logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT166A - obraz blednie i zmienia kolor po 30 minutach

martocho 13 Lut 2004 18:52 1653 12
REKLAMA
  • #1 503962
    martocho
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Mam problem z tym modelem , a mianowicie : przy włączeniu odbiornika obraz jest ok tzn. kontrastowy , dobry balans bieli , po parunastu minutach odbiornik zaczyna tracić kontrast ( blednie ) po ok. 1/2h zmienia się biel na różowawy . Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #2 504271
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Po pierwsze sprawdz i popraw luty na plycie i dokonaj pomiarow przed awaria i po wtedy bedziesz mniejwiecej wiedzial gdzie szukac usterki.
  • #3 504291
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 422
    Temat był omawiany na forum - to parszywa usterka i szkoda szukać samemu. Szukaj philips+kontrast.
  • REKLAMA
  • #4 5269748
    wonsiur
    Poziom 11  
    Kolego a jak byś mógł z łaski swojej mi to znaleźć bo ja szukałem i jakoś nie znalazłem. A naprawdę szukałem dokładnie i raczej z szukaniem nigdy nie miałem problemów.

Z góry dzięki wielkie.
  • #5 5269785
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Kolego to było 4 lata temu. (to na marginesie) Wymień elki w zasilaniu odchylania poziomego.
  • REKLAMA
  • #6 5272095
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Nikt nie pamięta co to była za usterka.

Albo ma ktoś jakiś schemacić inny niż ten z elki do chassis Anubis A bo jest on tragicznie narysowany i chyba pomylone są napięcia bo nigdzie nie mogę znaleźć wyjściowych napięć 12V a wchodzących jest chyba z dziesięć różnych.
  • REKLAMA
  • #7 5272164
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6858
    Różowy cały- to problem z działem G/ torem koloru zielonego
    -może problem w kinolu
    *pomiar prąku Ik dałby wiele
    *co z nap. żarzenia (może maleje po czasie )
    - co z ABB
    *dokonaj pomiarów na katodach przed zjawiskiem/ i jak się zrobi rózowy
  • #8 5272335
    miszkoo
    Poziom 28  
    Zatem tak

obraz z telegazety jest ok
    czyli wszystkie oprócz pierwszej wersji są wykluczone pierwsza połowicznie.

problem jest obrazie z tunera i z wejścia euro RGB a mianowicie obraz jest taki jak byś mu ściągnął cały kontrast. Test taki szary i ciemny.
  • #9 5272351
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Lisek, a komu Ty właściwie doradzasz? Bo dwóch klientów wlepiło się do zabytkowego tematu, nie wiadomo właściwie o co dokładnie chodzi, a w dodatku nie mają najwidoczniej zamiaru skorzystać z właściwej podpowiedzi kol. RADEKPISZ.
  • #10 5272377
    miszkoo
    Poziom 28  
    Wonsiur to konto mojego taty będąc wczoraj na jego komputerze (w warsztacie) pisałem z tego konta bo on był zalogowany.

Po przeanalizowaniu schematu do Chassis Anubis A stwierdziliśmy że zasilanie na wzmacniacz wizyjny nie jest brane z odchylania. Wiec wymiana elektrolitów mija sie z celem bo to nie chodzi o odchylanie.
    przypuszczamy że problem leży w wzmacniaczu wizyjnym. Bo tam schodzą sie sygnały z tunera i z RGB.

Dodano po 2 [minuty]:

dobra temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic74103.html
    rozwiązał sprawę
  • #11 5272484
    mirex
    Poziom 43  
    Mistrzu! Jak by się wymiana elektrolitów w +B, szczególnie 2448 /ale wymienia się oba/, mijała z celem to byśmy o tym nie pisali!
    Jest to typowy przypadek w ANUBIS i od tego trzeba zacząć!
    Co oczywiście nie znaczy, że jednak usterka może być gdzie indziej.
  • #12 5272504
    miszkoo
    Poziom 28  
    Koledzy tylko dlaczego elektrolit który jest na zasilaniu trafa maja coś wspólnego z wzmacniaczem wizyjnym bo najprawdopodobniej właśnie zbyt małe zasilanie na wzmacniaczu wizyjnym był powodem braku kontrastu.

Bo w temacie do którego dałem link autor pomysłu na rozwiązanie problemu nie wie co i jak.

I kolega RADEKRPISZ miał racje chodziło o zasilanie trafa które zasila odchylanie poziome
  • #13 5273453
    mirex
    Poziom 43  
    Jak potraktujesz 7445 i 5445 & company jako najnormalniejszą na świecie przetwornicę a nie tylko stopień odchylania poziomego to może zrozumiesz dlaczego. Zastanów się też czy na pewno miałeś zaniżone 160V i o ile, aby to miało istotny wpływ na pracę wzmacniaczy wizyjnych, czy może jest jeszcze inny powód ograniczenia kontrastu. Popatrz dokładniej na schemat.

Podsumowanie tematu

✨ W modelu Philips 21PT166A pojawia się problem z obrazem, który po około 30 minutach pracy traci kontrast i zmienia kolor bieli na różowawy. Przyczyną usterki może być zasilanie wzmacniacza wizyjnego, który odpowiada za sygnały z tunera i wejścia euro RGB. Wymiana elektrolitów w zasilaniu odchylania poziomego, szczególnie kondensatorów elektrolitycznych (np. 2448), jest często zalecana jako pierwszy krok, gdyż typowo w chassis Anubis A usterki tego typu wynikają z uszkodzonych elementów w zasilaniu. Problem może także dotyczyć działu G i toru koloru zielonego, co powoduje różowawy odcień obrazu. Pomiar prądu Ik oraz napięcia żarzenia może pomóc w diagnozie. Schematy do chassis Anubis A są trudne do interpretacji, a zasilanie wzmacniacza wizyjnego nie pochodzi bezpośrednio z odchylania, co komplikuje naprawę. Warto zwrócić uwagę na napięcia zasilające i ich stabilność, gdyż zbyt niskie napięcie może ograniczać kontrast obrazu. Dyskusja wskazuje, że problem jest znany i często wymaga wymiany elektrolitów w zasilaniu oraz dokładnych pomiarów na katodach i elementach wzmacniacza wizyjnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA