logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić przezroczystość zamiast szarego tła na pulpicie?

Kedziu Giz 12 Cze 2008 18:43 1869 6
REKLAMA
  • #1 5239774
    Kedziu Giz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witajcie mam problem... sami zobaczcie...

Jak ustawić przezroczystość zamiast szarego tła na pulpicie?

Hymm może ktoś mi pomóc? Zamiast tego siwego chciałbym mieć przezroczyste...

Prosze wytłumaczyć to bardzo szczegółowo... np. (Wejdź tu i tu)

Moderowany:

Przeniosłem z Komputery Hardware.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5239812
    Chyllus
    Poziom 17  
    kliknij prawym przyciskiem myszy na Mój komputer -> kliknij na zakładkę zaawansowane -> Następnie w Wydajność kliknij w Ustawienia->efekty wizualne-> zaznacz Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu->zatwierdź
    Gotowe :)
  • REKLAMA
  • #3 5239881
    Kedziu Giz
    Poziom 10  
    Ehh miałem już tak zaznaczone :/

Hymm może dla ułatwienia powiem. że sam niechcący zmieniłem na kolor siwy.. :(
  • #4 5239976
    Chyllus
    Poziom 17  
    A gdzie ustawiałeś tą opcję? Gdzieś w ustawieniach czy rejestrze? A może stosowałeś ostatnio programik "usprawniający" windowsa?
  • REKLAMA
  • #5 5240042
    Kedziu Giz
    Poziom 10  
    Nie nie używałem tego.

A kolor "siwy" ustawiałem w właściwściach.
  • REKLAMA
  • #6 5241041
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Więc tak:

Prawy klawisz -> właściwości -> zakładka pulipt -> dostosuj pulpit -> sieć web -> odznacz zablokuj elementy pulpitu.

Mam nadzieję że pomogłem.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z szarym tłem pulpitu zamiast przezroczystości. Pierwsza sugestia dotyczyła włączenia efektu cieni dla etykiet ikon pulpitu poprzez: Prawy przycisk myszy na "Mój komputer" -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne -> zaznaczenie "Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu". Jednak użytkownik potwierdził, że miał tę opcję już włączoną i nie o to chodziło, ponieważ sam zmienił kolor tła na szary w właściwościach pulpitu. Kolejne wskazówki sugerowały sprawdzenie ustawień w "Właściwościach pulpitu" poprzez: Prawy przycisk myszy na pulpit -> Właściwości -> zakładka Pulpit -> Dostosuj pulpit -> Sieć Web -> odznaczenie opcji "Zablokuj elementy pulpitu", co może przywrócić przezroczystość tła. Dodatkowo zasugerowano użycie programu Tweak XP Pro lub odwiedzenie forum IDG w celu uzyskania dalszej pomocy. Nie odnotowano ingerencji w rejestr ani użycia innych narzędzi optymalizujących system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA