logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon ir 1210 - czarne ślady i zaginanie papieru przy kopiowaniu

Milus_24 29 Maj 2008 23:23 1253 6
REKLAMA
  • #1 5196054
    Milus_24
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam Serdecznie!

Mam pewien problem z w/w drukarką otóż gdy chcę zrobić kopię drukarka drukuje ale... na kopi pojawiają się czarne "gluty" ciężko to określić ale mam wrażenie że jest coś wtapiane w kartkę jakby jakiś plastik czy folia, im więcej się robi kopi to powinno ustępować a tu ciągle i ciągle coś wkleja na kartkę.
    I im więcej się kopiuje to zaczynają się problemy z papierem tzn. kartka zostaje zaginana lub nawet zdarzyło się naddarta.
    Śmieszne jest to że gdy drukuje z komputera to wszystko jest ok, problem występuje tylko przy kopiowaniu.
    Czy ktoś miał taki problem :?: To się tyczy nie tylko tego modelu ale podejrzewam że zdarza się takie problemy także przy innych drukarkach laserowych.

Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5196576
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    pisze w punktach co ja bym zrobił.
    1. sprawdź toner czy się nie sypie
    2. sprawdź wywoływaczke
    3 sprawdź utrwalanie -folie, wałek dociskowy
    4. zrób konserewacje

A tak w ogóle to stawiam na utrwalanie, lub toner do d...y.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 5196632
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    leeart napisał:
    pisze w punktach co ja bym zrobił.
    1. sprawdź toner czy się nie sypie
    2. sprawdź wywoływaczke
    3 sprawdź utrwalanie -folie, wałek dociskowy
    4. zrób konserewacje

A tak w ogóle to stawiam na utrwalanie, lub toner do d...y.

Chyba nie :(
    O ile dobrze zrozumiałem to problem nie występuje przy wydrukach więc cały proces jest ok a wina powinna leżeć po stronie skanowania.
    Napisz jak wychodzi kopia czystej kartki a jak wychodzi wydruk czystej strony.

Pozdrawiam
  • #4 5197598
    Milus_24
    Poziom 14  
    " cefram " - podzielam zdanie bo przecież przy wydrukach bezpośrednio z drukarki jest ok, tak więc przyczyna musi istnieć przy lub po przejściu skanera.

Jeśli chodzi o "czystą" kartkę to niestety właśnie wychodzi z "glutami", próbowałem samymi czystymi kartkami po puszczeniu około 10 kartek zauważyłem że "gluty" powoli zanikają ale już po pierwszej z kserowanej kartce pojawiają się ponownie :cry:
    Dodam jeszcze że toner jest oryginalny i nieprzeterminowany.

acha, zauważalne "gluty" są po górnej stronie kartki, na dole są ale nieznaczne.

ps. "leeart" - dzięki za wskazówki mimo wszystko.
  • REKLAMA
  • #5 5198020
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    Ja nadal się upiera ze to utrwalanie, Milus_24 sprawdź folie i wałek gumowy.

Druga możliwość to taśma łączaca stół skanera z płytą główną, łatwo ją rozpoznać bo chyba jest najszersza. Aby wymienić, to niestety trzeba się trochę na rozkręcać.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #6 5199663
    Milus_24
    Poziom 14  
    Dzięki "leeart" zerknę i dam znać.

Pozdrawiam
  • #7 5200070
    Mariusz Rogalski
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Wyjmij bęben i potrząśnij jeżeli będzie się sypało spod listwy to prawdopodobnie zużyty toner jest żle zbierany Zastanawiające to że problem występuje tylko przy kopiowaniu ale sprawdz to o czym napisałem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy drukarki Canon iR 1210, która podczas kopiowania pozostawia na kartkach czarne ślady przypominające "gluty" oraz powoduje zaginanie i czasem naddarcia papieru. Wydruki z komputera są poprawne, co wskazuje na problem związany z procesem kopiowania, a konkretnie ze skanowaniem lub mechanizmem utrwalania obrazu. Sugerowane przyczyny to zużyty lub źle działający toner, uszkodzona lub zabrudzona folia utrwalająca, wałek dociskowy, bęben, a także taśma łącząca stół skanera z płytą główną. Problem pojawia się głównie na górnej części kartki i nie ustępuje całkowicie nawet po kilkukrotnym kopiowaniu. Zalecane jest sprawdzenie i konserwacja elementów utrwalania, wywoływaczki, tonera oraz mechanizmu skanera, w tym ewentualna wymiana taśmy skanera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA