logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzejnie logów. (problem z wirusami)

mark-l 15 Cze 2008 12:44 1727 8
REKLAMA
  • #1 5248008
    mark-l
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam od jakiegoś czasu mam małe problemy z działaniem systemu. Jest to zapewne wina wirusów ale NOD, Avast, antivirkit nic nie wykrywają. Po uruchomienu combofixa coś się poprawiło ale nie wiem czy wszystko jest usunięte. Czy trzeba coś usuwać?
    Załączniki:
    • ComboFix.txt (19.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hj.txt (4.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5249292
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    :arrow: leonov
    W jakim celu? Log z hjt jest praktycznie zbedny, do tego zostalo wiecej niz msime82.exe

:arrow: mark-l

W hijackthis usun:
    O4 - HKLM\..\Run: [IMJPMIG8.2] msime82.exe

Podlacz zainfekowane pendrive'y I oraz H i uzyj Flash Disinfector, nastepnie utworz na pulpicie plik CFScript.txt i wklej do niego:

File::
    I:\fun.xls.exe
    H:\fun.xls.exe
    C:\fun.xls.exe
    C:\WINDOWS\SETB3.tmp
    C:\WINDOWS\SETA7.tmp
    C:\WINDOWS\SETA4.tmp

Registry::
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
    "IMJPMIG8.2"=-

[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{15509576-30ac-11dd-8c7c-0010dcf18f74}]
    [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{15509577-30ac-11dd-8c7c-0010dcf18f74}]

Zapisz i przeciagnij go na ikone combofix.exe i daj nowy log. Nie zaszkodzi tez jak dasz log z SDFix z trybu awaryjnego.
  • REKLAMA
  • #4 5250218
    mark-l
    Poziom 13  
    Log z Hijackthis dałem, ponieważ przeglądając rózne tematy widziałem, że zawsze prosicie o te dwa logi. O tej stronce też wiedziałem i wcześniej usunąłem ale dałem log jeszcze z tą pozycją. A teraz logi:

PS. To nie były pendrive'y tylko telefon z kartą. Czy mam rozumieć, że po tych czynnościach nie będzie już tam wirusów?
    Załączniki:
    • Report.txt (3.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ComboFix.txt (18.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 5250247
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Lepiej to wywal:
    C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\f\Nowy folder\3DSexVilla v2.033.001.exe"
    C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\f\Nowy folder\Crack.exe"

Nie wazne czy to karta czy pendrive, jezeli znowu je podlaczysz to zainfekujesz sobie ponownie system o ile ich nie usuniesz (mozesz zrobic format karty).
  • REKLAMA
  • #6 5250339
    mark-l
    Poziom 13  
    A bez formatu się nie obędzie? W końcu to telefon i nie chce mi się od nowa wszystkiego wgrywać. Może jakiś antywirus sobie z tym poradzi? Używałem NOD'a i jakoś tych wirusów nie wykrył, więc jaki program(y) byś mi polecił do ochrony przed tym robactwem?
  • #7 5251034
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Uzyj np. Total Commandera (z wlaczonym pokazywaniem plikow ukrytych), wejdz na dysk telefenu i zobacz czy masz tam plik autorun.inf, jezeli jest to usun i bedzie ok.
  • #8 5253474
    mark-l
    Poziom 13  
    Jest tylko folder autorun.inf a w nim plik lpt3 jednak nie można tego usuąć ponieważ wyświetla komunikat że plik jest utworzony przez Flash Disinfector i jest chroniony.
  • #9 5253527
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    To tego katalogu nie ruszaj!! On jest potrzebny właśnie do ochrony karty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z działaniem systemu, podejrzewając infekcję wirusową, mimo że programy antywirusowe NOD, Avast i Antivirkit nie wykrywają zagrożeń. Po uruchomieniu ComboFix nastąpiła częściowa poprawa, jednak pozostaje podejrzenie obecności wirusów, w tym pliku msime82.exe uruchamianego z rejestru. Zalecane jest usunięcie wpisu O4 - HKLM..Run: msime82.exe oraz plików wskazanych w skrypcie CFScript.txt za pomocą ComboFix, a także użycie narzędzia Flash Disinfector do oczyszczenia zainfekowanych nośników (telefon z kartą pamięci). Wskazano konieczność usunięcia podejrzanych plików wykonywalnych (np. 3DSexVilla v2.033.001.exe, Crack.exe) z dysku. Użytkownik powinien sprawdzić obecność pliku autorun.inf na nośniku za pomocą Total Commander i usunąć go, jeśli istnieje, natomiast folder autorun.inf chroniony przez Flash Disinfector należy pozostawić, gdyż służy do ochrony karty. Formatowanie karty pamięci jest rekomendowane, aby zapobiec ponownej infekcji, jednak użytkownik poszukuje alternatywnego rozwiązania bez formatowania. Wskazano, że standardowe programy antywirusowe mogą nie wykrywać niektórych robaków, dlatego zalecane jest stosowanie dedykowanych narzędzi do usuwania infekcji i zabezpieczenia nośników wymiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA