logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna działa tylko w 640x480 - co może być uszkodzone?

morghul 01 Lut 2004 04:09 4503 5
REKLAMA
  • #1 497665
    morghul
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,
    co ulega uszkodzeniu w karcie graficznej kiedy działa ona tylko przy rozdzielczości 640x480 a przy wyższej sie wywala?
    Np. w BIOS elegancko wyswietla ale kiedy przechodzi do ladowania windy albo linucha to pada.

Orientuje się ktoś z was co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

dzieki za wszelkie sugestie i pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 497717
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Miałem identyczny problem z kartą dawno temu ,dostałem ją za darmo jako uszkodzoną.Był to Alliance 3d z 3DFX i były identyczne objawy.Napisz jaka to karta ,tam chodziło o to ze nie było do niej oryginalnych sterowników a te które ściągałem miały częstotliwość taktowania określoną w pliku .inf instalatora i po zainstalowaniu driverów ta częstotliwość okazała się za duża dla tego egzemplarza kości Alliance.Po długiej walce zrozumiałem gdzie do rejestru ten .inf dopisuje klucz ,nieznacznie zmniejszyłem częstotliwość i w ten sposób poprawiłem ustawienia sterownika żeby karta hulała.Jak jest u Ciebie nie wiadomo ,jeśli napiszesz coś więcej o tej karcie to może wpadniemy na rozwiązanie.Jeśli to nie jest wina sterownika to wariant jest pesymistyczny ,może chodzić o uszkodzenie pamięci na karcie ,miałem tak z S3 Savage ,tam nic nie pomogło a wymiana pamięci na ogół oznacza "skórka za wyprawkę".
  • REKLAMA
  • #3 497978
    watom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ja miałem podobny problem z geforce 256. kupiłem go za 70 zł i po pierwszym uruchomieniu po instalacji windowsa juz sie wysypywał. Facet z servisu mowił ze to wina czestotliwosci. Mozesz dokladnie powiedziec w jakim to jest pliku i jak to zmienic.
  • REKLAMA
  • #4 498868
    morghul
    Poziom 15  
    Witam,
    nie mówię o konkretnej karcie. Ostanio dość często obiło mi się o uszy takie uszkodzenie kart graficznych i zastanwiałem się co może być tego przyczyną.
    Do do wyprawki... nie piszę o kartach S3 czy 3Dfx tylko o GF3/Radeon9000 w górę a tam już skórka warta wyprawki bo ceny tych kart zaczynają się od 300zł.

Pytanie tylko czy to uszkodzenie pamięci lub jakiś elementów zwenętrznych czy też samego GPU bo to już sprawa beznadizejna.

P.S. Taktowanie w tych przypadkach nei ma raczej nic do rzeczy.
  • REKLAMA
  • #5 499056
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Panowie nie zapominajcie o monitorach. Jeżeli k.graf współpracowała z monitorem przez dłuższy czas to monitor możemy także uznać jako "podejrzany". Spotkałem się ztakim przypadkiem. W monitorze powysychały kondensatory i nie wytrzymywał dużych częstotliwości odświerzania. Pozdrowienia.
  • #6 499141
    morghul
    Poziom 15  
    Monitor wykluczam z podejrzeń.
REKLAMA