logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2SC2312 – czy nadpalony tranzystor z odchyłami B-E/B-C nadaje się do użytku?

161MDS01 25 Cze 2008 21:56 1343 7
REKLAMA
  • #1 5285334
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Witam! Mam pytanie do kolegów praktyków czy warto się męczyć nad takim tranzystorem. Kiedyś go lekko nadpaliłem (tak mi się zdaje). Sprawdzając na mierniku na testerze diod to miedzy B-C B-E nie ma przebicia łącza. Ale pomiar jest nie taki jak na dobrej końcówce. Na dobrej jest B-C 580 B-E 591, a na przypalonej B-C 592 B-E 863. Szkoda aby leżał jak coś można z nią zrobić. Pozdrawiam i czekam na opinie.

Daniel
  • REKLAMA
  • #2 5285625
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    161MDS01 napisał:
    Na dobrej jest B-C 580 B-E 591, a na przypalonej B-C 592 B-E 863.

Ten pomiar to ja bym nie uważał za wiarygodny. Przecież tranzystor tranzystorowi nierówny. Nie znaczy, że jak jeden tranzystor ma B-C 580 B-E 591, a drugi B-C 592 B-E 863 to ten drugi musi być upalony (nadpalony).
    Jest to tranzystor NPN i ważne jest sprawdzenie połączeń między C-B i E-B (jak wiadomo przy NPN nie powinno przewodzić).
  • REKLAMA
  • #3 5285656
    161MDS01
    Poziom 24  
    Wszystko pięknie Szymonie, tylko rodzi się pytanie dlaczego nie chce pracować w radiu jeden pracuje drugi zaś nie. Nie sprawdziłem jeszcze współczynika wzmocnienia może tam licho siedzi. Pozdrawiam

Daniel
  • #4 5285760
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    161MDS01 napisał:
    Nie sprawdziłem jeszcze współczynika wzmocnienia może tam licho siedzi.

O właśnie. Współczynnik wzmocnienia też nie jest bez znaczenia. Jeżeli wzmocnienie wypada w okolicy 1 to tranzystor nie będzie pracował tak jak powinien. Typowo ten tranzystor ma hfe 50.
  • REKLAMA
  • #5 5286201
    161MDS01
    Poziom 24  
    Witam! hfe w tym tranzystorze jest na poziomie 35 więc mieści się w granicy minimalnej, według noty min hfe to 20. Więc czemu nie chce działać ten tranzystor :?: Pozdrawiam :!:

Daniel :D
  • Pomocny post
    #6 5286239
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Daniel.

Tranzystory mocy w.cz. są wykonane tak , że kolektor jest na płytce krzemu podłączony całą swoją długością do powierzchni obudowy , celem odprowadzenia jak największej ilości ciepła. Natomiast złącze emiter w takich tranzystorach jest Wielo-Emiterowe tzn. , że na elektrodę Emiter tak naprawdę doprowadzonych jest dużo przewodzików (emiterów) z samej struktury krzemu (nawet 20-cia emiterów) do jednego punktu (głównego Emitera).

Tranzystory np. KT... , BLY... czy inne popularnie nazywane "satelity" właśnie są tego naocznym przykładem. Są tam złącza jako 2-wa Emitery, które zawsze muszą być podłączone do układu elektronicznego. Do jednego emitera jest podłączonych około 8 elektrod emiterowych i do drugiego także 8 elektrod.

Widziałem już jak NIE znający tematu (głównie w radiach na CB) wstawiali KT9xx i podłączali tylko jeden Emiter. A później pytania i prośby jak i dlaczego palą się tranzystory albo dlaczego się tak szybko wzbudzają. :cry:

Brak mocy w Twoim przypadku , może być spowodowany właśnie tym iż są upalone niektóre elektrody emiterowe w środku tranzystora i mimo poprawnego wskazania na omomierzu on NIE chce oddać mocy . No bo niby jak , jak nie ma połowy emiterów lub więcej.

Przepraszam za długi post , ale jakoś mnie tak naszło z rana.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 5286261
    161MDS01
    Poziom 24  
    Dziękuje za tak krótką wręcz pouczającą teorię o tranzystorach w.cz, wnioskuje że nie ma szans na uratowanie tego tranzystora?Pozdrawiam

Daniel
  • #8 5289953
    sp9nsq
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Zdecydowanie kosz. Aby się potem po raz kolejny nie głowić, od razu wyrzucam do kosza. Niestety, struktura wieloemiterowa, jak w większości tranzystorów mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użyteczności tranzystora 2SC2312, który został lekko nadpalony. Pomiar na testerze diod wykazał brak przebicia między złączami B-C i B-E, jednak wartości pomiarów różniły się od tych uzyskanych na sprawnym tranzystorze. Wskazano, że różnice w pomiarach nie muszą jednoznacznie świadczyć o uszkodzeniu, gdyż tranzystory tego samego typu mogą mieć różne parametry. Kluczowym parametrem jest współczynnik wzmocnienia prądowego (hFE), który w badanym tranzystorze wynosił około 35, mieszcząc się w granicach minimalnych (min. 20). Problem z działaniem tranzystora może wynikać z jego specyficznej budowy wieloemiterowej, typowej dla tranzystorów mocy wysokiej częstotliwości, gdzie wiele emiterów musi być prawidłowo podłączonych. Nieprawidłowe podłączenie emiterów może prowadzić do uszkodzeń i nieprawidłowej pracy. W efekcie zalecane jest wyrzucenie uszkodzonego tranzystora, gdyż naprawa lub ratowanie takiego elementu jest nieopłacalne i ryzykowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA