logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pace Mss 238G - brak sygnału i dźwięku, potrzebny schemat SMD Q80-Q83

Zbiszek 27 Sty 2004 19:51 1950 9
REKLAMA
  • #1 493168
    Zbiszek
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Wyświetla na niebieskim tle no signal i brak dzwięku.Podmieniałem pamięć z nową zawartością i nic.Podejrzewam Q80, Q81, Q82 i Q83 lecz one są SMD i nie opisane na płycie.Bardzo proszę o schemat
    Podejrzewam że chodzi o tuner sat. Przeniosłem z TV <zdzich42>
  • REKLAMA
  • #2 493190
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    a podlaczyles antene
    dzialaja jakies inne funkcje osd da sie cos wlaczyc
  • REKLAMA
  • #3 493287
    Zbiszek
    Poziom 16  
    tak można włączyć menu ale ciągle niebieskie tło i napis no signal.Gdy TV podłączę pod gniazdo Decoder to mam wizję ale bez głosu oraz brak Menu.Nie obejdzie sięn bez schematu-ten temat już przez kogoś był kiedyś przerabiany.
  • #4 493492
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    zacznij od eepromu,trzeba wlasciwym wsadem zaprogramowac eeprom !
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 493526
    Zbiszek
    Poziom 16  
    Proszę,czytaj uważnie co pisałem.
    Programowałem nową pamięć wsadami z Elektrody i Jupitel-a-no chyba że były walnięte(kilka próbowałem).Jeżeli masz 101 %pewności co do swojego wsadu pamięci to proszę.A swoją drogą to wiem,że by ły osoby mające taki problem i też są osoby ,które mają choć ten fragment chematu ,ewentualnie okerślić(opisać) który to tranzystor
  • #6 494498
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Zbiszek napisał:
    tak można włączyć menu ale ciągle niebieskie tło i napis no signal.Gdy TV podłączę pod gniazdo Decoder to mam wizję ale bez głosu oraz brak Menu.Nie obejdzie sięn bez schematu-ten temat już przez kogoś był kiedyś przerabiany.

Przeze mnie?
    Dzwoni ale nie wiadomo gdzie...

Wiemy, że:
    Euro-TV - ekran NO SIGNAL
    Euro-Dec - obraz bez fonii

Nie wiemy:
    Euro-VCR - :?:

Jeżeli brak - one nie są przyczyną
    Jeżeli dobry - podłącz do Euro-TV, wejdź w menu strojenie i przeszukiwanie stacji. Jeśli rozsynchronizowany obraz będzie, to leży któryś z tranzystorów jak piszesz, jeśli brak obrazu to to nie to.
  • #7 494709
    Zbiszek
    Poziom 16  
    Na VCR nic,jakby SAT nie był włączony
  • #8 494929
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Cześć!
    Zrób tak jak radził Henry(k)! Jeśli w menu włączysz przeszukiwanie i /po zniknięciu niebieskiego tła, nie będzie efektu wyszukania, to może masz włączoną antenę w drugie gniazdo? Na wszelki wypadek spróbuj to powtórzyć po przełączeniu gniazd. Zakładam, że pozostała część instalacji była sprawdzana /kabel, konwerter i ustawienie czaszy/.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #9 494998
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Spokojnie, już wszystko przecież napisał Zbiszek.
    Jeśli nie ma nic na VCR, to nie ma nic... przeszukiwanie nic nie da. Obwody OSD są dalej. Trzeba szukać wcześniej.

A więc na 99% leży tranzystor Q40 (FMMT2369A) też SMD
    na emiterze powinien mieć około 2.6V, bazie 3,3V i kolektorze 11,5V. Najszybiej go znajdziesz po druku - plus kondensatora C199 (100uF) podłączony jest do bazy tego tranzystora.

Pozostałe 1% to własne poszukiwania niestety. Od układu Nicky3 począwszy do przełącznika U21 (CD4052) - same SMD.

Schematu poszukaj, może jest na uploadzie albo ktos podeśle w wersji elektronicznej. Ja mam tylko płachtę A1 i na razie brak skanera. Inaczej ciężko coś więcej doradzić.

Pozdro.
  • #10 495264
    Zbiszek
    Poziom 16  
    Jesteś Wielki < Henry(k)> :bye:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Pace MSS 238G, który wyświetla na niebieskim tle komunikat "no signal" oraz brak dźwięku. Próby wymiany pamięci EEPROM z nowym oprogramowaniem nie przyniosły efektu. Podejrzewane są tranzystory SMD Q80, Q81, Q82 i Q83 związane z tunerem satelitarnym, jednak brak jest ich oznaczeń na płycie i schematu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie podłączenia anteny oraz funkcji OSD, które działają, ale obraz pozostaje niezsynchronizowany. Wskazano na konieczność prawidłowego zaprogramowania EEPROM, co zostało już wykonane. Zalecane jest także przeszukanie stacji w menu telewizora, co nie przynosi rezultatów. Wskazano, że problem najprawdopodobniej leży w tranzystorze Q40 (FMMT2369A) również w obudowie SMD, którego napięcia na emiterze, bazie i kolektorze powinny wynosić odpowiednio około 2,6 V, 3,3 V i 11,5 V. Tranzystor ten można zlokalizować po ścieżce druku i kondensatorze C199 (100uF). Pozostałe elementy do sprawdzenia to układ Nicky3 i przełącznik U21 (CD4052), również w obudowach SMD. Schematy są poszukiwane, ale dostępne są jedynie fragmenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA