logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie imprezy do 100 osób - co o tym sądzicie?

maly.borkowo 26 Maj 2008 23:03 2686 6
REKLAMA
  • #1 5184847
    maly.borkowo
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam kolejny problem a mianowicie planuję zakup nowego sprzętu na imprezy do 100osób (chociaż to 18stki i urodziny to można liczyć sporo mniej).. Ostatnia impreza na moich tragicznych kolumienkach do niczego nie zdatnych nakłoniła mnie do zastanowienia się "grać dalej - szukać nowy sprzęt czy nie grać" no więc padło na poszukanie jakiegoś sprzętu i łapanie się za robotę na wakacje. Jako że się uczę i nie mam źródła zarobku więc przeznaczam na sprzęt 2000zł (maxem + 10%) no i w tej cenie znalazłem sobie coś takiego:

1) 2 x kolumna PEAVEY PV215 (350W RMS impedancja 4Ω) - 720zł/szt.
    2) Powermixer BEHRINGER PMX2000 (seria EUROPOWER, niestety znalazłem to tylko na allegro za 800zł i więcej ofert w polsce znaleźć niestety nie mogłem. Moc tego "maleństwa" to 2x200W[? albo 250W nie pamiętam ;/]/4Ω do tego efekty itp.)

To mi powinno wystarczyć, ewentualne zmniejszenie kosztów to zamiast PV215 dać PV115..

Co o tym sądzicie?
    P.S. Czy BEHRINGER zawyża moc swoich wzmacniaczy? Słyszałem opinię że sporo zawyża, ale niech się wypowie więcej osób.

Z góry dzięki, pozdrawiam,
    Mały ;)
  • REKLAMA
  • #2 5185232
    marcinnek666
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam! W tej kasie to nic ciekawego z nowych rzeczy nie kupisz:| A jeśli chodzi o używane graty to trzeba by trochę po biegać to może sie coś trafi,
    kolega musi luknąć na Alledrogo.pl
    Pozdrawiam marcin
  • REKLAMA
  • #3 5185258
    maly.borkowo
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Tak jak napisałem wyżej, znalazłem na w/w serwisie obie rzeczy i wydały mi się niezłe, natomiast moje pytanie brzmiało "co o tym sądzicie?" czy to dobry sprzęt i czy wystarczy na takie zabawy... No i ewentualnie dorzucę pytanko skąd jeszcze można by zakupić owy (lub podobny) powermixer w takiej cenie.. Jak tak przeglądałem forum to jak ludzie pytają to niżej 8tys to niby słaby sprzęt, kiedy koleś z dwoma głośnikami PEAVEY'a PV115 bodajże (tak z pamięci to chyba te właśnie były) i końcóweczką "noname" dosyć sporej mocy (800W na bridge bodajże czyli ze 400W/4omy powinna mieć) tak pięknie nagłośnił urodziny że wystarczyło.. A i z tym sprzętem co mam też była udana impreza, ale jednak basu nie było wcale.. Także jeżeli PV115 starczyły to PV215 powinny mi w zupełności wystarczyć, ale chcę opinie na temat tego sprzętu, ewentualnie poradę może coś innego lepszego w podobnej cenie.. Thx :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5185647
    białas881
    Poziom 11  
    Z tego co sie oczytałem na elektrodzie kolumny Piweja za nie duże pieniadze to nie jest dobre rozwiazanie. podobnie jest z powermixerem ktory wybrałes . Behringer mimo tego iz posiada duza moc --> jak większosc producentów ostatnio <-- to przy tym posiada słabą dynamike . i to że posiada tyle mocy nie oznacza ze odrazu zagra jak glupi na twoich kolumnach . Na allegro koles sprzedaje obecnie 2 kolumny LDMa za 700zł!!! kolumnu maja 200w pięknego rmsu. ja osobiscie słyszałem ten model i wiem że grają rewelacyjnie . do tego proponuje Ci poszukac powermixer równiez LDMa np smx11w cenie ok 800-900zł i masz ekstra grające nagłosnienie które z pewnoscią wystarczy na imprezy które masz zamiar prowadzic. pozdrawiam :D
  • #5 5185820
    Sumka18
    Poziom 19  
    Ja tylko tak, co do porad najlepiej wszystko sprawdzaj sam, bo każdy z nas pisze subiektywne opinie wiec żeby być obiektywny powiem tak to, co się podoba jednemu drugiemu się nie podoba ja na imprezę do 100 osób jeszcze niedawno brałem 4 x eltron 60 i wystarczyło i nikt się nie skarżył z tego, co słyszę inni by się wstydzili wyjść do ludzi z takim sprzętem tak wiec to tylko kwestia gustu słuchu i umiejętności a kaszanę można zrobić nawet z najlepszym sprzętem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5186564
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    Co do serii PV Peavey-a, to na forum jest sporo opinii. Ja nie polecam. Behringer zawyża moc swoich wzmacniaczy, o tym też jest na forum. Zaletą sprzętu Behringer-a jest niska cena, ale kupowanie używek tej firmy to ryzyko ze względu na brak serwisu w kraju. Chyba że już takowy istnieje? Behringer ma opinię sprzętu "jednorazowego".
    Końcówkę mocy, ew powermikser oraz kolumny kup używane, takich firm jak: Hand Box, ADS, PMP, LDM, Phonic.
    Sprawdź ofertę Yone. Przynajmniej stosują wiadomego pochodzenia przetworniki i firma jest krajowa, nie powinno być problemów z ew serwisem.

Pozdrawiam.
  • #7 5186565
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Jesli masz smykałke to sam zmontuj sobie sam jakies kolumny jesli nie to fakt LDM w zupełnosci styknie ale cenowo sa troche niemiłe chyba ze od kogos juz grane bys brał.Ja sobie poskładałem sprzet sam kolumny samemu wykonałem parenscie juz poprawek było i jest idealnie w hali 20x8m bez dachu gra cudnie nie empatuje nadmiaru ze po paru min głowa boli ale gram na tyle ile jest próg czułosci i zaufania.4x15 z tego 2 na bass, tuby z driverem 1,7" LDM MX6e,plus DIY 2x300W starcza w zupełnosci nawet na plenery,wszystko zalezy od jakosci najsłabszego ogniwa wtedy wiemy ze całosc bedzie taka jak ono.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru nagłośnienia na imprezy do 100 osób przy budżecie około 2000 zł. Proponowany zestaw to 2 kolumny Peavey PV215 (350W RMS, 4Ω) oraz powermixer Behringer PMX2000 (około 2x200-250W/4Ω). Uczestnicy forum wskazują, że w tej cenie trudno kupić nowy sprzęt o dobrej jakości, sugerując rozważenie używanych urządzeń. Krytykują kolumny Peavey za słabą jakość dźwięku i powermixery Behringera za zawyżanie mocy oraz niską dynamikę, a także ryzyko braku serwisu. Alternatywnie polecane są kolumny i powermixery firm LDM, Hand Box, ADS, PMP, Phonic oraz krajowa marka Yone, które oferują lepszą jakość i serwis. Jeden z użytkowników podkreśla, że ostateczny efekt zależy także od umiejętności obsługi sprzętu i preferencji słuchowych. Pojawiła się także sugestia samodzielnego budowania kolumn, co może być opłacalne i dać dobre rezultaty. Warto zwrócić uwagę na moc RMS, impedancję, dynamikę oraz dostępność serwisu przy wyborze sprzętu nagłaśniającego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA