logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki model lasera w mikro-wieży JVC UX-T200RGD? Awaria odczytu CD

Paweł2000 03 Cze 2008 11:39 4655 6
REKLAMA
  • #1 5208876
    Paweł2000
    Poziom 2  
    Witam wszystkich na forum!!
    Mam pytannie. Jaki laser siedzi w zestawie JVC model UX-T200RGD?

Proszę o pomoc! Po włożeniu CD wechanizm wykonuje kilka obrotów dla odczytania informacji z płyty i wyświetla 00 0000 (liczba utworów i czas). Obawiam się, że to awaria lasera.
    Niestety po rozebraniu nie widzę żadnych napisów, jedynie na płytce z elektroniką EMW10190-001, ale to chyba nie to o co tu chodzi.
    Dodaję foto.

Z góry dziekuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 5208915
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    I gdzie jest to foto?
  • REKLAMA
  • #3 5209011
    Paweł2000
    Poziom 2  
    To moja pierwsza wiadomość - nie mam wprawy. Wydawało mi się, że "dodaj obrazek" dołącza foto.
    To jednak musi być chyba załącznik?

Moderowany przez Artur k.:

Dobrze się koledze wydawało, zdjęcia należy zamieszczać przy pomocy "Dodaj obrazek", nie jest to skomplikowane, trzeba tylko trochę obeznania :)
    Podaję link do instrukcji jak należy posługiwać się tą funkcją.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Proszę także używać przycisku "zmień", zamiast pisać post pod postem.
    Poprawiłem

Jaki model lasera w mikro-wieży JVC UX-T200RGD? Awaria odczytu CD Jaki model lasera w mikro-wieży JVC UX-T200RGD? Awaria odczytu CD
  • REKLAMA
  • #4 5218698
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    A nie ma jakiejś karteczki naklejonej na pickup -ie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5218882
    staho1
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Instrukcja serwisowa podaje :OPTIMA- 6S

Dodano po 35 [minuty]:

zamiennie OPTIMA 150S
  • #6 5219016
    Paweł2000
    Poziom 2  
    Nie ma karteczki niestety, tylko zwyłe ostrzeżenie przed światlem laserowym.
    Natomiast porównując wygląd z dostępnymi w internecie fotografiami OPTIMA-6 rzeczywiście podpowiedź Staho1 wydaje się zgodna z prawdą. Dziękuję, bo nie mam dostępu do instrukcji serwisowej.
    Przykre jest, że OPTIMA 150S jest droga, ale to zdaje się stały problem z urządeniami JVC.
    Jeszcze jedno: czy te objawy wydają się wam wskazywać na prawdopodobną koniecznośc wymiany lasera?
  • #7 5231948
    Paweł2000
    Poziom 2  
    Rozebrałem obudowę do końca. To na pewno jest OPTIMA, ale czy OPTIMA-6? Czy nadruk "7X 28 B" coś oznacza? (patrz foto). Co właściwie ulega awariom, który element?

Dodano po 1 [minuty]:

Link do obrazka:
    https://obrazki.elektroda.pl/91_1213098598.jpg

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z odczytem płyt CD w mikro-wieży JVC model UX-T200RGD, gdzie po włożeniu płyty mechanizm wykonuje kilka obrotów, ale wyświetla 00 0000, co sugeruje awarię lasera. Po rozebraniu urządzenia nie znaleziono oznaczeń na samym module lasera, jedynie na płytce elektroniki widoczny był numer EMW10190-001. Użytkownik dołączył zdjęcia modułu lasera. W odpowiedziach zasugerowano, że w tym modelu stosowany jest laser OPTIMA-6S lub zamiennie OPTIMA 150S, co potwierdzono na podstawie porównania wyglądu z dostępnymi zdjęciami w internecie. Nie znaleziono naklejki z oznaczeniem na samym pickupie, jedynie ostrzeżenie o świetle laserowym. Pojawiło się pytanie o znaczenie nadruku "7X 28 B" na module oraz o to, który element ulega awarii w przypadku problemów z odczytem. Wskazano, że wymiana lasera OPTIMA jest często konieczna w urządzeniach JVC z podobnymi objawami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA