logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST3250410AS Firmware 3.AAE - brak obrotów talerzy, jak odzyskać dane?

modermoder 25 Cze 2008 07:41 1569 7
REKLAMA
  • #1 5282742
    modermoder
    Poziom 10  
    Witam panowie i panie,
    mam problem z ST3250410AS
    Firmware: 3.AAE

dysk wziąłem do kolegi, żeby przegrać dane. przegrało się. gdy wróciłem do domu talerze już nie wirowały. dodam że bardzo ostrożnie przewoziłem dysk. sprawdziłem wszystkie wejścia na zasilaczu u siebie. u kolegi u którego kopiowałem dane też dysk nie działa.

Dodam jeszcze, że dysk nie wydaje żadnych dźwięków z siebie

W związku z tym, że rozejrzałem się na tym forum szukając podobnych spraw, mam pytanie do specjalistów: czy powinienem:
    A - kupić nowy taki sam i pójść do speca żeby coś czarował? (słaby ze mnie elektronik)
    B - nie kupować dysku i znaleźć kogoś z jakimś specyficznym sprżętem? (np. terminalem opisanym w FAQ)
    C - ?

dodam, że chodzi mi o odzyskanie danych bardziej niż całkowitą naprawę dysku (ale to chyba oczywiste:)

czekam na interesujące sugestie...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5283399
    krzychS
    Poziom 29  
    Ocena: 42
    Najlepiej znaleźć elektronika znającego ten temat, zanieść do niego i poczekać na decyzje.

W najlepszym przypadku to może być problem z zasilaniem silnika.
    W gorszym przypadku należy znaleźć identyczny dysk wyjąć z niego elektronikę i zamontować w uszkodzonym HDD. Po skopiowaniu danych można z powrotem przełożyć elektronikę i wyrzucić uszkodzony dysk.

Raczej nie szukaj specjalistycznych serwisów, no chyba że masz bardzo dużo $$$ ;)
  • REKLAMA
  • #3 5283546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5283600
    krzychS
    Poziom 29  
    W przypadku HDD to weterynarz i lekarz to jedno i to samo. I za bardzo nie wiem co tu jest dziwnego, że proponuję wymienić elektronikę z innego dysku (takiego samego). Każdy elektronik znający się na tym, bez problemu dokona zamiany.
    A Nirvanowiec nie jest jedynym znawcą tematu.
  • REKLAMA
  • #5 5283626
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    krzychS napisał:
    W przypadku HDD to weterynarz i lekarz to jedno i to samo

Tak kolego, dla porównania weterynarz od dysków to pewna znana firma DR w Polsce a lekarz to to forum.
    Po co prowadzisz takie dyskusje, skoro kolega Nirvanowiec to doskonały specjalista od HDD i na pewno wie lepiej od Ciebie co i jak w temacie?
  • #6 5283632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5283674
    krzychS
    Poziom 29  
    Nirvanowiec nie podważam twojej wiedzy. Tylko nie spodobało mi się stwierdzenie "krzychS wiesz Twoja rada jest dość dziwna". Odpowiedź moja była ogólna dla modermoder, ponieważ sam wspomniał że chce dysk zanieść do specjalisty, więc dogłębna odpowiedź byłaby niepotrzebna. Chciałem jedynie żeby modermoder miał ogólną wiedzę gdy zaniesie dysk.
  • #8 5288826
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    krzychS napisał:
    ...Tylko nie spodobało mi się stwierdzenie "krzychS wiesz Twoja rada jest dość dziwna".

Wiesz kolego, gdybyś nie wiedział (choć może to wynika z Twoich osobistych, traumatycznych doswiadczeń) to stwierdzenie, cytat:

krzychS napisał:

Raczej nie szukaj specjalistycznych serwisów, no chyba że masz bardzo dużo $$$[/quote:02d6cc583c] jest co najmniej nie na miejscu na tym forum i godzi w uczciwych, rzetelnych specjalistów DR. :!: [quote:02d6cc583c="krzychS"]...Chciałem jedynie żeby modermoder miał ogólną wiedzę gdy zaniesie dysk.[/quote:02d6cc583c] Jak widać, Twoja wiedza, to pojęcie subiektywne i pozwól autorowi ocenić, co chce i jak chce postapić i na przyszlość nie zakładaj, że każda firma DR na terenie RP dziala na zasadzie wyzysku $$$ od potencjalnego klienta, bo tak nie jest i jesteś grubo w błędzie. :D

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate ST3250410AS z firmware 3.AAE przestał obracać talerze po przeniesieniu i próbie odczytu danych. Nie wydaje żadnych dźwięków, a zasilanie zostało sprawdzone. W dyskusji sugerowano, że problem może leżeć w uszkodzeniu elektroniki lub zasilania silnika talerzy. Zalecane jest skonsultowanie się z elektronikiem specjalizującym się w naprawach HDD. Jednym z rozwiązań jest wymiana elektroniki na identyczną z innego dysku tego samego modelu oraz przelutowanie pamięci ROM z uszkodzonego kontrolera na sprawny, co umożliwia odzyskanie danych. Wymiana samej elektroniki bez przeniesienia ROM często nie rozwiązuje problemu. Dyskusja podkreśla, że profesjonalne serwisy odzyskiwania danych (np. DR w Polsce) są skuteczne, choć mogą być kosztowne. Najważniejszym celem jest odzyskanie danych, a nie naprawa dysku jako takiego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA