logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do diagnostyki?,jakie interfejsy?prosze o porady

grabek 16 Cze 2008 17:20 8502 11
REKLAMA
  • #1 5252717
    grabek
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam
    Koledzy wiem, że jest wiele postów na podobne tematy//czytałem //.
    Mam takie pytanie, co byście radzili na początek jakiegoś starego laptopa ( do laptopa potrzebuje kartę PCMCIA aby mieć 2 com-y),za małe pieniądze czy tez PC??
    A może ktoś posiada taki sprzęt i chce go sprzedać???
    Kolejne pytanie, co potrzebuje na sam początek: posiadam euroscana i programator do panieci, co sam zrobiłem. Co byście radzili jeszcze dokupić albo zrobić samemu // potrzebne do diagnostyki? Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5253849
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Przeczyściłem temat. Jeżeli chodzi o komputer, to wystarczy Ci jakieś Pentium III 633MHz, byle z napędem CD/DVD i COM, bo slot PCMCIA i jedno USB na pewno będzie miał. Warto mieć zainstalowane dwa systemy - W98SE i XP. Ten pierwszy przyda się do niektórych programatorów. Jeżeli chodzi o interface, to zależy, co i w jakich pojazdach chcesz robić. Musisz zdobyć trochę wiedzy na ten temat, bez niej ani rusz. Wielu osobom wydaje się, że wystarczy laptop i interface, a reszta sama pójdzie. W praktyce wychodzi tak, że później specjaliści mają więcej roboty - uwierz mi.
  • #3 5254143
    monrant
    Poziom 22  
    Ocena: 164
    Ja zasuwam na panasoniku CF45 i zupełnie wystarcza.
    Stardiagnosis mam tylko na dedykowanym IBM ThinkPad cośtam 370
  • REKLAMA
  • #4 5254162
    spektra
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Witam.
    Jedna uwaga. Na temat portów. Powiniem mieć sztywne porty LPT i COM.
    Programy diagnostyczne używją tych właśnie portów. Przetestowałem kilka przejściówek z USB - i nie działały.
    Pozdrawiam
  • #5 5254198
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Polecam IBM T30 tylko szukaj z portem COM
  • #7 5260342
    grabek
    Poziom 12  
    kolego 98r seata
  • REKLAMA
  • #8 5260439
    monrant
    Poziom 22  
    Ocena: 164
    grabek napisał:
    posiadam euroscana.

Czyli musisz szukac z dwoma comami, ewentulanie jeden 232 na karcie
  • #9 5268140
    grabek
    Poziom 12  
    Koledzy ogladam laptopy na allegro, i teraz pytanie producent dowolny czy nad konkretnymi firmami sie skupic??. prosze o porade.
    I chce zrobic tak jak kolega pisze, jeden rs232 z kompa 2-gi z karty.
    ps: czy mozna znalesc jeszcze laptopa z dwoma com-ami?????
  • REKLAMA
  • #10 6059675
    Krzysztof48
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    temat trochę stary ale nie chciałem zakładać nowego . Interesuje mnie jakiś programik do diagnostyki aut francuskich (PSA) mógłby mi ktoś podpowiedzieć co warto kupić (chociaż nazwę programu) z góry dziękuję
  • #11 6059803
    szarak
    Poziom 17  
    Ocena: 67
    interfejs xs evolution firmy actia obsługa peugeot i citroen na poziomie serwisowym pozostaje jeszcze kwestia programów
  • #12 6063014
    Krzysztof48
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    dzięki za odpowiedź ale właśnie o program mi chodziło co prawda interfejs też potrzebny ale bez programu nic nie zdziała

Podsumowanie tematu

✨ Do diagnostyki samochodowej rekomendowany jest laptop z procesorem Pentium III 633MHz, wyposażony w napęd CD/DVD oraz port COM, najlepiej z dwoma portami COM – jeden wbudowany i drugi na karcie PCMCIA. Warto mieć zainstalowane dwa systemy operacyjne: Windows 98SE (przydatny do niektórych programatorów) oraz Windows XP. Należy unikać przejściówek USB na porty COM i LPT, gdyż programy diagnostyczne często wymagają sztywnych portów szeregowych i równoległych. Popularne modele laptopów do diagnostyki to IBM ThinkPad T30 oraz Panasonic CF45. W przypadku diagnostyki samochodów marki Seat z rocznika 1998 konieczne jest posiadanie dwóch portów COM (np. jeden RS232 w laptopie i drugi na karcie PCMCIA). Do diagnostyki aut francuskich (PSA) polecany jest interfejs XS Evolution firmy Actia, jednak sam interfejs wymaga odpowiedniego oprogramowania diagnostycznego, które jest kluczowe do skutecznej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA