnosci......moze podaj jakies bardziej szczegolowe dane
  • #4 5174109
    AZWE
    Poziom 16  
    nie powiem Ci czy ten moment wystarczy gdyż nie chcę Cię wprowadzać w błąd,niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni koledzy,ale jest jedna rzecz która mnie martwi:sterownik dobrałes "na styk",i jak przypuszczam nie przewidziałes momentu zblokowania kół,dzieki czemu silniki mogą pobrać wiekszy prąd zaś z części mocy może uleciec magiczny dymek bez ktorego elektronika juz nie działa.
  • REKLAMA
  • #5 5174476
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    1.Jakiego dużego robota budujesz? Potrzebny moment do napędzania robota jest zależny od masy i oporów toczenia.

2.Dokładne obliczenia silników prezentowałem w jakimś poście z rok albo dwa lata temu, ale co do twoich założeń mam kilka uwag:

a) <1A to tam jest prąd znamionowy (rated current). To jest prąd przy którym silnik może spokojnie działać bez przerwy.
    Nie mówi to jednak nic o prądzie maksymalnym (stall current, tam tego nawet nie podają), który jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższy.

b)Moment 4Nm to DUŻO. O ile nie budujesz robota o masie przynajmniej kilkunastu kg to jest to spora przesada.
    Inna rzecz to musisz rozróżnić moc maksymalną od nominalnej jak patrzysz w dokumentacje...

c)Zauważ, że silnik jest bardzo wolny, przez co nawet z dużymi kołami rzędu 8cm cały robot będzie poruszał się w dosyć ślimaczym tempie (rzędu kilkunastu cm/sec).
  • #6 5177294
    tarantura13
    Poziom 10  
    NI MID-7654 daje mozliwosc regulacji zarowno pradu ciaglego jak i pradu szczytowego:
    - porad ciagly 0,85-5A
    - prad szczytowy 1,75-10A

te parametry ustala sie dla kazdej osi.... masa robota nie bedzie duza gdyz bedzie wykonany z blachy aluminiowej a na nim bedzie tylko zamontowana kamerka..... ale problem tkwi w masie silnikow gdzyz jeden wazy 1,2kg :-( plus do tego jeszcze enkoder montowany na tyle silnika

co do obliczen momentu to widzialem ten post i wedlug niego obliczalem moment (dla zalozonej masy 2,5 kg moment wyszedl ponizej 4 Nm) ze sielnik jest wolny to wiem ale jego prad znamionowy pasuje jak ulal do mojego sterownika i to byl glowny powod dla ktorego go wybralem

ale teraz zaczolem sie zastanawiac czy taki wystarczy
  • #7 5177551
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ile waży sama kamera?

Może lepiej jest użyć słabsze silniki o wadze ca. 100g i zrobić całego robota o masie 1-2kg?

Swoją drogą wg. mnie te silniki nawet przy masie robota 10kg będą w zupełności wystarczające... inna sprawa, że są cholernie ciężkie i używanie ich raczej nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #8 5178200
    tarantura13
    Poziom 10  
    kamerka nie jest ciezka razem z obiegtywem wazy moze w okolicach 100g

co do silniczkow.... wiem ze sa ciezkie :-( wiem ze moglbym zastosowac inne lzejsze o podobnym momencie ale podkreslam jeszcze raz NI MID-7654 ma takie zakresy pradowe a nie inne (mozna na nim ustawiac juz z gory okreslone wartosci pradow np. prad ciagly 5, 4.5, 3.8, 3.0, 2.45....) wiec do konca tez nie jest tak ze moge sobie okreslic dowolny zakres pradowy z przedzialu od 5-0.85A a zaryzykowanie i kupienie silniczka o jakims innym zakresie pradowym moze wiazac sie z niemozliwoscia sterowania za pomoca tego sterownika

dodam jeszcze ze tem robocik bedzie moja praca dyplomowa i z gory zostalem "skazany" na MID-7654 a przede mna nikt jeszcze tego nie uzywal w instytucie ;-p wiec jestem PIONIEREM ;-)
    robocik tez nie bedzie bral udzialu w zawodach SUMO czy cos w tym stylu ;-)

MirekCz
    "Swoją drogą wg. mnie te silniki nawet przy masie robota 10kg będą w zupełności wystarczające"

moja konstrukcja napewno tyle nie bedzie wazyla, mysle ze zmieszcze sie w 3kg
  • #9 5178313
    MirekCz
    Poziom 35  
    Jakbyś chciał to mam na sprzedaż silniczki http://www.robotmarketplace.com/products/0-COPAL30.html
    Mogę tobie je podrzucić do testów.

Z nimi cały robot będzie ważył kilkaset gram i pomykał jak głupi :) Maksymalny prąd tam jest ok. 1,5A przy 6V, prąd nominalny to jakieś 450mA.
    Moment maksymalny w granicach 0,1Nm. Jeżeli ten robot ma jeździć po płaskim terenie (dywan, podłoga, stolik itp.) to w zupełności ci wystarczy.

Tak z perspektywy patrząc, to twoje silniki mają moment NOMINALNY rzędu 4Nm*2 = 8Nm. Wiesz jaki moment MAKSYMALNY ma przeciętne auto z silnikiem 1,0l ?
    ~90Nm.. czyli tylko ~10 razy więcej niż ty planujesz, a tam wozisz 1000kg z prędkością 100km/h :)
    To chyba dobrze obrazuje jak dalece przesadzone są twoje silniki.
  • #10 5178736
    tarantura13
    Poziom 10  
    przyjmujac ze 1kg=9,81N

to przy masie 2,5kg (24,5N) i zalozonym przyspieszeniu a=0,5 m/s2
    w stanie ustalonym moment ma wartosc 1,225 Nm
    a przy rozruchu 3,675 Nm (na 1 os)

tak obliczalem jaki moment jest mi potrzebny

dzieki za propozycje sprawdzenia twoich silniczkow ale MID-7654 ma minimalny prad ciagly 0.85A wiec nie podejda mi pod sterownik :-( niestety

ale dzieki za przyklad z samochodem ;-) z tej perspektywy nigdy na to tak nie spojrzalem :-)
  • REKLAMA
  • #11 5178756
    AZWE
    Poziom 16  
    Taratura13->dlaczego ten silnik nie "podejdzie" Ci pod sterownik?Czy ty aby na pewno wiesz co piszesz?Nawet jeśli już to zawsze można zbudować tranzystorowe mostki H.
  • #12 5178810
    tarantura13
    Poziom 10  
    Nie podejdzie bo.... NI MID-7654 wymaga
    - pradu ciaglego powyzej 0.85A (tu jest podany prad nominalny tzn rozumiem ze to jest prad znamionowy 0,45A)
    - pradu szyczytowego powyzej 1,75A (tu jest 1,5A)
  • #13 5181003
    MirekCz
    Poziom 35  
    tarantura13 napisał:
    przyjmujac ze 1kg=9,81N

to przy masie 2,5kg (24,5N) i zalozonym przyspieszeniu a=0,5 m/s2
    w stanie ustalonym moment ma wartosc 1,225 Nm
    a przy rozruchu 3,675 Nm (na 1 os)

tak obliczalem jaki moment jest mi potrzebny

dzieki za propozycje sprawdzenia twoich silniczkow ale MID-7654 ma minimalny prad ciagly 0.85A wiec nie podejda mi pod sterownik :-( niestety

ale dzieki za przyklad z samochodem ;-) z tej perspektywy nigdy na to tak nie spojrzalem :-)

1.Nie za bardzo rozumiem dlaczego sterownik miałby mieć jakiś minimalny prąd... jesteś pewien, że coś takiego istnieje? Nigdy się z tym nie spotkałem i podejrzewam, że niestety coś źle odczytujesz parametry tego sterownika. Możesz dać link do dokumentacji?

2.Ja mam takie obliczenia:
    Potrzebna moc to 0,5Nm dla a=0,5m/s^2 (kóła o średnicy 8cm)
    Jak policzysz, że ty moc nominalną na osi masz 16 razy większą... spokojnie mógłbyś użyć 5-10 razy słabszych silników i miałbyś a>0,5m/s^2 w prawie całym zakresie prędkości.
  • #14 5182909
    tarantura13
    Poziom 10  
    tutaj jest instrukcja do MID-7654
    http://www.ni.com/pdf/manuals/322691a.pdf

tutaj jest jeszcze dodatkowa informacja co do doboru silnikow
    http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/421DCBF37C8334288625708C0073086B

a mozesz pokazac mi jak dokaldnie wyliczyles ten moment 0,5 Nm???

moze faktycznie gdzies sie pomylilem

ja to liczylem tak jak na dolaczonym obrazku
    Czy silniczki 4 Nm wystarczą do napędu 3-kołowego robota?
  • #15 5185722
    MirekCz
    Poziom 35  
    Różnica jest w średnicy kół.

Piszesz "nie więcej niż 8cm" co ja przyjąłem do obliczeń (r=0,04m), a w swoich obliczeniach masz r=0,1m, czyli koła o średnicy 20cm.
  • #16 5186737
    tarantura13
    Poziom 10  
    aaaaaaaa

dzieki za uswiadomienie :-)

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru silników o momencie znamionowym 4 Nm do napędu 3-kołowego robota z jednym kołem swobodnym. Silniki mają model 1.61.050.467, a średnica kół nie przekracza 8 cm. Wyboru silników dokonano ze względu na kompatybilność z sterownikiem NI MID-7654, który wymaga prądu ciągłego powyżej 0,85 A i prądu szczytowego powyżej 1,75 A. Masa robota szacowana jest na około 2,5 kg, wykonany z aluminium z lekką kamerą (~100 g). Obliczenia momentu wskazują, że do napędu przy przyspieszeniu 0,5 m/s² potrzebny jest moment około 1,225 Nm w stanie ustalonym i 3,675 Nm przy rozruchu na jedną oś, co jest poniżej nominalnego momentu silnika. Wskazano, że moment 4 Nm jest duży i silniki są ciężkie (1,2 kg każdy), co może być nieoptymalne. Poruszono też kwestię prądu znamionowego i maksymalnego (stall current), który jest wyższy niż nominalny. Dyskutowano o możliwych alternatywach, jednak ograniczenia sterownika MID-7654 wymuszają dobór silników o określonych parametrach prądowych. Zwrócono uwagę na poprawność obliczeń momentu, w tym na błąd w przyjętej średnicy kół (8 cm vs 20 cm), co wpływa na wymagany moment. Podsumowując, silniki 4 Nm powinny wystarczyć do napędu robota o masie około 2,5 kg, jednak ich masa i prąd znamionowy są kluczowymi czynnikami do uwzględnienia przy doborze napędu i sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA