logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś może podszywać się pod kontakty z mojej listy Gadu-Gadu? Jak to możliwe?

Pelur 13 Cze 2008 00:05 4551 6
REKLAMA
  • #1 5240907
    Pelur
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich. Mam pewien problem zwiazany z gadu gadu. Stala sie dla mnie bardzo dziwna rzecz i nie umiem sobie na chwile obecna poradzic z problemem. Jezeli pisze na zlym forum prosze przeniesc temat, ale nie pozostawic bez odpowiedzi. Stala sie rzecz nastepujaca - osoba, ktora mam zapisana na liscie gadu gadu (przyklad) - Janek 1234 - napisala do mnie uzywajac INNEJ osoby z listy gadu gadu - w tym przypadku - karol 22 - probujac nawiazac rozmowe. Czy jest mozliwe, ze w jakis sposob zdobyla moja liste kontaktow i probuje nawiazac kontakt korzystajac z numerow na tej liscie? Prosze o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5241061
    raaf.px
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zglos do problem do admina GG. Podesle ci potrzebne inf kto i o jakiej porze do ciebie pisal. Admin sieci z tymi inf dojdzie chociazby po IP i trasi routingu z ktorego kompa sie odbywala komunikacja. Zycze powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 5242102
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Bo akurat adminom GG bedzie sie chcialo w takie rzeczy bawic - logi udostepniaja wylacznie na wyrazne żądanie policji/prokuratury.

Moze Janek 1234 zna Karola 22 i podkradl mu haslo/podmienil Ci numery na liscie w Twoim komputerze/siedział u niego w domu i nabijali sie z Ciebie we dwoch a teraz udaja greka?
  • #4 5243518
    Pelur
    Poziom 2  
    Te dwie osoby nie znaja sie i nie ma takiej fizycznej mozliwosci, aby sie kiedykolwiek spotkaly i poznaly. Sprawa jest bardzo powazna, poniewaz wszystko to odbywa sie z uzyciem sluzbowych numerow i osob dosyc powaznie sytuowanych w strukturach przedsiebiorstw i organizacji, ktorych numery sa na mojej liscie. Czy istnieje mozliwosc, aby zostala mi wykradziona lista i za pomoca jakis programow pisanie do mnie z numerow, ktore na niej posiadalem?
  • REKLAMA
  • #5 5243546
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Sluzbowe numery, to moga byc telefonow a nie gadu gadu. Kto uzywa gadu gadu do poufnych, firmowych spraw? Chyba tylko ktos totalnie nieodpowiedzialny;]

Lista mogla Ci zostac wykradziona na kilka sposobow:
    a) trojan na Twoim komputerze
    b) osoba postronna korzystajaca z Twojego komputera
    c) sniffer na sieci i wyeksportowana lista kontaktow(przechwycenie hasla)
    d) korzystales z komputera w cafe/szkole i zostawiles liste

Tak czy inaczej, pisanie z innego numeru nie jest mozliwe bez znajomosci hasla. Stawiam w ogole na blad w komunikatorze, ktory zainicjowal taka sytuacje.
    Jesli sprawa jest naprawdę poważna tak, jak przedstawiasz, możesz przejść się na komendę i pogadać z kimś, podpowiedzą co robic, może można będzie złożyć jakieś doniesienie.

Pozdrawiam
  • #6 5243841
    Pelur
    Poziom 2  
    Bardzo dziekuje za informacje.
  • REKLAMA
  • #7 5250676
    raaf.px
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dla wiadomosci piterus99. Mialem podobna sytuacje przy podszywaniu sie. Administrator GG nie lamiac prawa podal mi wszysytkie informacje ktoer mogly sie przydac do zidentyfikowania intruza. A jak czlowiek moze te inf wykorzystac to jest to tylko i wylacznie indywidualna sprawa. Ja studiuje informatyke i wiem ze prawo i znajomosci to dwie odrebne sprawy. Pozdro dla odwaznych

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podszywaniem się pod kontakty z listy Gadu-Gadu, gdzie osoba z listy kontaktów pisze do niego, podszywając się pod inną osobę z tej samej listy. Dyskusja wskazuje, że możliwe jest wykradzenie listy kontaktów i haseł poprzez trojany, sniffery sieciowe, dostęp do komputera lub błędy w komunikatorze. Pisanie z innego numeru GG bez znajomości hasła jest jednak niemożliwe. Administratorzy Gadu-Gadu udostępniają logi jedynie na żądanie organów ścigania, ale mogą pomóc w identyfikacji intruza na podstawie adresów IP i tras routingu. W przypadku poważnych naruszeń zalecane jest zgłoszenie sprawy na policję. Dyskusja podkreśla ryzyko korzystania z GG do poufnych spraw służbowych oraz konieczność zabezpieczenia komputera przed złośliwym oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA