logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzór na górną częstotliwosć graniczną

jubson 26 Cze 2008 11:21 25562 8
REKLAMA
  • #1 5286647
    jubson
    Poziom 1  
    witam. Bardzo bym prosił o wzór na górną częstotliwość graniczną wzmocnienia napięciowego (zastosowany jest wzmacnacz operacyjny o jednobiegunowej transmitancji napięciowo-napieciowej i nczęstotliwość sygnału jest większa od częstotliwości granicznej transmitancji napięciowej wzmacniacza z otwarta pętlą sprzężenia). oraz wzór na górna czestotliwośc graniczną fg2. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5288835
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Chodzi Ci chyba o to

F=1/(2*PI*R*C)
  • REKLAMA
  • #3 5288845
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    11111olo napisał:
    Chodzi Ci chyba o to

F=1/(2*PI*R*C)

To jest wzór na częstotliwość rezonansową a nie górną graniczną...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5289259
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 886
    Przetwornik napisał:
    11111olo napisał:
    Chodzi Ci chyba o to

F=1/(2*PI*R*C)

To jest wzór na częstotliwość rezonansową a nie górną graniczną...

Co takiego ? Na co to jest wzór ?
    Żeby kolega się nie zdziwił, ale ten wzór możne okazać się prawdziwy.
    Wszystko zależy od schematu. Bo tak to możemy sobie gdybać o co chodziło koledze jubson
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic942574.html#4806073
  • #6 5290213
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Mnie w szkole uczyli, że wzór F=1/(2*PI*R*C) jest na częstotliwość rezonansową filtrów i obwodów RLC, zaś wzór na częstotliwość górna to 0,707*Kumax we wzmacniaczach
  • #7 5291916
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Przetwornik napisał:
    Mnie w szkole uczyli, że wzór F=1/(2*PI*R*C) jest na częstotliwość rezonansową filtrów i obwodów RLC, zaś wzór na częstotliwość górna to 0,707*Kumax we wzmacniaczach

To jest granica pasma jakiej szukamy "ręcznie" oscyloskopem mają Ku przy F odniesienia (dla MCZ 1kHz). A znowu można ją obliczyć z wartości elementów.
  • #8 5292421
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 886
    Przetwornik napisał:

Czy aby na pewno na ten wzór mówili częstotliwość rezonansowa ? Bo ja, w filtrze RC, nie widzę rezonansu?

I uwierz mi na słowo, ze są układy gdzie wzór na częstotliwość graniczą wygląda właśnie tak:
    F=1/(2*PI*R*C) Np:
    Wzór na górną częstotliwosć graniczną
    Dla R1=1K; R2=24K i C2=3.3nF
    Jesteś wstanie określić ile wynosi częstotliwość graniczna ?
    Bo niby jak mam wyznaczyć Fg ze wzoru
    0.707*Kuma=0.707*24=16.9[V/V] i niby co to się ma do częstotliwości ?
  • #9 5292507
    Przetwornik
    Poziom 26  
    jony napisał:

Bo niby jak mam wyznaczyć Fg ze wzoru
    0.707*Kuma=0.707*24=16.9[V/V] i niby co to się ma do częstotliwości ?

Chodziło mi o częstotliwość przy 0,707*Kumax

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzoru na górną częstotliwość graniczną wzmocnienia napięciowego wzmacniacza operacyjnego o jednobiegunowej transmitancji napięciowo-napięciowej, szczególnie gdy częstotliwość sygnału przekracza częstotliwość graniczną transmitancji wzmacniacza z otwartą pętlą. Pojawiły się różne interpretacje wzoru F = 1/(2πRC), który jest klasycznie stosowany do obliczania częstotliwości rezonansowej filtrów i obwodów RLC, ale w niektórych układach RC może również opisywać częstotliwość graniczną. Podkreślono, że częstotliwość graniczna (fg) często definiowana jest jako punkt, w którym wzmocnienie spada do 0,707 wartości maksymalnej (Ku_max). Dyskusja wskazuje na konieczność uwzględnienia konkretnego schematu układu oraz charakterystyki wzmacniacza, aby prawidłowo zastosować wzory i wyznaczyć górną częstotliwość graniczną. Przykłady obliczeń z wykorzystaniem wartości rezystancji i pojemności (np. R1=1kΩ, R2=24kΩ, C2=3,3nF) ilustrują praktyczne podejście do wyznaczania fg. Wskazano również na możliwość pomiaru tej częstotliwości "ręcznie" oscyloskopem, porównując wzmocnienie przy częstotliwości odniesienia (np. 1 kHz).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA