logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sieć lokalna + router + laptop + stacjonarny proszę o pomoc!

twix_5 30 Cze 2008 18:57 8609 13
  • #1 5300335
    twix_5
    Poziom 10  
    Naprawdę szukałam bardzo dużo na ten temat ale nie mogę i tak sobie poradzić. Mam router TP-LINK WR-340G i laptopa z kartą bezprzewodową. Podłączyłam pod router kabel sieciowy ( stałe IP) i tak na laptopie widać że jest podłączony router ale nie mogę zobaczyć żadnej strony internetowej jak go skonfigurować skoro mam stały adres IP i jak go potem połączyć kable skrosowanym ze stacjonarką żeby i na laptopie i na kompie był internet proszę o dokładną konfiguracje routera. Z góry ślicznie dziękuję .
  • #2 5300471
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Znasz cos takiego jak przecinek?

Coś czuje, że dupa a nie szukałaś. No ale..

Po pierwsze - stacjonarkę to wpinasz kabelkiem prostym do routera, nie krosowanym.
    Po drugie - WiFi na razie to zostaw w spokoju - podłączasz wspomnianą wyżej stacjonarkę do routera, pięknie odczytujesz adres bramy sieciowej, wpisujesz jej adres do przeglądarki internetowej i tam dokonujesz konfiguracji. Nie zapomnij o ustawieniach sieci bezprzewodowej.

Pozdrawiam.
  • #3 5300497
    twix_5
    Poziom 10  
    Naprawdę szukam tego cały czas. Ale jeszcze jedno pytanie.
    Na studiach mając upc nie miałam problemów z połączeniem się bezprzewodowo. ale teraz mam sieć osiedlową bez modemu i stały IP jak to zrobić gdzieś trzeba przypisać ten IP, żeby bezprzewodowo mieć internet w laptopie ? wszystko zrobiłam jak wcześniej tylko że tutaj mam ten stały IP i gdzie go mam wpisać ?

Dodano po 1 [minuty]:

a jeszcze jedno czy gdzieś mam przypisać ten stały IP w stacjonarce?
  • Pomocny post
    #4 5300555
    next22
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Wszelkie dane od dostawcy (IP stałe , brame ,dns itd. ) wpisujesz w ruterze w zakładce WAN (bo tam podpiołeś kabel )
    po stronie lan (twoja sieć za ruterem 192.168.x.x)
    na ruterze uruchamiasz dhcp
    i na kompach w ustawieniach sieci "pobierz adres automatycznie"
  • #5 5300790
    twix_5
    Poziom 10  
    moje dane to :
    Ip . 192. 168.1.109
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1

Preferowany DNS: 192.168.1.1

I tak mam to wpisać do WAN tutaj tak?

a tutaj co?
    zostawić to ?

I rozumiem że we właściwościach połączenia bezprzewodowego ustawić na uzyskaj adres Ip automatycznie .

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Zrobiłam tak :

Tu zmieniłam na 192.168.2.1 bo moje Ip: to 192.168.1.107

Potem:

zmieniłam na static Ip
    i wpisałam
    moje IP: 192.168.1.107
    Maskę:255.255.255.0
    Default Gateway: 192.168.1.1

i tak jak jest tutaj ten adres fizyczny :

to on jest tutaj tak skopiowany ? :

i po tym jak zrobie ping 192.168.1.107 to jest odpowiedź ale internet nie działa.

to co jescze mam zrobić?'

Dodano po 17 [minuty]:

wszystko to jest wykonane na laptopie sieć bezprzewodowa bo na razie chcę to zrobić potem zająć się stacjonarką

Dodano po 24 [minuty]:

po tym co zrobiłam . wykonałam ping 192.168.1.107 jest odpowiedź i ping 192.168.2.100 i jest odpowiedź a nadal strony nie działają.
  • Pomocny post
    #6 5301515
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Adres fizyczny trzeba skopiować z tego komputera, na którym obecnie interenet chodzi, podejrzewam, że jest to stacjonarka, bądź LAN z laptopa. Do skopiowania go wciskamy przycisk "CLONE", aby WAN MAC Adress był właściwy. Podsieć 192.168.2.x IMO lepiej zmienić na inną, być może ta funkcjonuje jeszcze gdzieś w sieci providera i dlategoż internet może nie hulać; 192.168.110.x z pewnością będzie dobra ;)
    Pozostaje jeszcze mieć nadzieję, że provider nie kontroluje parametru TTL. Zwróć uwagę, że gdy puścisz ping na 192.168.2.1 (obecna brama) TTL jest inny niż 192.168.1.107.
    Pozdrawiam i życzę szybkiego uruchomienia łącza
  • #7 5302198
    twix_5
    Poziom 10  
    zrobiłam dokładnie tak :

mam:

i mam połączenie pisze a strony nie działają już nie wiem co robić :((
  • Pomocny post
    #8 5302384
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Mialas wczesniej komputer podpiety pod to lacze? Pod jaki interfejs? Prawdopodobnie pod karte sieciową przewodową stacjonarnego komputera. Stąd klonować musisz tamtą kartę, a nie laptopową bezprzewodówę.
  • #9 5302502
    twix_5
    Poziom 10  
    Dziękuję dziękuję dziękuję ! Tak to było to ten MAC nie z bezprzewodówki tylko z lokalne ale się cieszę bardzo bardzo dziękuję za pomoc ! To teraz działa mi już laptop bezprzewodow i chcę zrobić żeby podłączyć za pomocą kabla stacjonarkę do routera. to jak bedę miała jakieś problemy ( a na pewno będą to zapytam ok ? :)

Dodano po 9 [minuty]:

Już podłączyłam wszystko za wszelką pomoc bardzo dziękuje. Miłych wakacji!
  • #10 5303456
    asiakraw
    Poziom 2  
    jeśli można podepnę się pod ten wątek.
    Mam stacjonarny komputer, w którym odbieram net za pomocą TP-Link 8810. Kupiłam laptopa z kartą bezprzewodową ( i modemem ) WiFi i chciałabym teraz mieć też internet bezprzewodowy w lapku.
    Internet mam z telefonii Petrotel ( Płock ), ASDL Aneks A.

Przeczytałam ten wątek i zadałam pytanie sprzedającemu taki router (jak przedmówczyni ), ale on odpisał mi, że podłączanie takim routerem stacjonarnego i laptopa to jest trudne zadanie - własciwie nie bardzo zrozumiałam co mi napisał.

Mnie się wydawało, że mam internet w kablu, podłaczam go do routera, potem kablem łaczę ze stacjonarnym a antenka wysyła net do laptopa drogą radiową.
    W ten sposób router sygnał dzieli na dwa kompy i tyle.
    Może jeszcze trzeba skonfigurować router, żeby sie logowal do sieci.

Zaproponowano mi router tp-link 8910, ale on jest dwa razy droższy.
    I własciwie nie bardzo wiem czym się rózni od tego, który ma załozycielka wątku.

Ciemność, widze ciemność...

Pozdrawiam
  • #11 5305594
    yawa20
    Poziom 2  
    Witam.

Problem u Cebie jest taki, że urządzenie które posiadasz nie jest bezprzewodowe. To jest modem ADSL z routerem. Masz zatem takie opcje:

1
    Zmienić urządzenie np. na coś takiego

2
    Nie zmieniać urządzenia i połączyć się laptopem za pomocą kabla.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam
  • #12 5309706
    asiakraw
    Poziom 2  
    dzieki wielkie za odpowiedź.
    No właśnie, ja już doszłam do tego, że potrzebny mi jest inny router ( taki z antenką ), bo ograniczenia kablowe nie wchodzą w grę - chcę mieć mobilny laptop z netem ( oczywiście na terenie domu ).
    Napisałam w tym wątku dlatego, że nie rozrózniam za bardzo tych routerów.
    Osoba, która załozyła wątek też chyba miała taki sam cel jak ja, ale ma inny router niż mi teraz doradzono.
    Dodam, że pytałam jednego sprzedawcę na Allegro o ten właśnie router co załozycielka wątku, ale on mi również doradził to co Ty - TP-Link W8910G.
    Potrzeba mi jednego punktu zaczepienia czym one się różnią przy podłączaniu stacjonarki i lapka. Juz nawet nie chodzi o kasę, ale o to, że nie bardzo rozumiem te parametry, więc porównywanie ich nic mi nie da.

Jesli dwie rózne osoby poleciły ten sprzęt to zakładam, że jest to dla mnie najlepsze wyjście, ale proszę: czym one sie róznią????

Pozdrawiam
    Asia
  • #13 5319337
    yawa20
    Poziom 2  
    Przepraszam za zwłokę. Generalna różnica między nimi jest taka, że jeden posiada moduł sieci bezprzewodowej, a drugi nie. Jeśli nie zależy ci na cenie a jakości to polecam Linksysa np WRT54GS.

Pozdrawiam
  • #14 5373632
    asiakraw
    Poziom 2  
    witaj
    wielkie dzięki za cierpliwość do mojej osoby :).
    Jeśli polecasz Linksysa, to musze przyznać, że i kolega mi polecał tego producenta. Polecił mi taki model.

http://www.geoinf.pl/produkt/SIELINROU0014,LINKSYS-WKUSB54GC-EU-(WRT54GC+WUSB54GC)

Powiedział, że podłączę stacjonarny, lapka i ewentualnie jeszcze jakiś inny stacjonarny na odległość ( hihihi, tzn. z drugiego pokoju, bez kabla ).

Jak spojrzałam w google na ten, który Ty plecasz to chyba nie bardzo wiem o jaki model dokładnie chodzi. Końcówkę "GS" ma wiele modeli, a potem jeszcze jakieś dopiski, które mi nic nie mówią.
    Jeśli znajdziesz chwilę, napisz prosze czy ten "GC" jest ok i obiecuję już więcej nie zawracać głowy.
    Pozdrawiam
    Bardzo "zielona", aczkolwiek bardzo wdzięczna za pomoc
    Asia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci lokalnej z wykorzystaniem routera TP-LINK WR-340G, laptopa z kartą bezprzewodową oraz komputera stacjonarnego. Problemem było prawidłowe ustawienie stałego adresu IP dostarczonego przez dostawcę oraz konfiguracja routera, aby umożliwić dostęp do internetu zarówno przez WiFi, jak i połączenie kablowe. Kluczowe było wpisanie danych stałego IP (adres IP, maska, brama, DNS) w ustawieniach WAN routera oraz włączenie DHCP po stronie LAN, aby urządzenia w sieci lokalnej mogły automatycznie pobierać adresy IP. Ważne było również sklonowanie adresu MAC karty sieciowej, która wcześniej miała dostęp do internetu (najczęściej karty przewodowej stacjonarnego komputera), aby dostawca nie blokował połączenia. Po poprawnym sklonowaniu MAC i konfiguracji routera laptop uzyskał dostęp do internetu bezprzewodowo, a stacjonarny komputer można podłączyć kablem prostym do routera. W dyskusji pojawiły się także pytania o różnice między modelami routerów TP-LINK WR-340G i TP-LINK W8910G, gdzie W8910G posiada moduł WiFi, a WR-340G jest routerem przewodowym. Polecano także routery marki Linksys, np. WRT54GS lub WRT54GC z adapterem WKUSB54GC, które oferują lepszą jakość i obsługę sieci bezprzewodowej. Podsumowując, prawidłowa konfiguracja WAN z danymi stałego IP, włączenie DHCP LAN, sklonowanie MAC oraz odpowiedni wybór routera z modułem WiFi są kluczowe do uzyskania stabilnego dostępu do internetu na laptopie i komputerze stacjonarnym w sieci lokalnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA