logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po wymianie wyświetlacza w LG Shine - co sprawdzić?

maystera 01 Lip 2008 23:05 6359 15
REKLAMA
  • #1 5304012
    maystera
    Poziom 10  
    Wymieniłem uszkodzony mechanicznie LCD na nowy.Po wymianie podświetlenie działa ale obraz się nie pokazuje.Nie mam pojecia, co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 5304469
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    może być wina taśmy, Czy lcd jest na pewno sprawne ?
  • #3 5304805
    Danek9
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Czy przy uszkodzeniu mechanicznym wyświetlacza na pewno uszkodził się sam wyświetlacz czy może coś jeszcze?
  • #4 5305797
    maystera
    Poziom 10  
    Uszkodzenie mechaniczne było tak niewielkie,że nie ma ani śladu przyduszenia , które było przyczyną uszkodzenia LCD. Dodatkowo na uszkodzonym LCD przed wymianą były widoczne fragmenty obrazu a teraz ich nie ma ani na uszkodzonym ani na nowym.Wnioskuję z tego,że nic innego nie uległo uszkodzeniu ale 100% pewności nie ma. Co do taśm to jest to całkiem nowy telefon więc nie są zużyte i nie mają widocznychuszkodzeń ,LCD jest nowy na gwarancji
  • REKLAMA
  • #5 5306234
    muscle_car
    Poziom 11  
    miałem podobny problem zobacz czy jest folia osłaniająca elementy na na tasiemce od wyświetlacza po dociśnięciu do obudowy robi się jakieś zwarcie(jak nie ma folii)gdy nie ma i wyświetlacz nie działa ale jak wyjmiesz elementy na zewnątrz wszystko powinno działać załączam rysunek pozdro
    Załączniki:
    • Brak obrazu po wymianie wyświetlacza w LG Shine - co sprawdzić? shine.jpg (83.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 5307037
    maystera
    Poziom 10  
    Folia jest a wyświetlacz testowałem tak by nie dotykał obudowy.Wyświetlacz się zaświeci ale tylko na szaro ,reszta telefonu wpełni funkcjonalna -można dzwonić.Nadal nie wiem co jest grane.
  • #7 5307251
    muscle_car
    Poziom 11  
    to musisz sprawdzić taśmę zobacz pod lupą czy nie ma gdzieś dziurki albo czy nie jest przerwana podstaw nową taśmę i sprawdz
  • #8 5321396
    maystera
    Poziom 10  
    Wymieniłem tasmę na nową i dalej to samo wyświetlacz sie zaswieci i nic po za tym. Reszta telefonu nadal jest sprawna. Co to moze być?
  • #9 5321543
    muscle_car
    Poziom 11  
    a wyświetlacz oryginalny??
  • REKLAMA
  • #10 5321742
    maystera
    Poziom 10  
    tak orginał na gwarancji
  • #11 5322080
    Kuśnier
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    no to musisz inny wstawic
  • #12 5322344
    maystera
    Poziom 10  
    Jak pisałem wcześniej nie jest to wada wyświetlacza bo przed wymianą to nawet na uszkodzonym był częściowy obraz a teraz już nie.
  • #13 5322540
    Kuśnier
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    podstaw stary wyswietlacz i zobacz co bedzie
  • #14 5325900
    maystera
    Poziom 10  
    telefon już działa . Nie wiem co było przyczyną ale złożyłem go poraz 4 z nową taśmą i jest OK.
    Pozdro dla wszystkich ,którzy prubowali mi pomóc.
  • #15 6438592
    majster666
    Poziom 1  
    witam!!!!! mam identyczny problem czyli po wymianie wyswietlacza działa tylko podswietlanie pisales ze wymieniles tasme ale ktora????? z gory dzieki za pomoc
  • #16 6439216
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Podmień główną taśmę.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie uszkodzonego mechanicznie wyświetlacza LCD w telefonie LG Shine pojawił się problem z brakiem obrazu mimo działającego podświetlenia. Sprawdzono stan taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną – była nowa i bez widocznych uszkodzeń. Wyświetlacz oryginalny, na gwarancji. Testowano wyświetlacz tak, aby nie dotykał obudowy, obraz pojawiał się jedynie w odcieniach szarości. Sugerowano sprawdzenie folii ochronnej na taśmie, która mogłaby powodować zwarcie, oraz dokładną inspekcję taśmy pod kątem przerwań lub uszkodzeń. Wymiana taśmy na nową nie rozwiązała problemu. Ostatecznie problem ustąpił po kilkukrotnym demontażu i ponownym złożeniu telefonu z nową taśmą, co wskazuje na możliwe problemy z poprawnym osadzeniem taśmy lub złącz. W dyskusji pojawiła się także sugestia, by w razie dalszych problemów podmienić wyświetlacz na inny egzemplarz lub przywrócić stary, aby zweryfikować uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA